Šta treba da znam o zubima? – MEDENTINA DIGITAL

09.03.2019.
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2019/03/DENTALNE-TRAUME-KOD-SPORTISTA-5.png

Oralno zdravlje

Lep osmeh je uvek poželjan, a za lep osmeh neophodni su zdravi i lepi zubi. Zdravi zubi preduslov su opšteg zdravlja i zadovoljstva čoveka.

Svakodnevnom negom i redovnim pregledima mogu se sprečiti najčešća oboljenja zuba – karijes i parodontopatija. Za svako oboljenje pa i za ova važi bolje sprečiti nego lečiti. Stoga, potrebno je više pažnje posvetiti prevenciji i odlaganju nastanka i razvoja oboljenja usta i zuba.

Pravilno održavanje oralne higijene

Na prvom mestu je pravilno održavanje oralne higijene.Tako se sprečava stvaranje dentalnog plaka (meke naslage na zubima) koji ako se ne ukloni omogućava taloženje zubnog kamenca i tako otvara put razvoju parodontopatija. Da bi zubi bili dobro oprani potrebno je da postoje četiri usklađena faktora-dobra četkica, pravilna tehnika pranja zuba, dovoljno često i dovoljno dugo pranje zuba. Obavezna je i upotreba konca za zube, a kako godine odmiču spisak neophodnih sredstava za održavanje oralne higijene sve je duži, tu su i interdentalna četkica, interdentalni stimulatori, tečnosti za ispiranje usta i posebne “medicinske” paste za zube.

PRAVILNO ODRŽAVANJE ORALNE HIGIJENE podrazumeva svakodnevnu upotrebu četkice i konca uz pravilnu tehniku i redovne kontrole kod stomatologa!

Pravilna ishrana

Pravilna ishrana ima značajnu ulogu u prevenciji karijesa i parodontopatije. Ugljeni hidrati-slatkiši, kolači, proizvodi od belog brašna najviše izazivaju karijes. Treba jesti zdravu hranu bogatu belančevinama, vitaminima, mineralima, proizvode od integralnih žitarica i hranu koja se ne lepi za zube i koju je potrebno duže žvakati, a to su voće i povrće. Jedna od takođe bitnih stvari jesu redovni kontrolni pregledi, koje treba obavljati dva puta godišnje, jer se tako odstranjuju glavni faktori koji mogu da dovedu do oboljenja. Ako je strah razlog vašeg retkog odlaska kod zubara ne zaboravite da će upravo redovni pregledi sprečiti ono čega se najviše plašite, a to je bol. Svako odlaganje samo povećava mogućnost upala i dodatnih komplikacija.

Dentofobija je široko rasprostranjena u našem društvu. Zato se svaki stomatolog stomatoloske ordinacije Gentle Touch trudi da neophodnu intervenciju učini što ugodnijom. Sve intervencije, preglede i savete možete dobiti u stomatološkoj ordinaciji, Resavska 36. U svakodnevnom radu koriste se materijali renomiranih svetskih i naših proizvođača koji svojim oblikom i svojstvima oponašaju prirodno zubno tkivo.

I naravno, ne zaboravite – sačuvati zdrav osmeh znači sačuvati celokupno zdravlje organizma!