Problemi sa zubima kod trudnica – MEDENTINA DIGITAL

01.10.2018.
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2018/10/STYLE.png

U trudnoći zbog hormonalnih reakcija može da se poveća osetljivost desni  i zuba, ali ona nikako ne uzrokuje pojačanu pojavu zubnog karijesa, kako je uvreženo mišljenje u narodu(„svaka trudnoća odnese po jedan zub”).

Oboljenja zuba sa druge strane mogu da utiču na razvoj ploda, pa čak i da budu uzrok preveremenog porođaja i male težine deteta.

DA LI TRUDNOĆA  DONOSI VIŠE ZUBNOG KVARA

U narodu i dan danas kruži priča da “svaka trudnoća odnosi po jedan zuba”. Nekada su i stručnjaci smatrali da se tokom trudnoće gube minerali(pre svega kalcijum) iz zuba i kostiju. Kao posledica toga, smatrali su, dolazi do lakšeg razvoja i napredovanja karijesa i češćih zubobolja.Od toga perioda su rasvetljene mnoge tajne vezane za građu i metabolizam kostiju i zuba, kao i za uzroke i proces razvoja zubnog kvara.

Nauka je dokazala da hormonalne i metaboličke promene koje se događaju tokom trudnoće ne utiču na mineralnu strukturu zubne gleđi i samim time ne mogu da izazivaju zubni kvar. Ipak trudnoća sa sobom može da nosi određene rizike koji mogu da utiču na brži razvoj karijesa.

BOLNA OSETLJIVOST ZUBA U TRUDNOĆI

U trudnoći topljenje gleđi mogu da izazovu česta povraćanja, ali i često unošenje kisele hrane za kojom trudnice imaju povećanu potrebu.

Mučnina i pojačano povraćanje u trudnoći je posledica hormonalnih promena koje dovode do slabljenja mišića na ulazu u želudac, pa dolazi do vraćanje hrane. Vraćeni sadržaj je natopljen želudačnom kiselinom i kao takav štetan po zube.

Ogoljavanje dentina u predelu vrata zuba može da se dogodi i usled zapaljenja desni i korišćenja tvrdih ili starih četkica i nepravilnih i grubih pokreta prilikom pranja zuba.

KRVARENJE DESNI U TRUDNOĆI

U trudnoći je pod dejstvom hormona povećana propustljivost krvnih sudova, pa je i reakcija desni na uticaje bakterijskih toksina izraženija, ali BEZ ZUBNOG PLAKA NEMA NI ZAPALJENJA. Kod redovnog i pravilnog održavanja higijene usta i zuba nema ni razvoja zapaljenja desni, ali se u trudnoći upravo higijena najčešće zanemaruje. Činjenica je da higijena kod naših žena uglavnom nije bila zadovoljavajuća ni pre trudnoće, zapaljenje je postojalo, ali se sada krvavljenje samo lakše uočava.

Različiti uticaji koji dolaze od majke u toku trudnoće mogu da utiču na razvoj mlečnih zuba, ali i prvih stalnih(“šestica” i sekutiča) koji počinju svoju mineralizaciju oko porođaja. Do sada su sa rizikom za razvoj slabije kvalitetne zubne gleđi povezivani:

1. Rizična trudnoća
2. Različite infekcije, anemije i druga oboljenja
3. Uzimanje lekova poput antibiotika, ali i drugih
4. Nedostatak pojedinih vitamina, posebno D i A
5. Drugi poremećaji ili nedostatci u ishrani(malnutricije)
6. Pušenje, pasivno pušenje, boravak u prostorijama u kojima se nekada duže vreme pušilo
7. Zloupotreba alkohola, droge i sl.
8. Oboljenja desni mogu da uzrokuju preveremeni porođaj i manju težinu, što opet utiče i na razvoj zuba
9. Druga nelečena oboljenja zuba

Jedna velika studija, sprovedena u saradnji King’s College London(Velika Britanija) i University of Washington (SAD), nedvosmisleno povezuje prisustvo stresa kod majke sa izraženijom i češćom pojavom karijesa na mlečnim zubima. Ispitivani su različiti biološki parametri stresa kod 716 majki u toku trudnoći i zatim praćeno zdravlje zuba kod njihovih beba detaljnije.