Zašto su neki ljudi više, a neki manje podložniji karijesu? – MEDENTINA DIGITAL

30.06.2017.
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2017/06/post5-1.jpg

Karijes je propadanje zuba i to je proces koji uzrokuju određene oralne bakterije. Kako propadanje napreduje, bakterije dođu do živog dela zuba –dentina ili pulpe i tada nastaje bakterijska infekcija. U tom trenutku, potrebna je stručna stomatološka pomoć da se infekcija ukloni, proces zaustavi i zub zapečati. Ovaj proces treba određenu kombinaciju uslova da bi se odigrao. Što više uslova – ili faktora rizika imate, to su veće šanse da se stvori pogodno tle za nastanak karijesa! Ali, morate znati da postoje i faktori rizika koji nisu u Vašoj kontroli ili ih je veoma teško kontrolisati. U nastavku ćemo se podrobnije upoznati sa njima:

Oralne bakterije – karijes počinje tako što se bakterije skupljaju na plaku zuba, gde se hrane ugljenim hidratima i šećerima koje konzumiramo, stvarajući kiseline u tom procesu. Ove kiseline razlažu mineralne veze u zaštitnom sloju zubne gleđi, na taj načim omogućavajući bakterijama da prodru kroz ovu, inače najtvrđu supstancu u ljudskom telu, i inficiraju zub. Vaša jedinstvena oralna flora može da sadrži manje ili više vrsta bakterija koje stvaraju karijes, a neke vrste su agresivnije od drugih i to Vas može činiti podložnijim kvarenju zuba.

Oralna higijena – redovno pranje i pravilno čišćenje i upotreba konca za zube pomaže u razlaganju bakterijskog plaka i uklanjanju zaostalih čestica hrane. Regularne kontrole i profesionalna čišćenja zuba su takođe veoma bitna da bi se uklonile naslage plaka koje su se stvrdnule i postale zubni kamenac.

Ishrana – ako maksimalno smanjite unos šećera i ugljenih hidrata – smanjićete i unos ’goriva’ koje hrani bakterije. Takođe, kisela hrana i pića doprinose eroziji gleđi i što ih češće konzumirate, pljuvačka ima manje šanse da povrati normalne pH vrednosti u usnoj duplji.

Suva usta – pljuvačka sadrži minerale koji pomažu u neutralizaciji kiselina i restauraciji zubne gleđi. Bez zdravog protoka, prirodna sposobnost za prevenciju karijesa je ugrožena. Određeni lekovi, hemoterapija i neke bolesti mogu da izazovu suva usta. Unošenje mnogo vode i upotreba preparata za ispiranje usta koji jačaju gleđ pomažu u rešavanju ovog problema.

Oblik zuba – karijes ima najveće šanse da se razvije na zadnjim zubima – kutnjacima i sekutićima, gde male fisure (useci) na površinama zuba imaju tendenciju da zarobe i zadrže hranu i bakterije. Genetika određuje dubinu ovih fisura.

Povlačenje desni – kada se desni povlače, one otkrivaju koren zuba, koji tada prestaje da bude zaštićen gleđu i samim tim podložan propadanju.

Drugi faktori – Gastroezofagusna refluksna bolest (GERB) i povraćanje mogu stvoriti visoko kiselu sredinu u ustima. Proteze, ortodontski aparati i splintovi mogu da ometaju protok pljuvačke preko zuba, ubrzavajući nagomilavanje plaka. Fiksne proteze takože zahtevaju više truda za održavanje, jer mogu otežati pravilno četkanje i upotrebu konca.

Najbolji način da saznate o faktorima rizika u Vašem ličnom slučaju jeste da se konsultujete sa svojim stomatologom. Učinite to što pre ako ste prepoznali neke od situacija i simptoma koje smo naveli u

ovom tekstu, jer ako je zdravlje Vaših zuba ugroženo – najbolje je da učinite sve da biste sprečili pogoršanje, nego da lečite bolne posledice.