Bezmetalokeramičke krunice – MEDENTINA DIGITAL

03.12.2019.
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2018/11/Bezmetalna-kruna.jpeg

BEZMETALOKERAMIČKE KRUNICE, ŠTA JE TO?
Bezmetalokeramičke krunice predstavljaju najkvalitetniju i najlepšu protetsku zubnu nadoknadu. Ove krunice izrađene su u potpunosti od keramike. Koriste se u sve većem broju slučajeva usled nedostatka jednog ili više zuba, kako u prednjim , tako i u bočnim regionima vilica. Više povezanih bezmetalokeramičkih krunica predstavlja bezmetalokeramički most.

ZAŠTO JE TO ESTETSKI NAJLEPŠE REŠENJE U STOMATOLOGIJI?
Mnogo prirodniji izgled zuba, savršeno uklapanje sa preostalim zubima pacijenta, providnost i idealno prelamanje svetlosti, odlična tvrdoća i dugotrajnost rada samo su neki od faktora koji pomažu pri izboru ovakve vrste protetskog rada.

Vrlo važan momenat koji u ovom trenutku želimo da istaknemo je očuvanje mekog tkiva oko zuba, bez ikakvog oštećenja, a tome pogoduje tehnički potpuno drugačiji pristup brušenja zuba.

KOJE SU RAZLIKE IZMEĐU METALOKERAMIČKE I BEZMETALOKERAMIČKE KRUNICE?
Metalokeramičke krunice u svojoj unutrašnjosti poseduju leguru metala, na koju se sa spoljašnje strane nanosi keramika u cilju postizanja kvalitetnih estetskih rezultata. Posle nekoliko godina, ukoliko dođe do povlačenja desni usled normalnih fizioloških procesa starenja kod pacijenta, moguća je pojava sivog ruba na spoju krunice i zuba. To se kod bezmetalikeramičkih krunica ne dešava, jer je unutrašnjost krunice keramičko telo u boji zuba i ne postoji metal. Dobar kvalitet desni i njihova očuvanost, kao i sporije povlačenje tokom godina su i praktično i teoretski dokazani prilikom izrade bezmetalne protetske nadoknade, za koju se brušenje vrši do ivice desni.

Zbog prisustva metala kod standardne krunice prozirnost zuba ne postoji, prelamanje svetlosti je otežano i mnogo je teže uklopiti boju krunice sa prirodnom bojom preostalih zuba. Kod bezmetalnokeramičke krunice propustljivost svetla je identična kao kod prirodnog zuba pa je skoro nemoguće reći šta je krunica, a šta prirodan zub.

DA LI JE OVAKVA KRUNICA ZA MENE?
Bezmetalokeramičke krunice su poželjne za svakog pacijenta koji želi da nadoknadi pojedine zube koji nedostaju, ili da svoje, već prisutne estetski neadekvatne zube učini savršenim. Moguće je izraditi ovakvu nadoknadu ukoliko su zubi postavljeni u vilici bez drastičnih anomalija u položaju. Ovakve krunice se mogu raditi kako u prednjoj regiji vilica, tako i u bočnim regionima.

Takođe, ovakve bezmetalokeramičke krunice se mogu raditi i na implantima, ali to zahteva posebne keramičke suprastruktrure (abatmente) kako bi estetski momenat bio u potpunosti zadržan.

MOGU LI DA IMAM NEKE PROBLEME I KAKVA SU ISKUSTVA PACIJENATA?
Da li je moguće uraditi bezmetalokeramičke krunice nakon što je pacijent već imao metalokeramičke krunice i sada želi da ih promeni?

Odgovor je, da, moguće je, ali postoje određeni problemi. Nakon što je zub već izbrušen 2 mm ispod desni za metalokeramičku krunicu, taj rub će i za bezmetalnu biti isto 2mm. To znači da se u tom momentu gubi onaj nežni odnos desni zuba i krunice bezmetala. Zbog toga je i zamenom krunice moguće da desni nekad odreaguju na bezmetalnu krunicu kao što su reagovali na metalokeramičku, da se povremeno upale i odreaguju blažim krvarenjem ponekad kada perete zube. Zato je potrebno da se u higijenu pored klasične četkice za zube uključe i električni irigatori, spravice za čišćenje zuba pod vodenim pritiskom. Na taj način se svaki manji problem može regulisati.

Drugo često pitanje vezano je za lečene zube koji su odavno potamneli i pacijente zanima da li će takav tamni zub bezmetalnu krunicu učiniti sivom. Možemo reći da neće.

TRAJNOST RADA?
Rad sa bezmetalokeramičkim krunama može da traje i više od 15 godina ukoliko pacijent održava besprekornu higijenu.

Brušenje zuba se vrši do nivoa desni pa je i samo povlačenje desni minimalno i isključivo je vezano za prirodan proces starenja pacijenta. Uvek se savetuje noćno nošenje splinta za bruksizam koji služi kao amortizer pacijentu ukoliko se odluči da uradi veliki broj krunica. Na taj način mišići se relaksiraju, visina zagrižaja održava u normalnim granicama, produžava se trajnost protetskog rada i čuva svaka krunica.

ZAKLJUČAK?
Priuštite sebi funkcionalno i estetski najbolje rešenje za savršen osmeh o kom ste dugo maštali!Zakažite svoj termin već danas!