Šta je to cirkularni karijes? – MEDENTINA DIGITAL

27.01.2022.

Na vratnom delu krunice se stvaraju zelenkasto mrke naslage i gleđ ispod i oko njih postaje kredasto bele boje zbog dekalcifikacije. Ovaj karijes se širi kružno zahvatajući celim obimom krunicu zuba zbog čega je i dobio naziv cirkularni karijes. Širi se veoma brzo zahvatajući sve strukture sto može dovesti do frakture krunice zuba.

https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/01/Sta-je-to-cirkularni-karijes-1.jpeg
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/01/Sta-je-to-cirkularni-karijes-4.jpeg

Pojava cirkularnog karijesa dovodi se u vezu sa upotrebom velikih količina šećera, naročito saharoze, čestim dnevnim i noćnim obrocima, kao i navikom da se dete uspavljuje sa zaslađenim čajevima, mlekom ili cuclom umočenom u medicini.

https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/01/Sta-je-to-cirkularni-karijes-2.jpeg

Zašto se cirkularni karijes teško leči i stavlja „pod kontrolu“?

Lečenje cirkularnog karijesa je težak i složen posao, jer ovaj karijes brzo zahvata dublje strukture zuba i zahvata sve zube. Najčešće pacijenti dolaze kasno, kada je proces odmakao i kada su nastale komplikacije.

Pored konzervativnog zbrinjavanja karijesnih lezija, veoma bitana je i primena pravilne oralne higijene i korigovanje loših navika i ishrane. Takođe, upotreba sredstava sa fluorom ublažava progresiju karijesa i smanjuje pojavu novih karijesnih lezija.

Edukacija roditelja u borbi sa ovim karijesom je od presudnog značaja, kao i pravovremena sanacija kod stomatologa.

Preporuke za roditelje…

Roditelji treba  da MENJAJU LOŠE NAVIKE U ISHRANI DETETA, koje su i dovele do karijesnog procesa.

U raznim slatkim napicima postepeno smanjivati sadržaj šećera, tako što će se oni sve više razblaživati vodom, dok se ne pređe na čistu vodu.

Kada odojče pored majčinog mleka počne da se prehranjuje, ta hrana treba da je raznovrsna sa svim neophodnim vitaminima, mineralima, belančevinama, mastima i ugljenim hidratima.

https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/01/Sta-je-to-cirkularni-karijes-3.jpeg

Kasnije pored kuvane hrane, insistira se na konzumiranju hrane čvršće konzistencije, kao što je presno voće i povrće. Čvrsta hrana je znatno manje kariogena, iziskuje snažnije žvakanje i obilnije lučenje pljuvačke.

Ta hrana, trenjem o zube, mehanički ih čisti, a veće količine izlučene pljuvačke donekle speru i deliće zaostale hrane. Istovremeno, snažnije žvakanje podstiče rast gornje i donje vilice. Ovo je neobično važno, jer su budući stalni zubi znatno širi u odnosu na mlečne. Ako se vilice ne prošire, nastaju razne nepravilnosti u položaju stalnih zuba ,kao i nepravilnosti u odnosu gornje i donje vilice.

Od presudnog značaja je i  REDOVNO I PRAVILNO ODRŽAVANJE ORALNE HIGIJENE.

https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/01/Sta-je-to-cirkularni-karijes-5.jpeg
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/01/Sta-je-to-cirkularni-karijes-6.jpeg