Bebe i njihovi zubići- sve zavisi od početka – MEDENTINA DIGITAL

12.07.2017.
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2017/07/why-to-choose-1.jpg

Prvi mlečni zubi se najčešće pojavljuju u periodu između 6 i 9 meseci. Njihova pojava pre četvrtog meseca se smatra preranim nicanjem, a posle godinu dana zakasnelim(potrebno je konsultovati dečjeg stomatologa).

U retkim slučajevim mlečni zubići, ili tvorevine slične njima postoje na rođenju ili neposredno posle. Potrebno je da stručnjak proveri da li se radi o pravim zubiima(nekada je to teško utvrditi), i šta treba sa njima dalje da se radi.

Sa nicanjem prvih zubića počinje izazovna misija čuvanja blistavog osmeha. Neće biti uvek najveselije, naoružajte se strpljenjem i uvek pokazujte ko je komandant paradeUkratko šta je neophodno uraditi:

1. Najbolje je prvo kod bebe odrediti rizik prema zubnom karijesu, što treba da uradi iskusni i motivisani        stomatolog. To nije samo običan pregled i traženje promena na zubima, već sakupljanje niza podataka i analiza koji nam govore o stepenu verovatnoće da se oboljenja razvije. Na osnovu rizika se određuje nivo i vrsta preventivnih mera kao i učestalost daljih poseta.

2. Odmah započeti sa higijenom zuba(trebalo bi i pre njihovog nicanja čistiti desni sa gazicom). Od rizika opet zavisi koja zubna pasta, kada započeti i koliko.Pružanje otpora bebe prema pranju zuba je često i ponekada vrlo neprijatno. Ne postoji opravdanje da se to odlaže, jer su moguće posledice

3. Strogo voditi računa o ishrani i unosu šećera(nisu to samo slatkiši), učestalosti obroka, unosu zaštitne i štetne hrane, prekinuti sve noćne obroke(pa i noćne podoje). Pre 18. Meseca se ne preporučuje davanje bilo kakvih namirnica i tečnosti koje sadrže slobodne šećere(videti detaljnije u posebnom članku na kraju).

4.Ako to već nije urađeno, roditelji i ostali ukućani treba da pregleaju i saniraju svoje obolele zubi i desni i da pojačaju mere higijene usta i zuba. Bakterije se prenose sa ukućana(najčešće majke) u usta bebe upravo u periodu nicanja prvih zubića; ukoliko ih ima više i ako je ishhrana bogata šećerima veliki je rizik za rano oboljevanje tek izniklih zuba.