Okluzalni splint – MEDENTINA DIGITAL

05.09.2021.

Okluzalni splint

Okluzalni splint (tzv. night guard) koriste se najčešće u slučaju bruksizma (nesvesno škripanje zubima, najčešće u toku noći) i bruksomanije (svesno škripanje zubima u budnom stanju). Splint se koriste u cilju smanjenja abrazije i zaštite zubnih tkiva, smanjenja opterećenja na potporna tkiva zuba i smanjenja bola u viličnim mišićima.  Takođe, koristi se i kod sportista da bi se smanjila mogućnost povrede zuba i njihovog trošenja.

Okluzalni splint
Okluzalni splint Medentina Digital

Razlozi i simptomi škripanja zubima

Najčešci razlozi za škripanje zubima ili škrgutanje su stres, napetost ili zamor.  Obzirom da se najčešce javlja noću, većina ljudi ne zna da ima ovaj problem, dok to ne sazna od članova porodice.

Postoje i simptomi koji ukazuju da postoji ovaj problem, i to su najcešce:

  • bol u zglobovima,
  • bol u ušima ili glavi koji se javlja odmah po buđenju i traje tokom dana,
  • povećana osetljivost zuba na hladno, pritisak ili druge nadražaje,
  • pojava zaravnjenosti griznih površina zuba i smanjenje visine prednjih zuba.

Jačina kojom “stiskamo” zube u snu je mnogo veća od uobičajenih noćnih pokreta u ustima, pa se zato često javljaju oštećenja na zubima.

 

Posledice bruksizma i bruksomanije

Posledice bruksizma i bruksomanije jesu trošenje zubnog tkiva, bol, grč i zamor mišića nakon bušenja, pukotine na zubnoj gleđi, ispadanje plombi ili oštecenje zubnih implantanata.

Nakon dužeg “škripanja” zubima javljaju se bol zbog trošenja gleđi i izlaganja dentina, propadanja vilicnog zgloba, konstantnih bolova u predelu lica, vrata i ramena ili povremeno za vreme žvakanja ili govora.

Pored ukočenosti donje vilice, neke osobe se žale i na pojačano znojenje, tahikardije, noćno pojačano lupanje srca i česte jutarnje glavobolje. Uz epizode bruksizma uočena je i veća zastupljenost ostalih poremećaja u toku spavanja popout glasnog hrkanja i zastoja disanja u snu (sleep apnea).

Okluzalni splint

Naravno da je dobro što pre otkriti uzrok ovog problema, ali je u međuvremenu dobro izraditi splint za zube tzv.”night guard tray” ili zaštitni zagrižajni šablon, koji se radi na osnovu otisaka zuba.  Splint se može izraditi u stomatološkoj ordinaciji Medentina Digital  i potrebno ga je nositi tokom noći da bi se sprečilo dalje „trošenje“ zuba i bolovi u zglobovima.

splint medentina digital
Splint Medentina Digital

Na osnovu uzetog otiska zuba gornje i donje vilice, izrađuje se splint individualno za svakog pacijenta. Kod sportista se najčesće radi splint samo za gornju vilicu. Najčešće primenjivani su stabilizacioni okluzalni splintovi, izrađuju se od čvrstog gumenog materijala debljine 2mm koji prekrivaju sve zube.

Stitnik za zube
Stitnik za zube Medentina Digital

Splint idealno pasuje na ceo zubni niz i pokriva sve zube, tako što pravi zaštitni sloj od par milimetara preko svih zuba. Dovoljno je postaviti jedan splint, koji ukoliko se postavi na donju vilicu, štiti zube donje vilice od gornje, ali i obrnuto. Zube pokriva sa svih strana, a bočne strane drze štitnik za zube i sprecavaju ispadanje.

Zakažite pregled ili konsultacije već danas OVDE