Postajemo bezuba nacija? – MEDENTINA DIGITAL

19.06.2018.
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2018/06/institut_620x0_620x0.jpg

ISTRAŽIVANjE Instituta „Batut“ pokazuje da više od 700.000 građana Srbije, odnosno svaki deseti, nema nijedan svoj zub u vilici! Stručnjaci ističu da odlazak kod stomatoga zavisi od razvijenosti zemlje, običaja, načina ishrane, ali i organizovanosti i dostupnosti zdravstvene zaštite.

Istraživanja i u svetu i kod nas pokazuju da nijedan sistem zdravstvene zaštite ne može da obezbedi dobro opšte zdravlje i zdravlje usta i zuba bez aktivnog učešća društva u celini. Ne samo stariji, već i veliki broj osoba u srednjim godinama, pa i mlađi ljudi, imaju malo svojih zuba.

Doktor Vojkan Lazić sa Stomatološkog fakulteta u Beogradu kaže da je ukidanje sistema stomatološke zdravstvene zaštite, zbog redukcije sečenja troškova u domovima zdravlja, dovelo do toga da je sve veći broj osoba sa prisutnom krezubošću.

„Pogotovo preventiva po domovima zdravlja i školama nije onakva kakva bi trebalo da bude i kakva je nekada bila, tako da se sve veći broj problema javlja“, istakao je Lazić i dodao da se zbog toga kasnije otkrivaju karijesi.

Krezubost može da se javi u ranom životnom dobu. Razlozi su uglavnom loša oralna higijena i neodlasci kod zubara. Građani Srbije uglavnom idu stomatologu tek kada imaju nesnosan bol ili im se zub već raspada.

„U osnovi karijesa su bakterije koje se nalaze u mekim naslagama, znači da je higijena broj jedan u prevenciji nastanka karijesa“, istakla je profesor doktor Katarina Beljaković Ivanović sa Klinike za bolesti zuba pri Stomatološkom fakultetu u Beogradu.

Prema njenim rečima, operacioni mikroskop služi da fine strukture, koje su bile nedostupne oku, stomatolog može da vidi i uz pomoć tog uređaja dolazi se do mnogo sigurnije i predvidljivije terapije.

Stomatološki fakultet izdvaja određenu sumu za lečenje zuba građana, takođe i za protetiku, ali to nije dovoljno.

„Mi za onaj sloj penzionera sa najmanjim primanjima od oktobra organizujemo izradu besplatnih totalnih i parcijalnih proteza“, podsetio je dr Lazić.

Besplatne usluge, uz uput, dobijaju deca do 18 godina, studenti, trudnice. Pokvareni zubi izazivaju bolesti drugih organa, uglavnom srca, mozga, pluća i početak su različitih infekcija.

Autor: RTS