Zubni nakit – MEDENTINA DIGITAL

05.10.2022.

1. Šta je nakit za zube?

Postoji sjajan način da se lepota zuba i osmeha još više istakne. Ukoliko biste voleli da imate diskretan modni detalj, a to je nakit za zube, možete se obratiti Vašem stomatologu za pomoć.

Cirkoni za zube diskretno će zasvetlucati pri svakom Vašem osmehu i nema sumnje, ostaviti utisak na okolinu.

U najvećem broju slučajeva radi se o samo jednom cirkonu koji se po nepisanom pravilu stavlja na unutrašnji ugao “dvojke”.
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/10/Zubni-nakit-2.jpeg
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/10/Zubni-nakit-3.jpeg
Ponekad pacijenti žele da im se stavi nekoliko cirkona ili da se od cirkona napravi detalj kao što su srce ili cvet.
Za neke ovo je preterivanje a za neke ne. Ukusi su različiti.
Mimo cirkona postoje i takozvane zubne tetovaže.
Ovakve tetovaže ne mogu se uraditi na zubu pacijenta već na zubnoj krunici koja se pravi u zubnoj laboratoriji i to najčešće na privremenoj krunici.
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/10/Zubni-nakit-dental-tatto.jpeg

2. Kako izgleda proces postavljanja cirkona na zub?

Procedura postavljanja cirkona na zub je izuzetno jednostavna, kratka i potpuno bezbolna. Cirkoni za zube postavljaju se na prednju, vidljivu stranu gornjih prednjih zuba. Oni su napravljeni tako da su blago zakrivljeni ka zubu, i da prate njegov oblik. ,”Lepak“ za cirkon nanosi stomatolog i isključivo samo on ga može postaviti (ne kozmetičar ili frizer).

Prvo se očisti površina zuba, a zatim tretira određenim sredstvima pre postavljanja lepka za nakit. Postavljen na mesto, crikon se prosvetljava nekoliko sekundi lampom za plombe da bi se vezao za zub. Takođe, jednostavnom procedurom, kada god poželite, možete ga skinuti.

3. Da li su cirkoni za zube šetni?

Ukrašavanje zuba cirkonima je potpuno neškodljivo, bezbolno i ne oštećuje strukturu zuba. Ugradnja zubnog nakita zapravo i nije klasična ugradnja, već vrsta pričvršćivanja cirkona za zube. Cirkoni za zube mogu da se uklone u svakom trenutku.

4. Da li se na bilo koji zub može postaviti cirkon?

Cirkoni za zube se najčešće postavljaju na neki od gornjih prednjih zuba, i to najčešće na gornji lateralni sekutić – ,,dvojku“. Razlog za to jeste što su ovi zubi vidljivi pri govoru i osmehu, a takođe imaju ravnu prednju površinu i pogodni su za fiksiranje cirkona.

Najbitnije je da zub na koji se postavlja cirkon bude zdrav i u potpunosti očišćen i ispoliran. Naravno, zubi sa karijesom i pacijenti sa lošom oralnom higijenom nisu kandidati za postavljanje nakita za zube.

https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/10/Zubni-nakit-1.jpeg

5. Kakva je procedura nakon postavljanja cirkona na zub?

Ne postoje nikakve posebne instrukcije kada je reč o održavanju nakita na zubima. Od izuzetne je važnosti održavati adekvatnu oralnu higijenu nakon postavljanja cirkona na zub. Ukoliko se ne održava higijena kako treba, cirkoni mogu postati mesto za akumulaciju dentalnog plaka. Ovim može doći do pojave karijesa na mestima na zubu u području cirkona čime se može ugroziti zdravlje zuba.

6. Da li postoje neke kontraindikacije za postavljanje cirkona na zube?

Ne postoje nikakve kontraindikacije za postavljanje nakita za zube. Kao što je u tekstu objašnjeno ograničenja mogu biti ukoliko je zub sa karijesom i pacijenti sa lošom oralnom higijenom. U ovakvim slučajevima, savetuje se čišćenje i polranje zuba uz obuku od pravilnom održavanju oralne higijene. I naravno, zube sa karijesom je potrebno prethodno sanirati.