Oralna

Ortodoncija

Ortodoncija se bavi prevencijom, dijagnostikovanjem i ispravljanjem loše postavljenih zuba i okolnih struktura. Ne postoji starosno ograničenje za početak ortodontske terapije. Ortodont, nakon što je obavio dijagnostičke preglede i napravio plan ortodontske terapije, pacijentu preporučuje odgovarajući tip aparata i plan terapije.

Stomatologija je naša profesija, ali ljudi su naš fokus – uživajte u lepoti zdravog osmeha! Mi stvaramo zdrave osmehe naukom, brigom i negom.

Šta je to

Ortodoncija?

Ortodoncija se bavi prevencijom, dijagnostikovanjem i ispravljanjem loše postavljenih zuba i okolnih struktura.

Ne postoji starosno ograničenje za početak ortodontske terapije.

Ortodont, nakon što je obavio dijagnostičke preglede i napravio plan ortodontske terapije, pacijentu preporučuje odgovarajući tip aparata i plan terapije.

Terapijske mogućnosti kod dece u pubertetskom razvoju veće su nego kod pacijenata koji su završili s rastom. Kod odraslih pacijenata moguće je ortodontski ispravljati zube, ali ne i okolne strukture, osim hirurškim zahvatima. Ortodontski pregledi moraju se obavljati periodično zbog rasta i razvoja deteta, kao i zbog stalnih promena koje se odvijaju u toj dobi, posebno ako dete nosi ortodontski aparat.

Deca bi trebala doći na pregled kod ortodonta oko šeste godine, nakon izbijanja prvih stalnih zuba, a naročito kod nekih od sledećih slučajeva: nagnuti zubi, prerani gubitak mlečnih zuba, zbijenost zuba, dugotrajno sisanje prsta ili neka druga loša navika, kod teškoća u govoru, problema kod žvakanja ili zatvaranja usta.

U ortodonciji se koriste fiksni aparati koji su pričvršćeni na zube (pacijent ih ne može sam skinuti) i mobilni aparati (koje može stavljati i skidati prema uputstvima ortodonta).

Dužina terapije zavisi od raznih faktora i traje u većini slučajeva oko dve godine.

Kontrole su svaka dva do tri meseca, a nakon završene terapije nose se tzv. retencioni aparati.

 • Interceptivna
 • Dečija
 • Odraslih
 • Predprotetska
 • Fiksni ortodonski aparati
 • Estetske bravice
 • Mobilni ortodontski aparati
Šta je proteza na implantima i koje su joj prednosti?

Proteza na implantima je komfornija i lakša za nošenje nego klasična totalna proteza. Proteze na implantima omogućavaju bolje žvakanje i mimika usana i obraza nije ograničena kako je to slučaj kod klasičnih totalnih proteza.

Zašto da radim krunicu na implantu?

Ukoliko Vam nedostaje samo jedan zub uvek se prednost daje implantacionoj terapiji. Prava indikacija za ovu terapiju su rano izgubljene četvorke u gornjoj vilici kao is vi prednji zubi. Najvažniji razlog zbog čega treba dati prednost ugradnji implantata kada nedostaje samo jedan zub jeste prisustvo zdravih susednih zuba.

Vrlo često nedostaju zubi samo sa jedne strane gde bez implatacione terapije, protetski rad bi bio mobilan.

Kako se nose ortodontski aparati?

Mobilni aparatići se moraju nositi 14-16 časova dnevno da bi imali efekta. Kada nisu u ustima držimo ih u kutijici u kojoj je nosite i kada idete na kontrolu kod svog ortodonta. Aparatić nemojte nositi u školu, na sportske aktivnosti ili kada se igrate. Obavezno ga nosite noću te po danu, dok ste kod kuće, učite i gledate TV… Perite deterdžentom za suđe i četkicom, pripaziti na kamenac koji se može nakupiti po njemu i uvek ČIST APARATIĆ STAVITI NA ČISTE ZUBE.

Fiksni aparat zahteva više vremena i truda jer elementi (bravice) koje su zalepljene na zube otežavaju pravilno održavanje higijene. Zube treba prati posle svakog obroka jer se hrana zadržava na tubama i bravicama. Osim klasične četkice koristite i interdentalne četkice koje su male pa se njima mogu očistiti prostori između zuba i bravica. Na tržištu postoji veliki broj proizvoda namenjen baš ortodontskim pacijentima. Nakon postavljanja fiksnog aparata, zubi su osetljiviji i možete osećati nelagodnost par dana. To je potpuno normalno i nastaje kao posledica delovanja sile na zube.

Šta su to keramički mostovi?

Keramički mostovi su protetske nadoknade koje služe da nadomeste nedostatak jednog ili više zuba. Mogu biti izrađeni od metalokeramike ili bezmetalne keramike.

Budite u kontaktu sa

Medentina Digital

Zakažite pregled
kod svog doktora

Ukoliko želite da rezervišete posetu, jednostavno popunite obrazac. Uskoro ćemo stupiti u kontakt sa vama!

  Adresa
  Železnička 21
  22000 Sremska Mitrovica
  Pozovite
  +381 22 623 154
  +381 64 020 66 78
  Pišite
  medetinaplus@gmail.com
  Radno vreme
  Ponedeljak i sreda:
  12:00 - 20:00
  Utorak, četvrtak i petak:
  09:00 - 17:00