Bele mrlje na zubima – MEDENTINA DIGITAL

04.09.2021.

BELE MRLJE NA ZUBIMA

Bele kredaste fleke, mrlje i ostale diskoloracije na zubima su mesta slabije mineralizacije gleđi.Takva mesta su porozna sa smanjenom otpornošću gleđnih gredica na karijes ali i pritisak pri žvakanju. Zbog slabije mineralizacije gleđ reflektuje svetlost drugačije nego zdrava gleđ pa se u većoj ili manjoj meri primećuju bele mrlje ili različiti pigmenti na površini zuba. Osim što narušavaju estetiku osmeha iz svega navedenog  bele fleke odnosno mrlje po zubima svakako treba tretirati.

RANIJI TRETMAN BELIH MRLJA NA ZUBIMA

Do skoro su se pigmentacije na zubima u vidu belie mrlje uklanjale preparacijom ovakvih mesta bušilicom, a zatim se prekrivala sa kompozitnim materijalima.  Dakle zbog male bele mrlje uklanjala se veća površina da bi se bela mrlja prekrila vinirom. Primenom novih materijala danas smo u mogućnosti da našim pacijentima pružimo tretman koji će bele mrlje ukloniti na sasvim komforan način.

Bele mrlje na zubima
Bele mrlje na zubima Medentina Digital

UZROCI NASTANKA BELIH MRLJA NA ZUBIMA

Različiti su uzroci razvojnih defekata zuba. Od genetskih poremećaja do uticaja sistemskih faktora poput infekcija (virusne, bakterijske), intoksikacija (fluor, tetraciklini iil drugi antibiotici, žutica pri rođenju i dr.) ili postojanja hroničnih oboljenja(srčana, bubrežna, prevremeni porođaj i sl.).
Ukoliko štetna noksa deluje u periodu trudnoće, biće zahvaćeni mlečni zubi i delovi stalnih sekutića i prvih stalnih kutnjaka (“šestice”), čija mineralizacija počinje oko rođenja. Štetne nokse, koje deluju u prvim godinama života ispolji će se na stalnim zubima.

Nasledna oštećenja su uglavnom nepravilno raspoređenja po celokupnoj zubnoj površini, a kod spoljnih noksi zahvataćeni su samo određeni delovi zuba i određeni zubi koji su se razvijali u periodu kada je ona delovala.

BELE MRLJE NA ZUBIMA RAZVOJNOG POREKLA

Razlikuje se nekoliko vrsta razvojnih belih mrlja:

  1. Kao posledica lokalnog oštećenja klice stalnog zuba od strane mlečnog predhodnika, bilo usled povred ili infekcije na vrhu korena(proces). One se nalaze na pojedinačnim zubima i postoji prethodna istorija oboljenja ili povrede mlečnog prethodnika.
  2. Kao posledica sistemskih oštećenja klice u periodu razvoja, i to može da bude različiti dijapazon blažeg uticaja sistemskih infekcija, lekova, poremećaja u ishrani, nedostatka vitamina, različitih drugih hroničnih oboljenja. One se nalaze na više zube i to tačno na delovima koji su se razvijali u periodu dejstva nokse.
  • Poseban oblik belih mrlja, koje se javljaju na većem broju zuba i mogu da budu različitog stepena izraženosti, nastaje kod većeg unošenja fluorida u periodu razvoja stalnih zuba (ređe je zastupljen na mlečnim) i nazuvaju se dentalna fluoroza.
  • Specifični oblik poremećene mineralizacije gleđi se javlja na sekutićima i prvim kutnjacima, uglavnom stalnim, ali u poslednje vreme i na mlečnim, i naziva se MIH (molarno incizivna hipomaturacija). U blažoj formi su prisutne samo bele mrlje, a u složenijim i komplikovana oštećenja gleđi, pa i defketi. MIH je sve češći, uzroci mogu da budu različiti.

Bele mrlje kao simptom ranog karijesa

Ali, ako se bele mrlje javljaju u odraslom životu i to iznenada, tada mogu biti razlog za brigu. Tada takve mrlje mogu biti simptom ranog karijesa, naročito ako se bele tačke nalaze u samoj blizini desni.
To se dešava zbog bakterija u ustima, čiji omiljeni supstrat su ugljeni hidratim i one počinju da luče kiselinu koja rastvara strukturu zuba. Tada se bela tačka javlja kao lezija ispod koje počinje da se stvara šupljina. U tom trenutku proces truljenja zuba još može da se zaustavi najpre nanošenjem fluora na bele tačke, što pomaže zubu u zadatku samoizlečenja.

  • Bele ili žute mrlje na stalnim zubima nisu retka pojava. Različiti su uzroci koji dovode do njihovog nastanka. Neki od najčešćih su fluorizacija, odnosno preterano unošenje fluorida, najčešće putem vode, u prvih 7-8 godina.
  • Zatim demineralizacija, kao početna faza u nastanku karijesa, koja se vrlo često može videti nakon skidanja fiksnog ortodontskog aparata, u vidu beličastih okruglih polja usled otežanog održavanja higijene tokom nošenja ortodontskih bravica. I kao treći najčešći razlog je hipomineralizacija.

Najčešće se pojavljuju na zubima koji prvi niču, prvim kutnjacima i centralnim sekutićima. Promena se u tom slučaju dešava u toku razvoja stalnih zuba a najčešći razlog je smanjeno deponovanje kalcijuma u strukturu zuba.

Pojava belih mrlja zahteva HITAN PREGLED kod stomatologa.

TERAPIJA U NAŠOJ ORDINACIJI

Potrebno je razdvojiti postojanje karijesa i razvojna oštećenja. Pojedini oblici sistemskih oštečenja mogu da dovedu do brzog trošenja i otpadanja gleđi pa je treba na vreme zaštititi. Pojedine bele mrlje mogu da se ublaže pa čak i uklone remineralizacionim tehnikama ako se na vreme započne. Kod drugih je potrebna estetski oporavak, zašta postoje različite privremene i stalne tehnike u zavisnosti od uzrasta .

Tim ,,Medentine Digital” već godinama pruža uslugu potpunog uklanjanja belih mrlja kako iz estetskih tako i medicinskih razloga. Terapija je ne zahteva nikakvu istrumentaciju nego samo nanošenje preparata koji je biokompatibilan sa zubnim tkivom.

Tretirano mesto je potpuno zaštićeno od dalje progresije demineralizacije a estetski momenat je više nego zadovoljavajući. Ovakav tretman obavlja se u jednoj poseti, traje oko 30 minuta, potpuno je bezbolan, ne agresivan i bezbedan. ZAKAŽITE SVOJ TERMIN VEĆ DANAS.