Konzervativna

Stomatologija

Konzervativna stomatologija predstavlja temelj stomatologije. Temelji se na prevenciji, dijagnostici, lečenju i popravci zuba oštećenih karijesom. Cilj konzervativne stomatologije jesu zdravi, lepi, funkcionalni zubi.

Stomatologija je naša profesija, ali ljudi su naš fokus – uživajte u lepoti zdravog osmeha! Mi stvaramo zdrave osmehe naukom, brigom i negom.

Šta je to

konzervativna stomatologija?

KONZERVATIVNA STOMATOLOGIJA je grana stomatologije koja obuhvata tzv. operativnu stomatologiju (bolesti zuba) i endonenciju. Iako u medicinskoj praksi konzervativno lečenje često u sebi nosi smisao alternative hirurškom lečenju, konzervativna stomatologija odstupa od takvog stereotipa jer metode koje se primenjuju u operativnoj stomatologiji baziraju se na hirurškim tj. mikrohirurškim konceptom.

Konzervativna stomatologija predstavlja temelj stomatologije. Temelji se na prevenciji, dijagnostici, lečenju i popravci zuba oštećenih karijesom. Cilj konzervativne stomatologije jesu zdravi, lepi, funkcionalni zubi.

Najbolji zubi su prirodni zubi. Iz tog razloga potrebno je redovno odlaziti na kontrole kod stomatologa i uredno održavati oralnu higijenu.

U okviru konzervativne stomatologije ,,Medentina plus“ Vam nudi:

 • Kompozitne plombe
 • Aplikacija leka
 • Lečenje zubnog kanala
 • Izbeljivanje avitalnog zuba
 • Popravljanje zuba
 • Sanacija gleđne zamućenosti uz pomoć ICON-a.

Bezbolno, brzo i s vrhunskim estetskim rezultatima, reči su kojima se opisuje konzervativna dentalna medicina danas

Šta je to

Restorativna dentalna terapija?

Nekad popularni amalgamski ispuni, zbog neizbežne opsežne preparacije zuba te mnoštva negativnih svojstava (količina žive, alergijske i toskične reakcije…) danas su stvar prošlosti. Novi materijali poput kompozita uz neograničen broj nijansi boja i minimalnu preparaciju zuba omogućuju da se oblikuje ispun morfološki i estetski savršenog oblika.

Šta je to

Endodoncija?

Devitalizacija zuba više ne mora biti mukotrpno iskustvo. Uz današnju tehnologiju određivanja duljine korijenskog kanala (digitalni RVG, apeks lokator) i instrumentacije i punjenja istog (strojna endodoncija, topla gutaperka), liječenje zuba i konzervativna sanacija ispunom mogući su u samo jednoj poseti.

Da li je bezbedno popravljati zube u trudnoći?

Uz saglasnost ginekologa, buduća majka se može bez ikakvih negativnih posledica na trudnoću, podvrgavati stomatološkim intervencijama. Popravka karijesnih lezija, endodontsko lečenje kanala korena zuba, vađenje zuba, ili uklanjanje zubnog kamenca – NISU kontraidikovani u trudnoći.

Da li je lokalna anestezija opasna u trudnoći?

Lokalna anestezija je indikovana kod stomatoloških intervencija kako bi se smanjio bol pacijenata prilikom rada. Anestezija se, kao i svi medikamenti, izbegava u prvom trimestru, ali nije kontraindikovana. Smatra se da bol ima veći uticaj na javljanje stresa kod trudnice.

Šta je to zubni kamenac?

Zubni kamenac nastaje mineralizacijom (očvršćavanjem) mekih naslaga na zubima a u njega se ugrađuju i magnezijumove i druge soli iz pljuvačke. Kamenac je žućkaste boje, ali dolazi do njegovog prebojavanja pigmentima iz hrane i pića.

Kod pušača dolazi do prebojavanja u crnu boju. Kamenac se najčešće nakuplja sa jezične strane donjih prednjih zuba i sa obrazne strane kod gornjih kutnjaka. Kamenac treba redovno otklanjati. Stomatolog to radi ulrazvučnim aparatom. Nakon toga dolazi do krverenja iz desni i lekar ih ispira (tuširanje desni)

Može li se sprečiti stvaranje zubnog karijesa?

Prevencija je najvažnija u sprečavanju pojave karijesa. Redovnim četkanjem zuba uz primjenu zubne paste s fluoridom, korištenjem zubnog konca i vodice za ispiranje te uklanjanjem zubnog kamenca i plaka jednom u svakih 6 mjeseci može se uspješno spriječiti pojavu karijesa. Kod nekih pacijenata može, unatoč svemu navedenom, doći do pojave karijesa, no to ovisi isključivo o genetskim predispozicijama pojedinog pacijenta.

Budite u kontaktu sa

Medentina Digital

Zakažite pregled
kod svog doktora

Ukoliko želite da rezervišete posetu, jednostavno popunite obrazac. Uskoro ćemo stupiti u kontakt sa vama!

  Adresa
  Železnička 21
  22000 Sremska Mitrovica
  Pozovite
  +381 22 623 154
  +381 64 020 66 78
  Pišite
  medetinaplus@gmail.com
  Radno vreme
  Ponedeljak i sreda:
  12:00 - 20:00
  Utorak, četvrtak i petak:
  09:00 - 17:00