Dečiji zubi – MEDENTINA DIGITAL

09.09.2019.
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2019/09/Kako-da-detet.png

DEČIJI ZUBI

Da bi svome mališanu sačuvali zdrave zube i poštedeli ga prečestih odlazaka zubaru potrebno je znati šta najviše šteti, a šta koristi zdravlju zuba. Nemojte biti Ljeni, informišite se na vreme i zaštitite svoje dete. Kako ne bi došlo do neželjenih posledica trebalo bi izbegavati sledeće četiri osobine hrane koje se smatraju najvećim rizičnim faktorom

Slatko

Slatko je nešto sa čim se dete susrelo već onda kada je počelo dobijati majčino mleko. Međutim, s vremenom su počeli da se pojavljuju proizvodi koji ne samo da štete zdravlju, nego su i pravi neprijatelj za dečje zube.

Roditelji bi svakako trebalo da vode računa da njihova deca previše često ne jedu slatkiše i isto tako ne piju slatke napitke poput sokova koji obiluju šećerom. Treba obratiti pažnju da nije bitno koliko slatkog deca pojedu, nego koliko često. Najbolje bi bilo ponuditi im slatkiše nakon glavnog obroka kada je nivo pljuvačke u ustima puno veća, pa se time i lakše uklanjaju ostaci hrane sa zuba. U slučaju žeđi nemojte im nuditi sokove, umjesto toga im dajte vodu, ili nezašećerene čajeve.

Lepljivo

Uvek izbjegavajte onu hranu koja se može lepiti za zube. To su proizvodi poput meda, gumenih bombona i banana.

Kiselo

Kiselina isto tako može naštetiti kao i šećer. Zato obratite pažnju da vaše dete što manje pije limunadu. Pogotovo se štetnom smatra kombinacija slatkog i kiselog. Nakon što ste jeli kiselu hranu nemojte odmah prati zube, jer možete oštetiti zubnu gleđ. Detetu bi najbolje bilo da dobije čašu mleka koje će smanjiti preostalu kiselost u usnoj duplji.

Bočice

Ukoliko vaše dete iz bočice trebalo bi da vodite računa o tome da mu ne ostavljate bočicu tokom noći. Naime, događa se to da se šećer može zadržati na detetovim zubima, pa mu dajte da pije iz čaše.

Posetite nas i detaljno se informišete kako da pravilno sprovodite oalnu higijenu kako sebi tako i svojim ukućanima.

Prijatelji zdravlja zuba vašeg deteta

Pravilna ishrana

Zubna gleđ je najtvrđi materijal ljudskog tela. Za normalan razvoj joj treba kalcijum, fosfati i vitamin D. Stoga je važno da deca uživaju puno mleka i mlečnih proizvoda, voća, povrća, celih žitarica, jaja, meso i ribe.

Fluoridi

Fluor ima značajnu ulogu za zdravlje zubi, može čak zaustaviti početak karijesa, jača otpornost zubne cakline i smanjuje kiselost u usnoj šupljini. U hrani ga nema dovoljno zbog toga je važno koristiti zubnu pastu s dodatkom fluora. Ako za vašeg mališana koristite zubnu pastu bez fluora preporučljivo je prehrani dodavati tabletice fluora, ali se prije toga savetujte sa stomatologom ili pedijatrom.

Redovna i temeljna njega usne šupljine

S čišćenjem zubi počnite od prvog zuba nadalje. U prve dvije godine je dovoljno zube djetetu očistiti jedanput dnevno. Deset sekundi četkanja zuba je na početku dovoljno. Nakon drugog rođendana djetetu čistite zube dva puta dnevno. Pasta za zube na četkici neka bude u količini zrna graška.

46459251_296609887730134_4091096996734042112_n-500x700
O6V1H60-500x700