Oralni pirsing - fantastično ili opasno? – MEDENTINA DIGITAL

10.08.2022.

Tokom godina, oralni pirsing je postao popularan hit među muškarcima i ženama. Iako mogu izgledati kao moderan dodatak Vašem celokupnom izgledu, oralni pirsing nosi mnogo rizika i potencijala za dugoročne zdravstvene probleme. Čitajte dalje tekst da biste saznali sve o problemima sa zubima povezanim sa oralnim pirsingom.

https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/08/Oralni-pirsing-fantasticno-ili-opasno-1.jpeg
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/08/Oralni-pirsing-fantasticno-ili-opasno-2.jpeg
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/08/Oralni-pirsing-fantasticno-ili-opasno-3.jpeg

Komplikacije oralnog pirsinga

Iako možete smatrati da je oralni pirsing moderan ili privlačan, imajte na umu da pirsing zahteva negu i dobru higijenu, kako bi bili zdravi. Evo nekoliko potencijalnih komplikacija oralnog pirsinga:

1. Lomljenje ili krckanje zuba – Metalni pirsing za usne ili jezik može da slomi ili samo ošeteti Vaš zub. Iako napukli ili slomljeni zub mogu da se poprave, međutim imajte na umu da sve što čovek napravi predstavlja ozbiljan kompromis u odnosu na Vašu originalnu strukturu zuba. Materijali koji se koriste za popravku zuba nisu tako jaki kao prirodni zub i moguće je da tokom života morate te plombe da menjate više puta.

https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/08/Oralni-pirsing-fantasticno-ili-opasno-4-zub.jpeg
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/08/Oralni-pirsing-fantasticno-ili-opasno-4-zub-2.jpeg

2. Alergijeske reakcije – Mnogo pirsinga na jeziku su napravljeni od nikla, na koji su neki ljudi alergični. Nažalost mnogi otkriju ove alergijeske reakcije baš nakon postavke pirsinga.

3. Mogućnost gutanja delova pirsinga – Može da se dogodi da se proguta deo pirsinga koji se olabavi ili slomi tokom vremena.

4. Infekcija – U Vašim ustima nalaze se milioni bakterija. Kada probušite jezik, rizik od infekcije je veliki jer je pirsing stalno izložen tim bakterijama. Pored toga, stanje koje se zove endokarditis može da se javi kada je krvotok izložen bakterijama i može izazvati ozbiljne komplikacije.

https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/08/Oralni-pirsing-fantasticno-ili-opasno-5-rtg.jpeg
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/08/Oralni-pirsing-fantasticno-ili-opasno-6-usna.jpeg

5. Promene govora i žvakanja – Može da se dogodi da teže „normalno“ govorite ili žvaćete nakon postavke pirsinga, međutim, to će se vremenom poboljšati vežbanjem.

6. Trenutni otok – Svačije telo različito reaguje na pirsing. Ako imate ekstremno oticanje, to može potencijalno da blokira disajne puteve i oteža disanje na duži vremenski period.

7. Anomalija jezika – U nekim slučajevima, oralni pirsing će podeliti jezik na pola, uzrokujući rascep po dužini, pa će jezik izgledom podsećati na zmijski jezik.

https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/08/Oralni-pirsing-fantasticno-ili-opasno-7-bifida.jpeg

8. Trauma gingive – Ovo je češće kod pirsinga za usne, jer pirsing može doći u kontakt sa desnima i izazvati grebanje, posekotine ili druge traume koje mogu dovesti do infekcije. Imajte na umu da su uglavnom oštećenja mekih tkiva trajna.

Najčešće mesto postavljanja pirsinga je gornja usna u predelu očnjaka i povlačenje desni na ovom mestu je redovna pojava i desni koje se povuku i do 10 mm nikad se ne mogu vratiti u prvobitno stanje.

https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/08/Oralni-pirsing-fantasticno-ili-opasno-8-desni.jpeg
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/08/Oralni-pirsing-fantasticno-ili-opasno-9-desni.jpeg

Nakon uklanjanja pirsinga, postoji šansa da rupa neće zarasti i da će Vam na jeziku dugo vremena ostati razderotina. Ovo važi i za pirsing za usne. Ako rupa ne zaraste, otvor može biti izložen stalnim bakterijama i dovesti do infekcije, virusa, hepatitisa ili sistemske infekcije.

Takođe ćete morati da živite sa stalnim izvorom iritacije kada jedete, pijete ili perete zube. Najnovija istraživanja u svetu ukazuju na to da 90% rupa od pirsinga mora da se zatvara hiruškim putem.

https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/08/Oralni-pirsing-fantasticno-ili-opasno-10-jezik.jpeg
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/08/Oralni-pirsing-fantasticno-ili-opasno-11-jezik.jpeg

Ako se ipak odlučite za oralni pirsing, važno je da održavate dnevnu rutinu oralne higijene koja uključuje četkanje zuba dva puta dnevno i praćenje pirsinga zbog bilo kakvih promena u izgledu i osećaju. Pitajte svog stomatologa za više informacija o potencijalnim problemima sa oralnim pirsingom i razmislite da li je vredno rizika od infekcije.

NE DOZVOLITE DA VAM PIRSING POSTAVLJAJU U KOZMETIČKIM SALONIMA ILI SALONOMA LEPOTE. AKO SE IPAK ODLUČITE ZA PIRSING OBRATITE SE SVOM STOMATOLOGU!