Oralna

Hirurgija

Oralna hirurgija je za pacijente jedno od najmanje privlačnih područja stomatologije, ali nam nudi mogućnosti da se nadoknade i „izgubljeni slučajevi“.

Stomatologija je naša profesija, ali ljudi su naš fokus – uživajte u lepoti zdravog osmeha! Mi stvaramo zdrave osmehe naukom, brigom i negom.

Šta je to i šta nudi

Oralna hirurgija?

Oralna hirurgija je za pacijente jedno od najmanje privlačnih područja stomatologije, ali nam nudi mogućnosti da se nadoknade i „izgubljeni slučajevi“.

Implantologija je deo stomatologije koji se najviše razvio poslednjih godina.

Postoje različite vrste implantata, i svi se izrađuju od titanijuma. Zavisno od strukture površine implantata, postoje klasični implantati ili oni za neposredno (imedijantno) opterećenje.

Razlika među njima je u vremenu potrebnom za oseointegraciju.

Za završetak rada na klasičnim implantatima potrebno je čekati 4 do 6 meseca, zavisno od vilice, dok je kod implantata za neposredno opterećenje dovoljno 15 do 30 dana.

Tipologija pacijenta određuje izbor vrste implantata.

Oralna hirurgija bavi se i operacijama zuba. Apikotomijom se mogu spasiti zubi koji ne reaguju na konzervativnu terapiju. Granulomi i ciste odstranjuju se zajedno sa delićem korena, spašavajući na taj način zube koji bi se u protivnom morali vaditi. Koreni koji se ne mogu spasiti vade se, kako bi napravili mesto implantatu ili nekom drugom tipu supstituta koji nadoknađuje zubnu funkcionalnost i estetiku.

 • Implantologija
 • Operativno vađenje zaostalih korena i impaktiranih zuba
 • Apikotomija
 • Gingivektomija

Vađenje umnjaka predstavlja najčešći operativni zahvat u oralnoj hirurgiji. Umnjaci su zubi koji poslednji rastu i to obično u dobi između 17. i 24. godine. Ukoliko postoji dovoljno mesta u ustima umnjak se uspešno probija i ne stvara nikakve probleme, međutim ukoliko nema mesta za rast, umnjak će zapeti na drugom zubu, rasti pod drugačijim uglom od ostalih zuba i neće uspešno izrasti do kraja, te će uzrokovati bol i iritaciju.

Alveotomija:

Vađenje umnjaka

Ako umnjak probija kroz zubno meso, izaziva upalu zubnog mesa. Desni mogu postati bolne i natečene. Komadići hrane i bakterije se mogu prikupiti oko umnjaka i uzrokovati upalu, bol i oticanje i može doći do infekcije. Takve umnjake je potrebno izvaditi. U zavinosti anatomskog oblika i pozicije umnjaka, prepustite dobrom oralnom hirurgu odluku o najboljem i najoptimalnijem pristupu vađenja umnjaka.

Kako se vadi implantni umnjak?

Impaktirani umnjak je potpuno ili delimicno neiznikao zub za čije je vađenje neophodno odizanje režnja i uklanjanja dela kosti oko zuba kako bi mu se pristupilo.

Šta znači proces na zubu?

Prisustvo tzv. „procesa“ na zubu najčešće se može uspešno sanirati intervencijom koja je poznata kao apikotomija (resekcija vrha korena zuba).

Šta je gingivoplastika?

Gingivoplastika – ima za cilj korekciju asimetrija gingive oko zubnih vratova. Zahvat provodimo laserom zbog preciznih rezova te zbog brže koagulacije i sinteze tkiva

Koji je hirurški postupak ukljanjanje ciste?

Operativni postupak započinje brušenjem kosti dok stijenka ciste ne bude vidljiva. Nakon što je otvoren pristup, cista se u cijelosti izljušti pomoću kirurških instrumenata. Nakon cistektomije sluznica se zašiva kirurškim koncem.

Budite u kontaktu sa

Medentina Digital

Zakažite pregled
kod svog doktora

Ukoliko želite da rezervišete posetu, jednostavno popunite obrazac. Uskoro ćemo stupiti u kontakt sa vama!

  Adresa
  Železnička 21
  22000 Sremska Mitrovica
  Pozovite
  +381 22 623 154
  +381 64 020 66 78
  Pišite
  medetinaplus@gmail.com
  Radno vreme
  Ponedeljak i sreda:
  12:00 - 20:00
  Utorak, četvrtak i petak:
  09:00 - 17:00