Sladoled, hladni napitci: Koliko su štetni za vaše zube? – MEDENTINA DIGITAL

30.06.2017.
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2017/06/Untitled-design-37.png
STIGLO JE LETO, HLADNI NAPICI, SLADOLEDI

Činjenica je da u toku leta najviše uživamo u hladnim pićima i sladoledu,a često nam se desi i da led koji je ostao u čaši sa zadovoljstvom dokrajčimo grickajući ga i topeći u ustima. Znamo da to veoma prija i da je teško odoleti, ali preterana konzumacija ledenih pića i sladoleda u toku leta često može da ostavi posledice koje traju mnogo duže od trenutnog rashlađenja!

Naši zubi su stvoreni za konzumaciju mesa, povrća, voća i ostale hrane koja je drugačije teksture i temperature od leda i ohlađenih pića. Tako, grickanje sladoleda i ledenih kocki predstavlja šok i može prouzrokovati štetu na zubima koja uključuje lomljenje ili krnjenje zuba, kao i mikro frakture gleđi. Čak i ako ne vidite štetu golim okom i čini Vam se da nema posledica, zubna gleđ može da se troši, osetljivost zuba na toplo i hladno, kiselo i slatko se povećava a zubi postaju podložniji bržem propadanju. Pored toga, postojeće stomatološke intervencije u vidu navlaka, krunica i plombi takođe mogu stradati.

Kako se šteta zaista dešava?

Kada su zubi zdravi, zubna gleđ štiti površinu zuba iznad linije desni a ispod desni, zubni cement štiti koren. Ispod gleđi i cementa je dentin, koji je manje gustine od ove dve supstance i ima mikroskopske kanale. Kada dentin izgubi zaštitu koju daju gleđ i cement, ovi kanali počinju da propuštaju hladne i tople, kao i kisele nadražaje do nerva u zubu, što rezultira preosetljivošću na toplo, hladno, kiselo i slatko.

Zato je veoma važno čuvati gleđ, a nagle promene temperature koje se dese kada uzmemo preveliki zalogaj sladoleda, popijemo ledeno piće ili grickamo kocku leda su jedan od najvećih neprijatelja zdravih zuba koji veoma brzo mogu dovesti do problema.

ŠTA KADA NAM ZUBI REAGUJU NA HLADNO / TOPLO

Ukoliko ste osetili problem i Vaši zubi reaguju na hladno i toplo, ali i na kiselo i slatko, postoje rešenja, koja zavise od ozbiljnosti problema i obuhvataju sve od korišćenja paste sa većim sadržajem fluora, tretiranja zuba fluorid gelom kod stomatologa, sve do postavljanje krunica i inleja, pa u najtežim slučajevima čak i hirurški graft desni i tretiranje kanala korena. Zato, ako ste primetili povećanu osetljivost, svakako posetite stomatologa da biste rešili problem u začetku.

Kao i uvek, mi savetujemo umerenost u svemu, zato nastavite da uživate u Vašim omiljenim rashlađujućim poslasticama, ali pažljivo i imajući u vidu da Vam zdravi zubi trebaju tokom ostatka godine i celog života.

Dr Marina Relić sa svojim timom pomaže pacijentima da imaju zdrave i lepe zube. Obavljamo sve stomatološke usluge: konzervativna stomatologija, protetika, oralna hirurgija, ortopedija vilica, estetska stomatologija, ugradnja najsavremenijih sistema implantata, paradontologija kao i estetsko izbeljivanje zuba.

Prvi pregled je uvek besplatan, gde će Vam stručni tim ,,Medentina Plus” stomatološke ordinacije izvršiti dijagnostiku, locirati tačan problem i predočiti plan za uspešno i brzo ozdravljenje vaših zuba.

Zakažite prvi besplatan pregled OVDE ili pozovite na 022/623 154, 064/ 020 66 78.