Kompozitne fasete – MEDENTINA DIGITAL

15.10.2018.
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2018/10/KOMPOZITNE-FASETE-1.png

KOMPOZITNE FASETE su često najbolje estetsko rešenje za dobijanje idealnog osmeha.

FASETE ILI VINIRI su osnovni tip nadogradnje u kozmetičkoj stomatologiji. Reč je dodatku koji se cementiranjem postavlja na vidljivi deo zuba kako bi se ispravili vizuelni nedostaci prednjih zuba, kao što su nepravilan položaj, loša boja, okrnjenost ili različita dužina zuba.

Kompozitne fasete se obično izrađuju u jednoj poseti. Procedura je direktno nanošenje i lepljenje kompozita na površinu zuba, rade se bez brušenja tako da se čuva gleđ i struktura zuba.U današnje vreme predstavljaju brzo, jednostavno i sve kvalitetnije rešenje za većinu anomalija i manjkavosti prednjih zuba, bilo da je reč o boji ili obliku.

U jednoj poseti stomatologu, ovim fasetama možete rešiti problem koji vas muči u ogledalu godinama.

Ono što je potrebno jeste da izdvojite malo više vremena od sat do dva za ovu vrstu intervencije.
Rok trajanja je do 6 godina nakon čega se samo promene i u mnogome zavisi kako se prema njima odnosite.
Sva tamno obojena pića ili hrana mogu naštetiti željenoj boji. Takođe morate biti oprezni i sa tvrdoćom namirnica koje konzumirate.

Vinire tj. fasete preporučujemo uvek kada su zubi dovoljno jaki i kada nije reč o problemu koji bi se lakše eliminisao fiksnom protezom ili beljenjem zuba.

INDIKACIJE:

  • restauracija usled karijesa
  • optimizacija straijih restauracija
  • produženje sekutića
  • nepravilan položaj zuba
  • fraktura zuba
  • izmenjena boja zuba
  • neodgovarajuća nijansa
  • nepravilan anatomski oblik
  • kozmetička korekcija
  • dijasteme ( razmak između zuba).

KONTRAINDIKACIJE:
Eventualne kontraindikacije mogu biti ozbiljan nelečeni bruksizam ( škripanje zubima) , aktivan karijes i alergija na neki od sastojaka fasete.

KOMPOZITNE FASETE ILI KERAMIČKE?
Velika je greška tretirati kompozitne fasete kao prelazno rešenje dok pacijent ne bude finansijski u mogućnosti da dobije kompletne keramičke fasete. Kod mlađih pacijenata kompozitne fasete su uvek naš prvi izbor jer zahtevaju manje struganje prirodnog zuba kako bi se površina zuba pripremila za spajanje sa fasetom.

Kompozitnim fasetama moguće je ispraviti sitne nepravilnosti kod mladih pacijenata na potpuno neinvazivan način, a isto važi i za starije pacijente sa dobro očuvanim zubima. Sa druge strane, ispravno je govoriti o kompozitnim fasetama kao o prirodnom koraku pre ugradnje keramičkih faseta u smislu da one ostavljaju sve opcije otvorenim, pa se pacijent može kasnije odlučiti za keramičke fasete ili za neki drugi tretman.

Ulepšajte Vaš osmeh na jednostavan, efikasan i povoljan način.