10 najčešćih stomatoloških problema i tretmana – MEDENTINA DIGITAL

27.06.2024.

Svi želimo zdrave zube i desni,  pobednički osmeh, svež dah i povećanje nivoa samopouzdanja. Ali, da li ste znali da oko polovine odraslih ima ili je imalo halitozu (tzv. loš zadah)? To je jedan od najčešćih problema sa zubimaali  i jedan od problema koji se jako lako rešava.

Evo osvrta na halitozu, devet drugih uobičajenih i najčeščih stomatoloških problema i mogućnosti lečenja za svaki od njih.

1. Karijes

Karijes je poznat i kao zubni kvar ili zubni karijes. To je najčešći stomatološki problem koji stomatolozi vide kod pacijenata. Praktično retki su oni koji se nisu susreli sa karijesom u bilo kom obliku.

Karijes nastaje kada bakterije formiraju film, tzv.  dentalni plak, na površini zuba. Bakterije proizvode kiseline iz šećera u hrani. Kiseline izjedaju i trajno oštećuju gleđ ili spoljašnji sloj zuba. Kiseline tada počinju da deluju na mekši sloj dentina ispod gleđi.

Ovaj procesna  zubima može dovesti do karijesa ili rupa u zubima. Takođe može izazvati zubobolju, uključujući bol kada jedete i pijete tople, hladne ili slatke stvari.

Ostali simptomi karijesa mogu uključivati:

 • Loš zadah
 • Crne ili smeđe mrlje na zubima
 • Neprijatan ukus u ustima

Stomatološka nega počinje procenom obima karijesa i preporukom pravca delovanja. Ovo može uključivati ispune, krunice ili lečenje korenskih kanaal. Odabrana opcija može biti ekstrakcija nakon čega se postavljaju zubni implantati krunice, mostovi ili proteze.

Možete pomoći u sprečavanju karijesa redovnim (dva puta dnevno) pranjem zuba i čišćenjem koncem i međuzubnim četkicama. Takođe, redovno odlazite na preglede kod svog stomatologa kako bi vam očistio plak sa zuba.

https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2024/06/10-najcescih-stomatoloskih-problema-i-tretmana-1.jpg
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2024/06/10-najcescih-stomatoloskih-problema-i-tretmana-2.jpg

2. Bolest desni

Gingivitis je rana faza i blagi oblik bolesti desni ili parodontalne bolesti. To je bakterijska infekcija koja je uzrokovana nakupljanjem plaka. Uobičajeni simptomi su desni koje su crvene, natečene i lako krvare. Takođe možete osetiti loš zadah i osetljive zube koji su bolni pri žvakanju.

Preskakanje četkanja i loše tehnike četkanja zuba mogu doprineti oboljenju desni. Takođe, ako je raspored zuba loš ili su  krivi zubi jako je teško pravilno oprati zube. Ostali faktori rizika uključuju upotrebu duvana, trudnoću i dijabetes i druge hronične bolesti.

Važno je napomenuti da gingivitis može biti bezbolan i kao takav, možda ga nećete primetiti. Ovo zato obavezuje na  redovne stomatološke preglede.

Gingivitis se može lečiti temeljnim čišćenjem od strane vašeg stomatologa. Da biste sprečili da se vrati gingivitis , moraćete da perete zube  dva puta dnevno,ičišćenje koncem i međuzubnim četkicama.

Parodontitis

Ako se ne leči, gingivitis može postati teži oblik bolesti desni koja se naziva parodontitis. Ovo se događa kada se džepovi u desni inficiraju. To može dovesti do oštećenja kostiju i tkiva koje drže zube, jer se i oni inficiraju.

Parodontitis može dovesti do:

 • Skupljanje i povlačenje desni
 • Labavljenje stalnih zuba
 • Promena u zagrizu
 • Neprijatan ukus u ustima
 • Stalni loš zadah

Štaviše, parodontitis može izazvati inflamatorni odgovor u celom telu.

Stomatološka nega za parodontitis uključuje lokalne antibiotike za lečenje infekcije ali i upućivanje parodontologu – specijalistu za bolesti desni.

https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2024/06/10-najcescih-stomatoloskih-problema-i-tretmana-6.jpg
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2024/06/10-najcescih-stomatoloskih-problema-i-tretmana-3.jpg

3. Loš zadah

Loš zadah ili halitoza je jedan od najčešćih problema sa zubima.  Loš zadah može biti uzrokovan nekoliko različitih faktora, uključujući:

 • Loša oralna higijena
 • Suva usta
 • Lekovi
 • Infekcija
 • Refluks kiseline iz želudca
 • Kancer

Jedna ili više namirnica koje jedete takođe mogu biti uzrok vaše halitoze. Začini kao što su beli i crni luk su uobičajeni krivci.

Pošto su uzroci lošeg zadaha toliko različiti, vaš stomatolog će izvršiti potpunu procenu i propisati tok terapijskih tretmana koji najbolje odgovara vašem slučaju.

4. Osetljivi zubi

Vaši zubi postaju osetljivi na toplu i hladnu hranu i piće kada se gleđ istroši i dentin bude direktno izložen nadražajima iz usne duplje.

Dentin ima cevčice koje vode do nerva dublje unutar zuba. Vruće ili hladne supstance mogu putovati duž cevčica do nerva i izazvati intenzivan bol.

Osetljivost zuba, takođe poznata kao preosetljivost dentina, može biti uzrokovana karijesom. Drugi mogući uzroci uključuju:

 • Bolesti desni
 • Infekcija korena
 • Pukao ili slomljen zub
 • Dotrajala krunica ili plombe
 • Erozija gleđi
 • Povlačenje desni

Takođe možete imati osetljive zube jer je sloj gleđi vaših zuba prirodno tanak.

Postoje vrste pasta za zube i vode za ispiranje usta namenjene posebno za upotrebu kod osoba sa osetljivim zubima. Vaš stomatolog može takođe preporučiti tretman fluorom, krunicu, presađivanje desni ili tretman kanala korena. Odabran tretman zavisi od težine vašeg slučaja.

https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2024/06/10-najcescih-stomatoloskih-problema-i-tretmana-4.jpg
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2024/06/10-najcescih-stomatoloskih-problema-i-tretmana-5.jpg

5. Pukli ili slomljeni zubi

Napukli ili slomljeni zubi su najčešće uzrokovani:

 • Povreda
 • Žvakanje tvrde hrane
 • Pirsing u ustima.
 • Škripanje zubima dok spavate

Pukao ili slomljen zub može da vam nanese mnogo bola, u zavisnosti od stepena oštećenja. Bez obzira na to koliko mislite da je pukotina ili samo parčence, trebalo bi da ih pregleda i leči stomatolog što je pre moguće. Opcije za rešavanje ovog stomatološkog problema uključuju ljuskicu, krunicu ili upotrebu plombe u boji zuba.

6. Povlačenje desni

Povlačenje desni može biti uzrok  drugih uobičajenih problema sa zubima. Ovo stanje može dovesti do ozbiljnijih problema, kao što je gubitak zuba. To je zato što se kod povučenih desni, eksponiran  koren zuba koji je  podložan  oštećenju (koren nema gleđ). Povlačenje desni može biti uzrokovano nizom faktora, uključujući:

 • Loša oralna higijena
 • Visok krvni pritisak
 • Hormonske fluktuacije kod žena
 • Pušenje
 • Hronična oboljenja i upotreba lekova.

Vaše desni koje se povlače takođe mogu biti genetski takve, odnosno, stanje se javlja u vašoj porodici. Stomatološka nega za desni koje se povlače uključuje temeljno čišćenje zuba od strane stomatologa. Možda će vam biti prikazane i pravilne tehnike četkanja. Teški slučajevi će možda morati da se leče operacijom desni ili nekim oblikom autotranspalantacije.

7. Infekcija korena

Baza ili koren vašeg zuba može biti inficiran bakterijama. To se najčešće dešava zbog karijesa, pukotina ili preloma zuba. Infekcija korena može dovesti do oštećenja tkiva i nerava zuba, a na kraju i do razvoja apscesa.

Hronična (dugotrajna i uporna) pulsirajuća zubobolja je siguran znak infekcije korena. I žvakanje i griženje će biti bolni, a deo usta gde je infekcija biće veoma osetljiv na toplu i hladnu hranu i piće. U nekim slučajevima, područje lica oko infekcije takođe postaje otečeno.

Infekcija korena se leči tretmanom kanala korena. I iako se mnogi od nas zgražaju od straha pri pomisli da će se uraditi kanal korena, procedura je zapravo veoma sigurna sa minimalnim bolom jer stomatolozi koriste anestetik prilikom izvođenja kanalne terapije.

https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2024/06/10-najcescih-stomatoloskih-problema-i-tretmana-10.jpg

8. Erozija gleđi

Erozija gleđi je stanje koje se razvija veoma sporo.  Njegov primarni uzrok je konzumiranje puno slatke i kisele hrane kao što su soda i slatkiši tokom dužeg vremenskog perioda. Redak uzrok je prečesto, preteško i predugo pranje zuba.

Erozija gleđi dovodi do toga da su zubi veoma osetljivi, slabiji i podložniji pukotinama i odlamanju. Izgubljena gleđ se ne može vratiti na zube koji su pretrpeli eroziju gleđi. Međutim, možete značajno smanjiti bilo kakvu dalju eroziju gleđi tako što ćete smanjiti unos slatke i kisele hrane. Pomaže i korišćenje četkica za zube sa mekšim vlaknima. Takođe možete značajno poboljšati izgled vaših zuba zubnim fasetama.

https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2024/06/10-najcescih-stomatoloskih-problema-i-tretmana-8.jpg

9. Suva usta

Svako može biti pogođen suvom ustima. To nije prirodan deo starenja, ali je češći među starijim osobama. Uzroci suvih usta uključuju lečenje raka, bolesti pljuvačnih žlezda, oštećenje nerava i dijabetes. HIV/AIDS i određeni lekovi takođe mogu izazvati suva usta i grlo.

Suva usta i grlo možete ublažiti uzimanjem gutljaja vode tokom dana. Takođe treba izbegavati supstance za koje se zna da suše. To uključuje alkohol, duvan, kofein i slatkiše.

10. Škripanje zubima

Bruksizam je stomatološki izraz kada škrgutanje zubima. Škrgutanje se najčešće javlja dok spavate, ali se može desiti i dok ste budni. Može oštetiti vaše zube, izazvati bol u vilici, a može čak i dovesti do glavobolje i bolova u ušima.

Neka stanja mogu dovesti do abrazije.

Najčešći uzroci:

 • Nova ispuna ili krunica koja je viša od ostalih zuba
 • Loš ugriz

Neke osobe pate od bruksizma i imaju poremećaj spavanja, pod stresom su ili se suočavaju sa anksioznošću. Lečenje ovih osnovnih problema može pomoći da se olakša ili smanji  škripanje.

Ono što vaš stomatolog može da uradi je da vam da štitnik za usta po meri za korišćenje noću. To će vam pomoći da smanjite škrgutanje i pružite određenu zaštitu vašim zubima. Takođe će pomoći u ispravljanju problema sa ugrizom.

https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2024/06/10-najcescih-stomatoloskih-problema-i-tretmana-9.jpg

Problemi sa zubima mogu uticati na vaše samopouzdanje, opšte zdravlje i kvalitet života. Obratite nam se  kad god primetite znake bilo kog od ovih uobičajenih stomatoloških problema i lečenje može da počne što je pre moguće. Kontaktirajte nas i za redovnu negu zuba kako biste sprečili uobičajene stomatološke probleme. Naši stomatolozi mogu vam pomoći u svim aspektima zdravlja vaših zuba.