6 uobičajenih pitanja koja treba da postavite svom stomatologu – MEDENTINA DIGITAL

13.06.2022.

1. Koliko često treba da idem na pregled stomatologa?

Zdravlje zuba varira od osobe do osobe; opšte pravilo za odrasle pacijente je da posećuju stomatologa jednom ili dva puta godišnje, čak i ako su vaša usta u odličnom stanju. Na ovaj način možete redovno profesionalno čistiti zube i održavati odlično oralno zdravlje. U dečijem uzrastu preporuka je ići kod stomatologa svakih šest meseci.

2. Koji su najbolji načini za praktikovanje dobre oralne higijene kod kuće?

Pored svakodnevnog pranja zubaklasičnom četkicom  i međuzubnim četkicama i čišćenja koncem, podignite svoju oralnu higijenu na viši nivo prateći nekoliko koraka do dobrog zdravlja zuba.

  • Korišćenje proizvoda koji sadrže fluor.
  • Ograničite grickalice koje sadrže mnogo šećera.
  • Jedite uravnoteženu ishranu  sa puno voća i povrća.
  • Izbegavanje duvana u bilo kom obliku.

3. Kako mogu poboljšati belinu svojih zuba?

Prelep osmeh sa čistim, belim zubima je ogroman podsticaj za samopouzdanje. Većina ljudi tokom godina doživi neku promenu boje zuba, bilo zbog površinskih ili unutrašnjih pigmenata. Mrlje nastale od kafe, vina, duvana i pigmentovane hrane tretirajte kućnim izbeljivanjem ili redovno obavljajte profesionalno beljenje u ordinaciji. Za unutrašnju promenu boje, razmislite o kompozitnom ili keramičkim fasetama na zubima koji su priomenili boju zahvaćene, što pruža trajnije rešenje.

4. Kako da sprečim karijes, gingivitis i druge probleme?

Najbolji način da imate zdrava usta zube je da pratite uravnoteženu ishranu i redovno posećujete stomatologa uz održavanje rutinske oralne nege pranjem zuba dva puta dnevno i čišćenjem koncem jednom dnevno. O  problemima koji  su već prisutni   mogu da napreduju razgovarajte sa svojim stomatologom.

5. Zašto bi trebalo da uradim rendgenske snimke zuba?

Vaš stomatolog bi trebalo da uradi kompletan set rendgenskih snimaka zuba u ranoj fazi odnosa lekar-pacijent. Rendgenski snimci pomažu vašem lekaru da prati sve promene koje bi se mogle desiti na vašim zubima između pregleda. Većina odraslih pacijenata ima rendgenske snimak cele gornje  donje vilice (OPT snimak). Ovaakav snimak treba ponoviti svakih pet godina  alionima sa većim rizikom od problema sa karijesom mogu biti potrebni svakih šest do 18 meseci.

6. Šta je osetljivost zuba i zašto je imam?

Pacijenti sa osetljivošću zuba osećaju bol kada konzumiraju hranu ili piće koja su topla ili hladna, slatka ili kisela. Osetljivost se javlja kada se zubna gleđ, koja obično štiti zubnu pulpu i dentin, istanji od višekratnog izlaganja kiselosti i ekstremnim temperaturama. Osetljivost se takođe može javiti kao rezultat:

  • Povlačenje desni
  • Škripanje zuba tokom spavanja
  • Okrnjeni ili slomljeni zubi
  • Izbeljivanje zuba
  • Ortodoncija i plombe

Razgovarajte sa svojim stomatologom, on će pregledati zahvaćene zube i preporučiti tretman za smanjenje vaše osetljivosti.