Šećer: Glavni neprijatelj zuba – MEDENTINA DIGITAL

24.09.2018.
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2018/09/SECER-GLAVNI-NEPRIJATELJ-ZUBA-1024x536-1.png

Prema anketi koju je sproveo srpski portal Bebac na preko 2000 mama, dobijeni su zabrinjavajući podaci da do prve godine skoro 50% beba već dobija slatkiše, a u drugoj se to penje i na 80%

Takozvani slobodni šećeri su glavni uzročnik zubnog kvara,  i značajno utiču na  razvoj oboljenja desni, ali isto tako, prema zvaničnim izveštajima SZO(Svetske Zdravstvene Organizacije) neposredno su povezani sa najznačajnijim hroničnim oboljenjima savremenog čoveka poput gojaznosti, dijabetesa, kardio-vaskularnih bolesti, pa i pojedinih malignih oboljenja. Detaljnije

Zbog toga se i preporučuje stroga redukcija na manje od 10% ukupnog dnevnog energetskog  unosa. Kada je reč o zdravlju zuba, stručnjaci smatraju da to nije dovoljno da smanji pojavu zubnog karijesa, pa ke preporučeni unos i manje od 5%. To bi u količinama iznosilo:

4-6 god.      19g (5 kašičice)

6-10 god     24g (6 kašičica)

11  god        30g  (7 kašičica)

To je svakako veoma teško postići s obzirom na zastupljenost slobodnih šećera u savremenoj hrani. Detaljnije

Još veći problem u regulisanju unosa slobodnih šećera predstavlja  njihova dokazana sposobnost da izazivaju zavisnost, za koju pojedini načnici i eksperimenti, tvrde da je čak veća od heroinske(drugi se ne slažu baš sa tako drastičnim stavom).  Ovu osobinu obilato koriste proizvođači hrane, dodavajući šećere tamo gde bi ih najmanje očekivali.

Pojedina istraživanja su ukazala na mogućnost stvaranja zavisnosti još u toku trudnoće, ukoliko majka unosi veće količine šećera. Moždane ćelije bebe na neki način stiču već tada povećanu potrebu za unosom slatkog. Detaljnije

Zbog svega navedenog preporuka je da se bebama najmanje do 18 meseci, a mozda i do treće godine, ne smeju u hranu uključivati(dodavati) slobodni šećeri u bilo kome obliku. Sasvim su dovoljni  i oni što se nalaze u hrani za bebe i prerađevinama. Ovo se isto odnosi i na fabričke sokiće, slatkiše, kekse. Sokići ne bi trebalo da se konzumiraju do prve godine, nikako noću niti iz bočice već iz čaše.

Najbolje bi bilo potrebu za slatkim zadovoljavati u prvim godinama iz prirodnih izvora, pre svega svežeg voća.

Za naše uslove je ova preporuka verovatno naučna fantastika, ali veoma ogranični unos „slatkih dželata“ verovatno je za početak granica preko koje ne bi trebalo prelaziti. A to bi u najmanj ruku značilo da se ne prelazi više od jednog „slatkog unosa“ dnevno i to pre svega uz obroke. Za užine treba pre svega rezervisati zaštitne namirnice.

Pojava zubnog kvara, ukoliko se na vreme otkrije, može i da se zaustavi i kontroliše drugim sredsvima, ali za pogubni uticaj na druge organe(na žalost poledice se javljaju i decenijama kasnije), i produbljivanje zavisnosti ne postoje odgovarajuće protivmere.