Digitalna proteza – MEDENTINA DIGITAL

13.09.2021.

Digitalni otisak zuba

Digitalni otisak zuba predstavlja vrhunsku tehnologiju koja omogućava stomatolozima da kreiraju virtuelnu, računarski generisanu kopiju tvrdog i mekog tkiva u ustima.

Ova procedura se sprovodi pomoću specijalizovanih lasera ​​i drugih uređaja za optičko skeniranje. Digitalnom tehnologijom se dobijaju jasni i vrlo precizni podaci o zubnim otiscima za svega nekoliko minuta. Tako nema potrebe za tradicionalnim materijalima za dobijanje otisaka koji su mnogim pacijentima neugodni.

Dobijanje digitalnog otiska zuba je puno lakši i prijatniji postupak za pacijenta – budući da se izbegavaju tradicionalni materijali za otiske.

Digitalni otisak zuba
Digitalni otisak zuba Medentina Digital

Šta je digitalni otisak zuba?

Kao što verovatno znate, zubni otisak je jedinstven za svaku osobu.  Uzimanje zubnog otiska u stomatologiji se tradicionalno sprovodi upotrebom jednog od niza mogućih materijala za livenje. Na taj način se dobija tzv. negativni otisak zuba – koji se zatim koristi za stvaranje pozitivne replike.

Napredak savremene tehnologije je omogućio da sada stomatolozi mogu stvoriti virtuelne otiske zuba (ali i mekih tkiva u ustima) pomoću specijalizovanih optičkih uređaja za skeniranje.

Zahvaljujući ovim savremenim uređajima, dobija se digitalni otisak zuba. Njega karakteriše izuzetna preciznost i tačnost.

Digitalni otisak zuba se može napraviti za svega nekoliko minuta, uz minimalan nivo nelagodnosti za pacijenta.

Kako se dobija digitalni otisak zuba?

Trenutno su dve vrste tehnologija dobijanja digitalnog otiska dostupne stomatolozima. Jedan tip je zasnovan na slici i dobija se snimanjem niza digitalnih fotografija. Druga vrsta digitalnih zubnih otisaka se dobija snimanjem digitalnog videa.

Sam postupak uzimanja digitalnog otiska zuba može uključivati:

  • Lasersko skeniranje (korišćenjem koncentrisanih zraka svetlosti za precizno ”hvatanje” zuba i desni, bez potrebe za neprijatnim materijalom u ustima pacijenta) ili
  • Digitalne optičke skenere (ovde se koristi poseban sprej na zubima za hvatanje preciznih detalja).

Obe navedene opcije su sigurne i vrlo precizne.

Digitalna proteza Medentina Digital
Digitalna proteza Medentina Digital

Kada je stomatolog u potpunosti pripremio zube kojima je potrebna restauracija, može da se pristupi skeniranju. Pre sprovođenja procesa skeniranja/snimanja zuba, poseban intraoralni ”štapić” se stavlja u usnu duplju pacijenta. Po završetku skeniranja, dobijeni digitalni otisak zuba se zatim šalje na stomatološki CAD/CAM sistem radi stvaranja restauracije.

Snimanje zuba se u ovom slučaju može završiti za samo 3-5 minuta.

Digitalni otisak zuba može elektronski da se čuva neograničeno dugo – što štedi prostor i doprinosi efikasnom vođenju evidencije.

Takođe nema potrebe za jednokratnim plastičnim i drugim materijalima kao kod tradicionalnog uzimanja zubnih otisaka – koji bi inače zagađivali životnu sredinu.

Prednosti CAD/CAM tehnologije u stomatologiji

CAD/CAM pruža višestruke koristi, naročito u oblasti restorativne stomatologije.

Pre svega, krajnji proizvod se dobija sa većom preciznošću. Takođe, pacijent puno brže završava sve neophodne stomatološke usluge. Budući da krunice i druge restorativne opcije više ne moraju da se prenose u laboratoriju, ceo postupak se može završiti tokom jedne posete ordinaciji. Isto tako nema potrebe za privremenom restauracijom.

CAD/CAM je poboljšao kvalitet proteza u stomatologiji i standardizovao proces proizvodnje. Povećala se produktivnost i mogućnost rada sa novim materijalima sa visokim nivoom preciznosti izrade.

Iako je CAD/CAM zaista neprevaziđen tehnološki napredak, važno je da stomatološka tehnika odgovara CAD/CAM glodanju.

Zubne nadoknade dobijene CAD/CAM postupkom obično se dobijaju iz čvrstih blokova keramičke ili kompozitne smole i u potpunosti se podudaraju sa osnovnom nijansom obnovljenog zuba. Mogu se koristiti i metalne legure, uključujući cirkonijum.

Kada je u pitanju Cad Cam tehnologija u stomatologiji – jedan potencijalni nedostatak je taj što nemaju sve stomatološke ordinacije ovu uslugu – ili ne umeju pravilno da je koriste.

Za svoje nove nadoknade zuba možete se brinuti koristeći isti režim oralne higijene kao i za vaše prirodne zube.

 

Zašto treba da se odlučite za digitalni otisak zuba?

Mnoge stomatološke intervencije ne mogu da se obave bez uzimanja zubnih otisaka: totalne protezekorekcija položaja zubaugradnja implanataortopedija vilice i dr.

Digitalna metoda dobijanja zubnog otiska značajno povećava efikasnost, produktivnost i tačnost dobijenih rezultata. Takođe omogućava stomatolozima da dobijeni virtuelni otisak pošalju u laboratoriju elektronskom poštom – umesto da pošalju tradicionalni otisak ili kameni model fizičkim putem.

Digitalni otisak zuba se isto tako može koristiti za ispunjavanje predviđenih stomatoloških usluga istog dana. Na taj način se ubrzava lečenje pacijenta i smanjuje potreba za višestrukim posetama stomatološkoj ordinaciji.

Ostale prednosti digitalnih zubnih otisaka uključuju sledeće:

  • Poboljšani kvalitet slike/otiska za bolje uklopljene restauracije;
  • Manje vremena u stomatološkoj stolici (naročito značajno kod onih koji imaju strah od zubara);
  • Nema potrebe za materijalima za utiskivanje zbog kojih neki pacijenti osećaju nelagodnost;
  • Udobnije iskustvo za pacijente i čitav stomatološki tim;
  • Smanjena mogućnost grešaka u uzimanju otisaka;
  • Ekološki prihvatljiva metoda uzimanja zubnih otisaka.

Da li je CAD CAM tehnologija u stomatologiji prava za vas?

Vaš stomatolog će vas obavestiti ako ste dobar kandidat za CAD CAM tehnologiju. Ako vam preporuči CAD/CAM stomatološku proceduru, obavezno se informišite o svim detaljima koristi i  troškova koje možete očekivati.

Stomatološka ordinacija Medentina Digital primenjuje savremene metode u stomatologiji, uključujući i CAD/CAM tehnologiju. Naš obučeni tim stručnjaka uspešno obavlja sve složene procedure u stomatologiji, o čemu svedoče pozitivna iskustva naših mnogobrojnih pacijenata.

 

Digitalna VS tradicionalna metoda za dobijenje zubnih otisaka

Uzimanje zubnih otisaka je vrlo uobičajeni postupak koji se koristi u stomatologiji. Ukoliko ste jedan od mnogih pacijenata koji ne može podneti da vam tradicionalni materijal za utiskivanje (alginat) stoji u ustima – biće vam drago da znate da postoji alternativa.

Tradicionalni metod uzimanja zubnih otisaka je prilično ”delikatan” proces. Zašto? Zato što zahteva mnogo veštine, a preciznost dobijenog otiska je lošija. Takođe uključuje mnogo više koraka i koristi više materijala od digitalnog dobijanja zubnog otiska. Sve ovo povećava verovatnoću da će doći do grešaka. Na taj način, ako stomatolog otkrije greške prilikom tradicionalnog uzimanja zubnog otiska – pacijent će morati ponovo da se podvrgne proceduri.

Nasuprot tradicionalnoj metodi uzimanja zubnih otisaka, digitalna metoda je svakako mnogo brža i preciznija. Pored toga što stvara pozitivan otisak kada se završi skeniranje, uz mogućnost uvećanja slike mnogo je lakše uočiti greške. Ako se uoče greške, može se ponovo brzo i lako skenirati i tako ispraviti problem pre slanja konačnog otiska. To znači da pacijent provodi puno manje vremena u stomatološkoj stolici.

Dakle, glavna prednost kada je u pitanju digitalni otisak zuba jeste što se rezultat dobija mnogo brže i moguće je odmah analizirati rezultate skeniranja. Ukoliko je potrebno, lako se mogu izvršiti dodatna skeniranja.

Digitalni otisak zuba stvara tačnu kopiju ”onoga što vam je u ustima”. To rezultira preciznijim prilagođavanjem krunice ili mosta.

stomatološkoj ordinaciji Medentina Digital možete dobiti digitalni otisak zuba brzo i lako. Pored tima od vrhunskih stručnjaka – posedujemo i najsavremenije stomatološke uređaje, tako da garantujemo brzinu i kvalitet dobijenih rezultata.