Lečenje kanala korena – MEDENTINA DIGITAL

26.04.2022.

Lečenje kanala zuba je u narodu poznato kao „vađenje živca“.

Ova intervencija zapravo predstavlja lečenje unutrašnjosti zuba, tj. deo zuba u kome je smeštena zubna pulpa. Ljudi smatraju da je baš ta zubna pulpa zapravo živac zuba, međutim u njoj se pored nerava (živaca) nalaze krvni i limfni sudovi, vezivno tkivo i mnoge ćelije.

Ovo tkivo igra veoma važnu ulogu u rastu i razvoju zuba, ali jednom kada zub nikne i završi razvoj, najispoljenija funkcija zubnog živca je senzorna funkcija, odnosno sposobnost zuba da reaguje na nadražaje kao što su toplo ili hladno. Jake reakcije na ove draži često ukazuju na oštećenje zubnog nerva.

Slika 1. Karijes zuba
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/04/Lecenje-kanala-korena-1-3.jpeg
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/04/Lecenje-kanala-korena-1-2.jpeg

Slika 1. Anatomija zuba – pulpa zuba

Lečenje kanala zuba (endodontski tretman) vrši se se kod snažnih infekcija zubne pulpe. Uzroci infekcije zubne pulpe mogu biti: nagomilavanje bakterija, povreda zuba, karijes koji nije na vreme saniran i dr.

Šta podrazumeva lečenje kanala korena?

Lečenje kanala korena zuba sastoji se iz ispiranja bakterija i raspadnutih sastojaka umrtvljenog nerva i čišćenja zahvaćenog područja.

Nakon ispiranja kanala korena zuba i otklanjanja oštećene pulpe, popunjava se njegov unutrašnji prostor specijalnim pastama i kočićima čija je uloga da hermetički zatvore zub. Tako, sprečava se pojava ponovnog nakupljanja bakterija i novog inflamatornog procesa koji izaziva bol i neprijatnost. Važno je napomenuti da ovaj tretmanu uključuje davanje anestezije i nije bolan za pacijente.

Tretman obično traje od jedne do tri posete zubaru. Nekada je potrebno staviti lekove u kanal zuba da neutrališe svaku infekciju. Ako se infekcija proširila van zuba, stomatolog će vam dati recept za antibiotike. Ako tretman zahteva više poseta, privremeno se zatvara zub zbog prodiranje pljuvačke.

https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/04/Lecenje-kanala-korena-2.jpeg

Slika 2. Endodonska terapija – Čišćenje kanala korena

https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/04/Lecenje-kanala-korena-4.jpeg
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/04/Lecenje-kanala-korena-3.jpeg

Slika 3. Endodonska terapija – Punjenje kanala korena

Finalni korak tretmana

Završna faza tretmana je obnova vašeg zuba. Pošto je zub oslabljen zbog infekcije i punjenja, potrebno je da bude zaštićen od budućih oštećenja i da se vrati u normalnu funkciju. Ukoliko nije moguće vratiti zub u funciju pomoću plombe, to se obično radi postavljanjem krunice – veštačkog zuba. Krunica je napravljena od keramike ili metalo-keramike. Boja krunice biće prilagodjena vašim prirodnim zubima. Ponekad, metalni kočić mora prvo da se ubaci u zub zbog strukturalne podrške i da zadrži krunicu na mestu.

https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/04/Lecenje-kanala-korena-5.jpeg

Slika 4. Sanacija zuba plombom

https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/04/Lecenje-kanala-korena-6.jpeg

Slika 5. Sanacija zuba krunicom ojačana kočićem