5 načina kako savladati strah od stomatologa – MEDENTINA DIGITAL

20.05.2022.

Strah od zubara naziva se dentofobija. Ova fobija pogađa sve slojeve društva, kako žene, tako muškarce, decu i odrasle, nezavisno od socijalnog statusa, obrazovanja itd.
Osobe koje imaju ovaj strah, u stanju su da godinama odlažu posetu zubaru, sve do momenta kada problem sa zubima postane toliko veliki, da zaista moraju da odu na pregled i popravku jednog ili više zuba.

Mi se ovom problematikom ozbiljno bavimo, pomažemo pacijentima da je što brže prevaziđu i motivišemo ih na redovne posete bez straha.

Odakle strah?

Većina osoba koje imaju strah od zubara je nekad u životu (obično u detinjstvu) imala nezgodu sa stomatologom, a ta sećanja se vremenom pojačavaju pričama bliskih osoba, prijatelja i poznanika, pa se odlazak u ordinaciju za ove osobe pretvara u traumatično  iskustvo.

Strah mogu izazvati, pored zvukova, igala i mirisa, i sami stomatolozi svojim neprijatnim pristupom, hladnoćom, nezainteresovanošću za tegobe pacijenta, nepažljivim i grubim radom, itd.

Ako pacijent vidi da ga stomatolog ne sluša i ignoriše upozorenja o osećaju bola, vrlo brzo će se osetiti ugroženim i uplašenim, te će izgubiti poverenje, što samo pojačava strah.

5 načina kako savladati strah od stomatologa

1. Ispričajte sve Vaše strahove svom stomatologu

U slučaju da se bojite odlaska zubaru, u našoj ordinaciji postoji mogućnost da nas posetite bez sedanja na stomatološku stolicu. Možete nam reći kakav strah vas konkretno muči, koje su vaše želje za postupanje stomatologa tokom rada, šta sve želite znati o proceduri, vremenu trajanja, koracima itd. Maksimalno ćemo se potruditi da svim vašim željama udovoljimo kako biste lakše prevazišli svoj strah, a našim pacijentima uvek stavljamo do znanja da oni imaju punu kontrolu situacije.

2. Povedite podršku

Ukoliko je strah veliki uvek možete da povedete osobu od poverenja koja će Vam uliti neophodno samopouzdanje.

3. Isplanirajte unapred kada će biti Vaša poseta stomatolgu

Zakažite termin kod zubara tog dana kada nemate druge obaveze nakon toga, kako bi mogli odmah posle otići pravo kući. Na ovaj način, nećete biti pod dodatnim stresom da treba posle zubara još negde da idete, treba otići kući i odmoriti. Kada ste već hrabro odlučili da zakažete pregled kod stomatologa, uradite to u što ranijem terminu, npr. ujutru tako da što manje vremena protekne od zakazivanja do same posete. Ako u petak zakažete termin za ponedjeljak, ostavljate sebi čitav vikend da se brinete.

4. Redovno idite na svoje termin, bez izgovora

Ukoliko budete posećivali svog zubara na svakih 6 meseci, uspostavićete bliskiji i opušteniji odnos, što će doprineti da se oslobodite straha.

5. Neka Vam Vaš stomatolog prethodno objasni kompletnu proceduru

Odnos pacijent-stomatolog mora biti pun poverenja, a to se postiže tako, što će vam stomatolog objasniti šta ćete tačno raditi tog dana, koliki je intenzitet bola, kako teče postupak i sl.

Ukoliko stomatolog i preskoči ovaj korak, slobodno ga podsetite da biste voleli da znate šta ćete raditi tog dana, jer će Vam to smanjiti stres i strah.

Zaključak

U svakom slučaju je bolje raditi na oslobađanju od straha od zubara, redovno kontrolišete stanje zuba i po potrebi ih popravljate, nego da slušate neproverene priče koje vam samo mogu odmoći.