Metalokeramičke krunice – MEDENTINA DIGITAL

07.11.2018.

Bilo da je razlog funkcionalne ili estetske prirode, uz saradnju sa najmodernijim laboratorijama, a koristeći najkvalitetnije materijale, u mogućnosti smo da vam povratimo osmeh na lice po najvišim svetskim standardima protetske rehabilitacije.

Da bi se sačuvala funkcionalnost i estetika oralne regije, svaki zub koji nedostaje iz bilo kog razloga, neophodno je zameniti adekvatnom protetskom nadoknadom. U suprotnom, mogu se desiti ozbiljne promene u mekim i čvrstim tkivima vilice, koje pre ili kasnije dovode do propadanja drugih zuba i raznih oboljenja. Pored funkcionalnosti, protetske nadoknade takođe pomažu da se i estetski aspekt zadovolji.

Nedostajući zubi mogu biti zamenjeni uz pomoć adekvatnih nadoknada koje uključuju krunice, mostove, proteze i zubne implante. Nadoknade mogu biti izrađene od keramike, metalkeramike, akrilata, kompozita itd. Takođe, u zavisnosti od slučaja i potreba, nadoknade mogu biti fiksne ili mobilne.

Mobilne nadoknade se mogu fiksirati za susedne zube, desni ili za implante a fiksne nadoknade se pozicioniraju uz pomoć specijalnih cementa ili šrafova u slučaju implanata.

Proces procene i izrade protetskih nadoknada podrazumeva izradu rentgenskog snimka, pregled kod specijalizovanog stomatologa i konsultacije gde se pacijentu predoče opcije i neophodni koraci. U zavisnosti od tipa nadoknade, one mogu biti završene i postavljene u roku od nekoliko dana pa sve do 6 meseci, koliko je u nekim slučajevima kod postavljanja implanata potrebno.

Kruna je tip protetskog rada koji potpuno pokriva ili okružuje zub ili zubni implantat. Krune su obično neophodne kada veliki kavitet ugrožava trenutno zdravlje zuba. Krune se obično vezuju za zub pomoću cementa. Krune mogu biti od različitih materijala koji se proizvode posrednim metodama. Krune se često koriste kako bi poboljšale snagu ili izgled zuba.
Pošto su neosporno korisne za zdravlje zuba, procedure i materijali koji se za njih koriste mogu biti prilično skupi. Najčešći metod pravljenja krune uključuje otisak zuba koji uzima protetičar kako bi van usne duplje napravio krunu. Kruna se umeće naknadno. Ovaj posredni metod protetskog rada omogućava korišćenje jakih restorativnih materijala za čiju pripremu je potrebno mnogo vremena i visoka toplota (takvi su metal za odlivanje ili užareni porcelan) što nije moguće izvršiti unutar usne duplje.

Metalokeramičke krunice i mostovi
Metalokeramičke krunice (ili navlake, kako se još često nazivaju) se izrađuju u slučajevima kad je u većoj meri oštećen prirodni zub (usled karijesa ili preloma) ili iz estetskih razloga (nezadovoljavajuća boja ili oblik zuba).

Zub koji se nadograđuje potrebno je prethodno izbrusiti , kako bi se na njega mogla postaviti krunica. Nakon brušenja, uzima se otisak preostalog dela zuba prema kojemu se krunica izrađuje u laboratoriji. Za izradu jedne krunice potrebna su 3-5 dana, a u tom periodu pacijentu se stavlja privremena krunica. U završnoj fazi, krunica se cementira na brušeni zub i njihovim spajanjem zub poprima potpuno prirodan izgled.

Krunice i mostovi se mogu izrađivati kao metalo-keramičke ili bezmetalne-keramičke nadoknade. Kod metalo-keramičkih nadoknada na metalnu podstrukturu se nanosi sloj keramike koja potpuno prekriva metal tako da se metal uopšte ne vidi u ustima. Na ovaj način je obezbeđena izdržljivost koju daje metal, dok se istovremeno postiže odličan estetski efekat zahvaljujući keramici na površini. Osim visoke izdržljivosti i odlične estetike, ove nadoknade su i finansijski povoljne pa predstavljaju i najčešći izbor pacijenata.

Most je nadoknada koja se sastoji od nekoliko spojenih krunica. Predstavlja izbor u slučajevima kad nedostaje jedan ili nekoliko zuba, pri čemu je bezubi prostor sa obe strane ograničen prirodnim zubima koji će se upotrebiti kao nosači mosta. Nosači mosta mogu biti prirodni zubi ili zubni implantati. Most osim estetske ima i zdravstvenu funkciju, jer onemogućuje povlačenje zubnog mesa te pokretljivost susednih zubi. Priprema zuba za prihvaćanje mosta je slična pripremi zuba za pojedinačne krunice.

Metalo-keramičke krunice su najbolje rešenje ako:

  • Imate mnogo velikih, defektnih ispuna (pogotovo na bočnim zubima)
  • Želite visokoestetske i najdugoročnije rezultate
  • Tražite potpuni probražaj osmeha, uključujući i poboljšanja oblika zuba
  • Mogu da traju i do 15 godina (vek trajanja je direktno povezan sa frakturom nadoknade, kvarom zuba ili obolenja desni)
  • Jeftinije su u odnosu na bezmetalne krunice