PRVI ORTODONTSKI PREGLED – MEDENTINA DIGITAL

10.09.2021.

PRVI ORTODONTSKI PREGLED

Prvi pregled je početni korak kod određivanja ortodontske terapije. Svesni smo da imate mnogo izbora kada se radi o odabiru ortodonta za vas ili vaše dete te da će vam informacije na našoj web stranici pomoći u toj odluci.

 

PRVI ORTODONTSKI PREGLED U ,,MEDENTINI DIGITAL” I NJEGOVA VAŽNOST

Drago nam je da ste prepoznali naše prednosti.

 Naša filozofija je orijentisana ka pacijentu.

Trudimo se održati zabavnu i prijateljsku atmosferu. Omogućavamo vam da aktivno učestvujete u celom procesu lečenja tako da vas educiramo i informiramo. Koristimo najnaprednije dostupne tehnologije pružajući vam najučinkovitiju terapiju.

Prvi pregled kod ortodonta omogućit će vam jasnu sliku o vašim zubima, njihovom položaju, ali i celoj situaciji u usnoj šupljini.

Uspešna terapija ne bi trebala za ishod imati samo lepo poređane zube i osmeh, već bi trebala obnoviti vaše zdravlje i funkciju kako bismo mogli optimizirati vaš kvalitet života. Moderna ortodoncija bi trebala biti puno više od samo ravnih zuba.

Prvi ortodontski pregled
Prvi ortodontski pregled Medentina Digital

KADA NA PRVI ORTODONTSKI PREGLED?

Mnogi roditelji dovode, samoinicijativno ili po preporuci obiteljskoga stomatologa decu na prvi ortodontski pregled sa 13 ili 14 godina. To je pogrešno iz više razloga.

U ranijim dečjim godinama, s 9 ili 10 godina, neke se nepravilnosti, poput nedostatka mesta za smeštaj svih trajnih zuba naslednika ili krivi zagriz mogu vrlo efikasno, u potpunosti, rešiti mobilnim aparatima. Mobilni aparati (MOA) mogu pripremiti određenog pacijenta za kasniju terapiju fiksnim ortodontskim aparatom (FOA), tako da se posle ne moraju vaditi neki trajni zubi zbog nedostatka mesta.

Prvi ortodontski pregled deteta neophodno je obaviti do šeste godine života!

U šestoj godini života obično niče prvi trajni zub – donji prvi trajni kutnjak (šestica), koji nema mlečnog prethodnika. Tada mlečna denticija prelazi u mešovitu – istovremeno su prisutni i mlečni i trajni zubi.

Prirodna smena mlečnih zuba i nicanja njihovih stalnih zamenika započeta u šestoj godini života traje do dvanaeste godine kada u ustima očekujemo prisutnost svih trajnih zubi.

Posmatrajući dete kroz taj period ortodont može pratiti razvoj eventualnih anomalija i odrediti optimalno vreme za njihovu korekciju.
Stoga je preporuka roditeljima da se uz redovne  posete stomatologu dva puta godišnje, svakako obavi i prvi pregled kod ortodonta.

RAZLOZI ZBOG KOJIH SE TREBA OBRATITI ORTODONTU

  • natisnuti (zgužvani) ili razmaknuti zubi,
  • jako istaknuti prednji zubi,
  • prerani gubitak mlečnih zubi,
  • dugotrajno sisanja prsta,
  • grickanje usnice ili ima neka druga nepogodna navika,
  • poteškoće prilikom govora, žvakanja, odgrizanja hrane,
  • dijete diše na usta…

ŠTA MOŽETE OČEKIVATI NA PREGLEDU SA ORTODONTOM

Prvi pregled obavlja ortodont specijalista. Na pregled je neophodno da donesete ortopan snimak (snimak obe vilice). Pregled podrazumeva pregled stanja svih zuba, analizu ortodontskog problema pregledom i analizu ortopan snimka.

Na osnovu toga ortodont može okvirno da Vam objasni problem i način za njegovo rešavanje.

Prvi ortodontski pregled
Prvi ortodontski pregled-  OPT snimak , TELERADIOGRAM snimak

Ukoliko se odlučite da kod nas nastavite sa terapijom, dijagnostika mora da se dopuni uzimanjem otisaka za studijske modelefotografisanjem lica i zuba i još jednim rendgenskim snimkom-profilnim snimkom glave. Na osnovu otisaka, dobijaju se gipsani studijski modeli-replika vaših zubnih lukova. Na tim modelima ortodont vrši precizna merenja i tako dolazi do tačne dijagnoze i mogućnosti za terapijsku proceduru.

Prvi ortodontski pregled
Prvi ortodontski pregled Medentina Digital

Na osnovu sprovedene anamneze, kliničkog i funkcionalnog ispitivanja, analize rendgenskih snimaka, studijskih modela i fotografija, ortodont dobija sve relevantne podatke o ortodontskom problemu jednog pacijenta. Sve te podatke on sklapa u jedinstvenu dijagnozu i odlučuje koji terapijski postupak je najbolji za datog pacijenta.

Nakon nekoliko dana od prvog pregleda, možemo da Vam predložimo plan terapije.

Zakažite pregled za svog’ mališana OVDE