Kada je vreme za novu četkicu za zube? – MEDENTINA DIGITAL

03.06.2022.

Četkica predstavlja osnovni “alat” za održavanje oralne higijene. Četkicu za zube koristimo najmanje dva puta dnevno, a ukoliko imamo naviku da malo grubljim pokretima peremo zube, ona će brzo izgubiti svoj oblik i čvrstinu pa nećete biti u mogućnosti da zube očistite temeljno kao na početku. Pored toga, četkica za zube vremenom skuplja na sebi različite bakterije iz usta, bez obzira koliko o njoj vodili računa. Stoga je potrebno menjati je s vremena na vreme kako bakterije ne bi prešle na desni i zube i izazvale dodatne probleme.

Na šta treba da obratimo pažnju?

*Prva stvar na koju treba obratiti pažnju su “DLAČICE” Kada primetite da su izgubile krutost ili boju, to je prvi pokazatelj da bi trebalo da je bacite.

https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/06/Kada-je-vreme-za-novu-cetkicu-za-zube-2-1.jpeg
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/06/Kada-je-vreme-za-novu-cetkicu-za-zube-1-1.jpeg

*Još jedan bitan faktor dotrajalosti četkice  jeste NAKUPLJANJE PASTE među dlačicama – to je znak da se veliki broj bakterija nalazi na Vašoj četkici!

*Ukoliko dlačice ubrzano spadaju i troše se, to je još jedan pokazatelj da bi trebalo da je bacite u kantu za smeće. Stomatolozi procenjuju da bi trebalo jednu četkicu u proseku da koristite 3 meseca.

 Kako treba „negovati“ svoju četkicu?

* Nakon svakog četkanja zuba, dobro operite četkicu ispod mlaza vode kako biste uklonili bakterije koje ste iz usta preneli na četkicu, kao i ostatak zubne paste.

https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/06/Kada-je-vreme-za-novu-cetkicu-za-zube-3-1.jpeg
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/06/Kada-je-vreme-za-novu-cetkicu-za-zube-4-1-1.jpeg
  • Izbegavajte pranje zuba grubim pokretima i nemojte jako pritiskati vlaknima. Na taj način ne samo da ćete sačuvati vlakna četkice već ćete i nežno  negovati desni.
  • Birajte četkice sa zaobljenim vrhovima vlakana jer se neće lako deformisati i temeljnije će čistiti zube.
  • Korišćenje zaštitnih kapica ili kutija za odlaganje čekica preporučuje se jedino kada putujete. Naravno i tada je posebno da vodite računa da se četkica dobro osuši pre nego što stavite zaštitnu kapicu. Važno je da je lepo isperete i ostavite da se temeljno osuši u uspravnom položaju.
*Vodite računa da se četkice u čaši ne dodiruju.
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/06/Kada-je-vreme-za-novu-cetkicu-za-zube-5-1-1.jpeg
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/06/Kada-je-vreme-za-novu-cetkicu-za-zube-7-1-1.jpeg
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/06/Kada-je-vreme-za-novu-cetkicu-za-zube-6-1-1.jpeg
Nemojte čekati da vaša četkica postala stara i izlizana da biste je zamenili novom. Istrošena četkica neće dobro uklanjati bakterije i ostatke hrane s vaših zuba pa četkicu menjajte češće.