Prvi zubići su stigli – MEDENTINA DIGITAL

28.10.2018.
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2018/10/Da-li-su-vase-desni-mozda-otekle_Imate-li-crvene-desni_Krvare-li-kada-perete-zube_-1.png

Prvi zubići i šta dalje

Pojava prvih zubića označava i težak period, pun nervoze i bola. Ono što treba da uradite jeste da se snabdete strpljenjem, ali i četkicom za zube. Prvi mlečni zubi se najčešće pojavljuju u periodu između 6 i 9 meseci. Njihova pojava pre četvrtog meseca se smatra preranim nicanjem, a posle godinu dana zakasnelim(potrebno je konsultovati dečjeg stomatologa).

U studiji objavljenoj u časopisu “Pediatrics”, istraživači sa klinike u Klivlendu proučavali su 125 mališana od njihovog trećeg meseca do prvog rođendana i ustanovili da tokom rasta zubića dolazi do znatnih povećanja:
 • Ujedanja
 • Balavljenja
 • Korišćenja glodalice
 • Sisanja
 • Razdražljivosti
 • Nesanice
 • Uvrtanja ušiju
 • Osipa na licu
 • Smanjenog apetita
 • Blage temperature

Čim izbije prvi zubić, počinje i njegovo pranje. Za početak je dovoljno očistiti ga ujutro i uveče posebnom četkicom za zube ili vlažnom gazom. Sa nicanjem prvih zubića počinje izazovna misija čuvanja blistavog osmeha. Neće biti uvek najveselije, naoružajte se strpljenjem i uvek pokazujte ko je komandant parade.

NE ZABORAVITE!!! VEOMA JE VAŽNO DA SE PRVI PREGLED STOMATOLOGU OBAVI U TOKU  PERIODA ODOJČETA , DAKLE  U PRVOJ GODINI ŽIVOTA!! Zakažite pregled!

Ukratko šta je neophodno uraditi:

1. Najbolje je prvo kod bebe odrediti rizik prema zubnom karijesu, što treba da uradi iskusni i motivisani  stomatolog. To nije samo običan pregled i traženje promena na zubima, već sakupljanje niza podataka i analiza koji nam govore o stepenu verovatnoće da se oboljenja razvije. Na osnovu rizika se određuje nivo i vrsta preventivnih mera kao i učestalost daljih poseta.

2. Odmah započeti sa higijenom zuba(trebalo bi i pre njihovog nicanja čistiti desni sa gazicom). Od rizika opet zavisi koja zubna pasta, kada započeti i koliko.Pružanje otpora bebe prema pranju zuba je često i ponekada vrlo neprijatno. Ne postoji opravdanje da se to odlaže, jer su moguće posledice

3. Strogo voditi računa o ishrani i unosu šećera(nisu to samo slatkiši), učestalosti obroka, unosu zaštitne i štetne hrane, prekinuti sve noćne obroke(pa i noćne podoje). Pre 18. Meseca se ne preporučuje davanje bilo kakvih namirnica i tečnosti koje sadrže slobodne šećere(videti detaljnije u posebnom članku na kraju).

4. Ako to već nije urađeno, roditelji i ostali ukućani treba da pregledaju i saniraju svoje obolele zubi i desni i da pojačaju mere higijene usta i zuba. Bakterije se prenose sa ukućana(najčešće majke) u usta bebe upravo u periodu nicanja prvih zubića; ukoliko ih ima više i ako je ishhrana bogata šećerima veliki je rizik za rano oboljevanje tek izniklih zuba.

Kada niknu prvi zubići (obično su to gornji ili donji sekutići), oni se peru vlažnom gazom, tako što se odsečnim pokretima protrljaju od desni prema donjoj ivici. Potrebno je takve pokrete uraditi najmanje pet puta, i to sa vidljive strane, ali i sa strane okrenute usnoj duplji. Takođe, zubići se mogu očistiti i posebnom četkicom za zube koja se natakne na prst – što je u isto vreme i izvrsna masaža.

Prvi zubi se peru ujutru i uveče. Za to vreme bebica treba samo da se igra sa zubnom četkicom (kako bi se navikla na nju).

Kada niknu svi mlečni zubići, najbolje ih je negovati četkicom s dužim vlaknima, uskom glavicom i nešto debljom drškom zgodnom za držanje – njome dete može početi samo vežbati pranje zubića.

Kada bi trebalo početi sa korišćenjem paste za zube?

Zubne paste počinju da se koriste u drugoj godini života – i to dečje. Dječja pasta za zube koja sadrži florid jača zubnu gleđ i sprečava stvaranje karijesa. Minimalna doza će biti sasvim dovoljna. Ako se dobro razmaže po vrhovima četkice, ne može se progutati.

Kako da zubi ostanu zdravi?

 • Detetu od godinu dana piće umesto u flašici dajte u čaši ili šoljici
 • U dečjoj ishrani koristite što manje kiselog i slatkog, pri čemu nije važna količina već učestalost. Dakle, ako se već gricka slatkiš i piju slatki sokovi, neka to barem bude samo ponekad
 • Ne stavljajte u usta detetovu cuclu i pribor za jelo da bi se sprečio prenos bakterija karijesa u bebina usta

Kod zubara?

Povedite svoje dete sa sobom kad idete na pregled kod zubara kako bi se naviklo na zubara i zubarsku ordinaciju. Navikavajući svoje dete da da pregledati svoje zube pre nego mu lečenje bude potrebno, ono se neće uspaničiti na pomisao da mora ići kod zubara. Detetu trenutno neće trebati pregled zubića, i to možda neće biti potrebno učiniti sve do njegove treće godine života, kada će zubar proveriti razvijaju li se ispravno  zubi. Zubar će vam takođe moći savetovati poseban zaštitni tretman prikladan za vaše dete.

Budite primer svojoj deci. Od pranja zuba napravite lep ritual – neka pranje zuba bude igra. Poslužite trikovima – kada dete ne želi otvoriti usta vi recite: “Aaaa”, tada se ustašca bebe često automatski otvore.  Ili zasmejavajte dete i pri tome brzo četkicom istrljajte zubiće.