Karijes – MEDENTINA DIGITAL

Zubni karijes izivaju bakterije, tako što proizvode kiseline koje uništavaju zubnu gleđ i dentin, sloj ispod gleđi.
Mnoge različite vrste bakterija normalno žive u ljudskim ustima. Naseljavaju lepljiv film na površini zuba koji se naziva plak. Zubni plak sadrži i pljuvačku, delove hrane i druge supstance.

Karijes se najlakše formira u pukotinama, jamama ili žlebovima u zadnjim zubima, između dva zuba, oko zubnih ispuna (plombi) ili kruna, uz rub desni.Bakterije pretvaraju šećer iz hrane koju jedemo u kiseline. Kiseline rastvaraju minerale gleđi zuba, pa se formiraju šupljine koje se vremenom povećavaju.Nakon razaranja gleđi, bakterije prodiru u dentin, koji čini većinu tkiva zuba.
Ako se karijes ne ukloni na vreme, bakterije će nastaviti da se razmnožavaju i proizvode kiselinu i, na kraju, prodreće u unutrašnjost zuba koja sadrži nervna vlakna i krvne sudove zuba.
Zalivanje fisura zuba
09.09.2021.
Zalivanje fisura zuba
ZALIVANJE FISURA ZUBA Zalivanje fisura predstavlja jedan od najboljih stomatoloških tretmana u prevenciji od karijesa. To je bezbolna intervencija kod koje se grizna površina bočnih zuba “premazuje” specijalnim materijalom koji ima za cilj da štiti zube od karijesa. ŠTA SU FISURE? Ispitivanja su pokazala da se 70 odsto ukupnog karijesa razvija upravo na griznim površinama bočnih zuba. ...
Bele mrlje na zubima
04.09.2021.
Bele mrlje na zubima
BELE MRLJE NA ZUBIMA Bele kredaste fleke, mrlje i ostale diskoloracije na zubima su mesta slabije mineralizacije gleđi.Takva mesta su porozna sa smanjenom otpornošću gleđnih gredica na karijes ali i pritisak pri žvakanju. Zbog slabije mineralizacije gleđ reflektuje svetlost drugačije nego zdrava gleđ pa se u većoj ili manjoj meri primećuju bele mrlje ili različiti...