Pravilno pranje zuba – MEDENTINA DIGITAL

22.09.2018.
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2018/09/OPRATI-ZUBE__-PA-TO-ZNA-SVAKO-DETE-1024x536-1.png

ŠTA SE PODRAZUMEVA POD DOBROM ORALNOM HIGIJENOM?

1.  da su zubi čisti i nemaju naslaga,
2.  da su desni ružičaste boje, površine nalik na pomorandžinu koru, i ne krvare pri pranju ili korišćenju konca,
3.  da zadah nije konstantan problem

Ako je prisutan ma koji od ovih faktora, posetite svog stomatologa.
Ma koja od ovih pojava može da znači problem, a uzrok može biti i pogrešna navika u smislu oralne higijene

Na zdravlje zuba i desni utiču brojni faktori – pravilno pranje zuba, poseta zubaru, upotreba adekvatne četkice za zube, kao i način ishrane. Briga o zubima je briga o sopstvenom zdravlju i vaš osmeh treba da krase zdravi zubi.

Pranje zuba je obavezno dva puta dnevno, ujutru i uveče. Treba znati da ne bismo smeli da peremo zube neposredno posle jela, jer je tada, usled povišene kiselosti, zubna gleđ osetljiva, pa čišćenje četkicom dovodi do njenog oštećenja. Posle jela sa pranjem zuba treba pričekati najmanje 30 minuta. Osim pravilnog pranja zuba, jako je važno i korišćenje konca

Pranje zuba je, naizgled, jednostavan postupak, ali većina osoba ne održava higijenu usta na pravilan način. I ne zna u čemu greši.

Kada posete zubara, mnoge frapira činjenica da opet imaju karijes na nekoliko zuba, a od poslednje popravke je prošlo samo nekolicina meseci.

Zabrinjavajuće zvuči i podatak da više od 2,4 milijarde ljudi potpuno zanemaruje oralnu higijenu. Ovo je zaključak istraživanja objavljenog u stručnom časopisu “Journal of Dental Research”.

Osnov prevencije je – korektno i redovno pranje zuba.

Zato, ukoliko želite da sačuvate blistav osmeh, ujutro i uveče obavezno koristite četkicu i pastu, i to na sledeći način:

1. Nabavite srednje tvrdu četkicu, jer meka ne skida naslage, a gruba oštećuje gleđ i desne.

2. Četkicu postavite sa spoljne strane između zuba i desni i laganim, vibrirajućim pokretima, pomerajte je levo-desno. Tim pokretom omogućavate vlaknima da prodru između zuba. Zatim je vucite na dole (ako su gornji zubi u pitanju) ili gore kada perete donje.

3. Unutrašnju stranu prednjih zuba perite tako što ćete da četkicu držite vertikalno, a zatim pomerate nežno gore-dole.

4. Unutrašnju stranu bočnih zuba perite povlačeći energično četkicu na gore (kod donjih zuba), odnosno na dole (gornji).

5. Grizne površine čistite kružnim pokretima, a četkicu držite potpuno horizontalno.

6. Veoma je važno da četkice za zube redovno menjate, najviše posle tri do četiri meseca.

Najčešća greška: Naslage hrane, koje se nalaze na površini zuba, neće se skinuti ako četkicu povlačite samo levo-desno, već će se sabijati između zuba i vremenom uzrokovati karijes. Takođe, ukoliko četkicu pomerate samo gore-dole, naslage (koje su pune bakterija) nabijate u desne i pravite “gnojne džepove”.