Kako ljubimo decu? – MEDENTINA DIGITAL

28.07.2019.
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2019/07/Untitled-design-31.png
KAKO LJUBIMO DECU?

Možda se pitate šta ima loše u tome da poljubite svoje dete u usta? To je, tvrde mnogi, način povezivanja. Ali, ispostavlja se da to može da bude i loš način da se povežete sa mališanom jer biste na taj način mogli da mu stvorite neke probleme. Naizgled bezazlene stvari poput poljupca bebe u usta ili čišćenje njene dude u vlastitim ustima, navike su kojih bi se trebalo rešiti – zbog sigurnosti i zdravlja deteta!

Da budemo precizniji, dete bi zbog vašeg poljupca u usta moglo da ima problema sa zubima. I to nije ništa novo, ali mnogi roditelji ne znaju za ovu potencijalnu opasnost, pa je sve više mladih roditelja koji ovako ljube svoju decu.

ŠTA PRENOSIMO POLJUPCEM DETETA U USTA?

Događa se da beba, zbog toga što je roditelj ljubi u usta ili oliže cuclu koja je pala na pod, dobije opasne infekcije uzrokovane Humani herpes virusima tipa 1 ili 2 koje u nekim slučajevima rezultiraju teškim oštećenjima srca, mozga, jetre bubrega itd. Bilo je i slučajeva kada su deca podlegla infekciji.

“Herpesvirusne infekcije mogu ugroziti zdravlje deteta. Po pravilu: što je dete mlađe, to infekcije mogu biti opasnije. Naime što je imuni sastav nezreliji to je mogućnost borbe protiv ovih virusa slabija. “

Studija sprovedena 2015. godine pokazala je da zbog ljubljenja dece u usta kasnije u životu postoji veći rizik od stvaranja karijesa jer se bakterije koje uzrokuju pojavu karijesa prenose pljuvačkom – ali to mnoge mame ne znaju.

Istraživači su ispitali 313 mama u vezi sa ponašanjem prema svojoj deci, uključujući i pitanja da li ih ljube u usta ili ponekad koriste istu kašiku. Pitali su mame i o tome koliko često peru zube, da li puše, koliko imaju godina jer su sve to faktori koji mogu da utiču na pojavu karijesa.

Dok 38 odsto majki ljubi svoju decu u usta, a 14 odsto deli kašiku sa svojim detetom, tek nekoliko njih zna da se bakterije mogu preneti na ovaj način.”Neke studije su pokazale da deca koja su ranije u životu došla u kontakt sa tim bakterijama, kasnije u životu češće imaju problema sa karijesom”, kaže Sepefara. Dakle, poljubac dečjih usana neće im istog trenutka  narušiti zdravlje zuba, ali moguće je da ćete upravo vi biti osoba koja će detetu preneti bakteriju odgovornu za karijes.

KARIJES JE PRENOSAN

Pre više od decenije izneti su dokazi da bakterije koje uzrokuju karijes na zubima, streptococcus mutans, mogu da se prenesu na bebu ukoliko roditelj koristi istu kašiku, ukoliko cucla dođe u dodir sa pljuvačkom roditelja, ali i ako roditelj dete ljubi u usta.

“Karijes se smatra prenosivim”, upozorava dr Raha Sepefara. “To znači da se može preneti sa jedne osobe na drugu, u ovom slučaju sa majke na dete”.

Dr Sepefara savetuje da izbegavate da vaša pljuvačka na bilo koji način dođe u dodir sa detetom – to znači da ga ne ljubite u usne, da ne delite pribor za jelo, da ne pokušavate da “obrišete” cuclu svojom pljuvačkom nakon što je cucla pala na pod, na primer…

Pored toga što potencijalno narušavate zdravlje zuba deteta, na ovaj način možete mališanu da prenesete i druge infekcije, poput herpesa.

Ne ljubite decu u usta da im ne prenesete bakterije!!

Kažu da čak i deljenje iste kašike sa svojim detetom može da izazove te probleme jer se bakterije prenose pljuvačkom koja može biti i na kašici. Glavni krivac za pojavu karijesa je bakterija Streptococcus mutans, a sam razvoj karijesa je zapravo infekcija.

Ovu bakteriju svojoj deci najčešće prenose majke, nešto manje očevi. Zubna gleđ na prvim zubićima kod dece je vrlo osetljiva pa je tako podložnija nastanku karijesa. Osim spomenute bakterije, na razvoj karijeVodite računa o svom oralnom zdravlju! Budite svesni da ste primer svojoj deci!!

Zakažite svoj termin, konsultujte se sa našim doktorima o pravilnoj oralnoj nezi, preventivnim tretmanima, održavanju zdravlja usne duplje..

ZAKAŽITE PREGLED