Da li ljubljenje utiče na Vaše oralno zdravlje? – MEDENTINA DIGITAL

27.07.2022.

Kao što svi pretpostaljate, ljubljenje jeste dobro za Vaše generalno zdravlje, ali da li je to dobra ideja zbog razmene pljuvačke?

Srećni smo da Vam kažemo da je i to u redu!

Međutim, postoji par stvari koje treba da znate o razmeni pljuvačke koja se dešava u toku ljubljenja i da li ona utiče na Vaše oralno zdravlje.

Mogu li dobiti neku bolest zbog ljubljenja?

Verovatno ste čuli od svojih roditelja da ne bi trebalo da se dele šolje, čaše, slamke ili pribor za jelo sa bilo kim. Bakterije koje izazivaju parodontopatiju mogu da se prenesu baš putem pribora. Znajući da je to problem, razumno je da oklevamo da „zaključamo“ usne sa nekim drugim.

S pravom, postoje neke bolesti koje možete dobiti od ljubljenja, uključujući: herpes (Herpes simplex 1), meningitis, mononukloza, gingivitis. U nekim retkim slučajevima, neke polno prenostive bolesti/infekcije se takođe mogu preneti tokom ljubljenja. Sve u svemu, deljenjem klica svakako se povećava verovatnoća da podelite i infekciju.

https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/07/Da-li-ljubljenje-utice-na-Vase-oralno-zdravlje-1.jpeg
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/07/Da-li-ljubljenje-utice-na-Vase-oralno-zdravlje-herpes.jpeg
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/07/Da-li-ljubljenje-utice-na-Vase-oralno-zdravlje-infektivna-mononukleoza.jpeg

Da bi ljubljenje bilo zdravo ostanite zdravi i nastavite da se ljubite, ali..

  • Budite svesni sopstvenih rana u ustima ili oko njih i eliminišite kontakt sa drugima u toku tog vremena.
  • Vakcinacija protiv meningitisa i izbegavanje kontakta sa osobama koje ga imaju.
  • Deca i tinejdžeri su najugroženija populacija za meningitis i mononukleozu, pa ih naučite i razgovarajte o simptomima i preventivnim merama i lekovima sa njima.
  • Održavajte dobre navike vezane za oralnu negu kako biste smanjili broj bakterija u ustima koje mogu dovesti do upale i infekcije.
  • Pranje igračaka i pribora za bebe ili decu je obavezno!
  • Nemojte deliti četkice za zube, pribor za jelo, slamke, šolje koje su imale kontakt sa oralnim bakterijama.

Ne dolazvolite da Vas to spreči da se ljubite! Nije sve tako loše!

Ljubljenje stimuliše povećano stvaranje pljuvačke, a ona je upravo prirodni čistač usta. I ako nije zamena sa svakodnevnu oralnu negu, može da pomogne u održavanju Vaše oralne nege. 🙂

Prednost ljubljenja se tu ne završava!
Mnoga istraživanja su pokazala da ljubljenje ima velike koristi, uključujući smanjenje stresa, povećanje intimnosti i povećanje opšte sreće.