Kada sisanje palca postaje problem? – MEDENTINA DIGITAL

04.03.2022.

Palac-nevaljalac je prijatelj deci, neprijatelj zubićima

Sisanje palca je prirodan refleks za decu. Sisanje palčeva, prstiju, duda ili drugih predmeta može učiniti da se bebe osećaju bezbedno i srećno i da im pomogne da uče o svom svetu. Mala deca tako ispituju svet oko sebe. Sve što im  je na dohvat ruke stavljaju u usta.

Mala deca takođe mogu sisati palac da se umire i tako   lakše zapada u san.

Kako sisanje palca može uticati na zube mog deteta?

Nakon izbijanja stalnih zuba, sisanje može izazvati probleme sa pravilnim rastom vilica i postavljanjem zuba u pravilan zubni niz. Takođe može izazvati promene na  nepcu.
Dude mogu uticati na zube u suštini na isti način kao i sisanje prstiju i palčeva, ali često je lakše prekinuti naviku.

Intenzitet sisanja je faktor koji određuje da li može doći do problema sa zubima ili ne. Ako deca pasivno drže palčeve u ustima, manja je verovatnoća da će imati poteškoća od onih koji snažno sisaju palčeve.

https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/03/Kada-sisanje-palca-postaje-problem.jpeg

Kada deca prestaju da sisaju palčeve?

Deca obično prestaju da sisaju palac u uzrastu od dve do četiri godine  ili do trenutka kada su stalni prednji zubi spremni za izbijanje. Ako primetite promene na mlečnim zubima vašeg deteta ili ste zabrinuti zbog sisanja palca, obratite se svom stomatologu.

Kako mogu da pomognem svom detetu da prestane da sisa palac?

Pohvalite dete što ne sisa palace.

Deca često sisaju palčeve kada se osećaju nesigurno ili im je potrebna uteha. Usredsredite se na ispravljanje uzroka anksioznosti i pružite utehu svom detetu.

Za starije dete, uključite ga u izbor metode zaustavljanja sisanja palca.

Vaš stomatolog može da ohrabri vaše dete i objasni šta bi moglo da se desi njihovim zubima ako ne prestanu da sisaju palace.

Ako ovi saveti ne deluju, koriste se metode za zaustavljanje sisanja palca, tako što ćete noću zaviti palac ili staviti čarapicu ili rukavicu na ruku.

Vaš stomatolog ili pedijatar može da vam prepiše gorki lek za oblaganje palca ili upotrebu aparata za usta.