Izbeljivanje zuba – MEDENTINA DIGITAL

02.08.2018.
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2018/08/20.png

ŠTA JE IZBELJIVANJE ZUBA?

Izbeljivanje zuba je proces uklanjanja raznih mrlja i diskoloracija sa površine zuba, a samim tim i boja zuba postaje belja. Izbeljivanje zuba je veoma popularna procedura, jer možete bez ikakvih neprijatnosti i po pristupačnoj ceni doći do prelepih belih zuba.

BELJENJE( WHITENING) – podrazumevamo uklanjanje naslaga sa zuba, dakle, vraćanje zubima njihovu normalnu boju.
IZBELJIVANJE (BLEACHING)– je nešto sasvim drugo. Radi se o tome da se na zube deluje različitim ,,izbeljivačima” , kao što su hidrogen-peroksid ili karbamid-peroksid, a to je već sasvim druga priča.

VRSTE IZBELJIVANJA:

PASTA ZA IZBELJIVANJE:

Sve paste pomažu u uklanjanju površinske prebojenosti zahvaljujući blagim abrazivima. Ponekada pacijenti na svoju ruku koriste sodu bikarbonu koja takođe deluje abrazivno.  Međutim, sve one imaju dejstvo samo na površinu zuba, i ne sadrže izbeljivač koji može da prodre dublje te zato one mogu da prosvetle boju zuba vrlo blago.

POLIRANJE ZUBA

Poliranje zuba je postupak u kome stomatolog mašinskom četkicom i posebnom pastom uklanja naslage i površinske pigmente sa Vaših zuba (ove paste mogu da sadrže i fluoride kao karijes protektivnu supstancu). Rotirajuća četkica ima malu glavu i samim tim mogućnost da njena vlakna uđu u skoro sve nepristupačne prostore. U pasti se nalaze abrazivi koji doprinose efektu poliranja. Ovaj postupak može dati vrlo blag efekat prosvetljivanja, t. isticanja osnovne boje zuba ali ne i svetliju boju.

Danas postoji i posebna moderna tehnika peskiranja zuba, koja dodatno može pojačati efekat IZBELJIVANJA ZUBA u okviru poliranja. Efekat peskiranja najbolje je vidljiv kod pušača. Peskiranje zapravo uklanja gotovo sve nečistoće zubne gleđi.

TRAČICE ZA IZBELJIVANJE ZUBA

U pitanju su tanke celuloidne tračice, jedva vidljive kada ih nalepite na zube. Natopljene su gelom na bazi peroksida. Ove tračice se lako nalepe na zubni niz i drže se 2 puta dnevno po 30min, tokom dve nedelje( ili po specijalnom uputstvu proizvođača). Rezultati su vidljivi već nakon par dana, a ostaju tokom nekoliko meseci.

IZBELJIVANJE ZUBA KOD KUĆE, POMOĆU GELA I FOLIJE ZA ZUBE ( tzv. KUĆNO IZBELJIVANJE)

Ukoliko se odlučite za ovu vrstu izbeljivanja zuba stomatolog će prvo uzeti otisak Vaših zuba. Nakon dan ili dva dobićete providnu,,foliju” ili ,,trej”, napravljen baš po Vašoj meri. U njega kod kuće sipa se gel, a onda trej stavite na zube i držite ga par sati ili čitavu noć ( vreme nošenja treja zavisi od proizvođača i toga koliko intezivan efekat želite).

Pokazalo se da je zadovoljstvo pacijenata izbeljivanjem najveće kod ove tehnike za izbeljivanje zuba, kod kuće, a pod stručnim nadzorom stomatologa. Gotovo 100% pacijenata nakon ove tehnike  izjavilo je da je zadovoljno ili jako zadovoljno rezultatima. Naime, prednosti ove tehnike su:

  • Možete sami birati koji deo dana za Vas je najpogodniji za nošenje treja.
  • Vi sami pratite rezultat ali i prekidate postupak kada ste zadovoljni postignutom bojom.
  • Nakon završenog tretmana trej ostaje kod Vas, pa i kasnije možete korigovati boju zuba ukoliko poželite.

ORDINACIJSKO IZBELJIVANJE LASEROM

Jedno vreme izbeljivanje laserom bilo je hit , jer se rezultati postižu neverovatno brzo. Danas se ova metoda ne preporučuje zbog velikog zagrevanja i oštećivanja zubne pulpe, ali su u toku istraživanja koja će je unaprediti i učiniti efikasnijom i bez štetnih efekata.

ORDINACIJSKO IZBELJIVANJE ZUBA

Iako postoji i tehnika laserskog izbeljivanja zuba, kada u Srbiji čujete LASERSKO IZBELJIVANJE ZUBA najčešće se zapravo radi o beljenju zuba u ordinaciji , koncentrovanim 35% rastvorom kerbamid-peroksida.

Prednosti ove tehnike su sledeće:

  • Kompletan tretman obavlja se pod stručnim nadzorom, pa je samim tim i najbezbedniji
  • Čitava procedura traje neuporedivo kraće neko kod ostalih metoda

ZA KOGA NIJE IZBELJIVANJE ZUBA?

Iako je izbeljivanje zuba danas postala uobičajena procedira, neželjeni efekti svedeni na minimum i osmišljeno je mnogo načina koji bi premostili specifičnosti svačijih zuba i dalje postoje situacije u kojima izbeljivanje nije preporučljivo ili u kojima ono ne može dati adekvatne rezultate.

ŠTA SVE TREBA DA IMATE NA UMU UKOLIKO RAZMIŠLJATE O IZBELJIVANJU ZUBA .KONSULTUJTE SE SA SVOJIM STOMATOLOGOM.

OČEKIVANJA PACIJENATA

Osobe koje očekuju zaslepljujuće bele zube nakon tretmana mogu biti razočarane. Naime, pušači moraju biti svesni da su rezultati skromni ukoliko se ne uzdrže od konzumiranja duvana, naročito tokom procesa izbeljivanja zuba. Realno i zdravo je izbeliti zube do nijanse nešto svetlije od Vaših beonjača. Tako će Vaši zubi izgledati beli, ali i prirodno.

ODREĐENE VRSTE PREBOJENOSTI SU, JEDNOSTAVNO OTPORNE NA BELJENJE

Žućkasti zubi relativno dobro reaguju na izbeljivanje, dok oni braonkaste boje nakon izbeljivanja ne daju tako dobre rezultate. Sivkasti i zubi prebojeni u tamno ljubičasto nekada uopšte ne reaguju na izbeljivanje. Sivkasta prebojenost svih zuba često je posledica antibiotske terapije tetraciklinima u dečijem uzrastu,pa se efekat izbeljivanja vidi tek nakon višemesečnog kućnog  izbeljivanja ili više ponovljenih seansi laserskog izbeljivanja.

Bele mrlje uglavnom ne nestaju nakon izbeljivanja. Najbolje čemu se možemo nadati da će ostatak zuba dovoljno izbeliti pa da će bele mrlje postati manje vidljive.

Braonkaste mrlje mogu se dobro izbeliti, ali tamne mrlje na zubima uglavnom uopšte ne nestaju nakon izbeljivanja. U tim slučajevima bolje je opredeliti se za vinire ili krunice.

IZBELJIVANJE AVITALNIH, MRTVIH, DEPUIPIRANIH ZUBA

Avitalni ili “mrtvi” zubi, su oni kojima je izvađen živac iz kanala korena. Vremenom takvi zubi menjaju boju i postaju primetno tamniji od okolnih “živih” zuba. Procedura izbeljivanja ovih zuba traje tokom više dana .U najvećem broju slučajeva moguće je povratiti zubu staru boju i stari sjaj. Beljenje avitalnog zuba može biti i neizvesno. U prvi mah uspeva, ali se prebojenost javlja ponovo za nekoliko  meseci. Naša topla preporuka je da razmislite o postavljanju fasete kompozitne ili bezmetalne, ili krunice koje daju najbolje rezultate.

Postoji određen broj pacijenata kod kojih je izbeljivanje uspelo apsolutno do željenog nivoa, ali su oni bili nezadovoljni jer su zubi i sa veće daljine delovali kao veštački.  U čemu je stvar? Prirodni zubi nisu iste boje-gornji su malko svetliji od donjih, prednji od bočnih, očnjaci su prirodno malko tamniji od ostalih zuba, a svi zubi su za zeru tamniji uz desni nego ka ivici. Sve ovo daje jedan prirodan izgled osmehu.

iStock_000066270005_Large-Copy
iStock_000066270005_Large-Copy-2