Zubni kamenacC & Fluorizacija zuba – MEDENTINA DIGITAL

29.11.2019.
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2019/11/Ultra-zvuk.png

ZUBNI KAMENAC, ŠTA JE TO?

Šta je zubni kamenac, koliko često ga treba čistiti, da li boli i kako je najbolje ukloniti naslage kamenca sa zuba?

Skidanje kamenca sa zuba predstavlja jednu od najčešćih stomatoloških intervencija. Zašto je ono jako važno za vaše zdravlje i oralnu higijenu pročitajte u redovima koji slede.

ZUBNI KAMENAC predstavlja  čvrste naslage nataložene na zubima. Njega u osnovi čini kalcifikovan zubni plak (naslage na zubima). Ovaj zubni plak se nakuplja tokom celog dana i u mekom je stanju.

Problem nastaje kada se te meke naslage nakupljaju u dužem vremenskom periodu i ne budu uklonjene. Vremenom dolazi do njihove kalcifikacije (mineralima iz pljuvačke, odnosno gingivalne tečnosti) i zubni plak se pretvara u zubni kamenac. To znači da ste svakim preskakanjem pranja zuba i njegovim odlaganjem Vi u potencijalnom riziku za nastanak zubnog kamenca.

OD ČEGA SE SASTOJI ZUBNI KAMENAC?

Kamenac se sastoji od neorganskih materija 70-90% (kalcijum, fosfor i magnezijum) i organskih materija 10-30% (lipidi, mukopolisaharidi, ostaci hrane). On je čvrsto vezan za zub i nije ga moguće ukloniti samo pranjem zuba. To je zato što se on taloži u slojevima na Vašim zubima i ima hrapavu površinu, što ga čini jos više prijemčivijim za nove naslage i bakterije iz njih.

Boja kamenca varira od bele do tamno žute. Tamna boja ukazuje na starost kamenca i uslovljena je taloženjem pigmenata iz hrane i duvana na njega. Takođe su pušači osobe koje su podložnije stvaranju kamenca i na njihovim zubima se često može uočiti kamenac koji je specifične tamne boje usled prebojenosti katranom. Kamenac koji se nalazi na zubima može biti supragingivalni i subgingivalni.

Supragingivalni se nalazi na kruni zuba, iznad ivice desni. Subgibgivalni se nalazi na korenu zuba, ispod ivice desni i teže je dostupan.

Kamenac se najčešće stvara u gingivalnoj trećini zuba (u predelu vrata zuba), ali u nekim slučajevima može čak i da prekrije i celu krunu zuba.  Razlog tome je bliska pozicija pljuvačnih žlezda u tim delovima zubnog niža, te samim tim se brže mineralizuju zubne naslage u tim regijama.

KADA NASTAJE ZUBNI KAMENAC  I KOJE BOLESTI STVARA?

Kako skinuti kamenac sa zuba je pitanje koje mnoge interesuje, ali pre svega da se upoznamo kada nastaje kamenac i koje sve komplikacije može da izazovu naslage kamenca na zubima.

Ono što je bitno napomenuti je da i životno doba osobe utiče na nastanak zubnog kamenca.Dokazano je da se sa godinama više stvara. Na mlečnim zubima se praktično i ne stvara.

Zubni kamenac je direktan krivac za pojavu parodontopatije kod pacijenata. Nakupljanje mekih zubnih naslaga prouzrokuje u prvoj fazi upalu desni (gingivitis).

Upala desni koja nije pravilno tretirana i kalcifikacija mekih naslaga neminovno vodi u parodontopatiju. To znači da uklanjanjem kamenca sa zuba Vi praktično prevenirate nastanak parodontopatije ili sprečavate njeno dalje napredovanje ukoliko je do nje već došlo.

DA LI BOLI SKIDANJE KAMENCA SA ZUBA?

Skidanje kamenca sa zuba ne spada u invazivne stomatološke intervencije. U osnovi, ne bi trebalo da bude bolna intervencija.

Ovde i ne možemo govoriti o pravom bolu. Pre možemo reći da se radi o osetljivosti zuba pri skidanju kamenca. Neki pacijenti kažu da im uklanjanje kamenca jako prija, dok drugi osećaju osetljivost u predelu vratova zuba pri njihovom uklanjanju. Moglo bi se reći da je osećaj koji pacijenti imaju pri uklanjanju kamenca sa zuba prilično individualan i drugačiji kod svakog pacijenta.

Ono što pacijent može da oseća kao “bol” je najčešće posledica toga što zbog dugotrajnog taloženja kamenca na zubima dolazi do pritiskanja tog kamenca na desni zuba, koje se povlače i dolazi do ogolićenja vrata zuba. Tako ogoljeni vratovi zuba su prilično osetljivi jer taj deo zuba nije prekriven sa gleđi koja je najjača barijera zuba.

Zato ta hladnjikava voda pod pritiskom, koja se koristi prilikom uklanjanja kamenca ultrazvučnim aparatom, može izazvati sevajuće senzcije. Taj osećaj, ukoliko se uopšte i javi, gubi se jako brzo nakon uklanjanja kamenca.

KOLIKO ČESTO TREBA SKIDATI KAMENAC?

Ukoliko su postojale velike količine kamenca koji nije uklonjen u dužem vremenskom periodu, oporavak će teći sporije, a posledice koje je on ostavio po desni i sam zub upravo od toga i zavise. Iz svih gore navedenih razloga poželjno je da na preventivne stomatološke preglede odete jednom u 6 meseci i nećete biti u riziku od stvaranja i nagomilavanja zubnog kamenca i posledica koje on može da ostavi.

Iako mnogi smatraju da je uklanjanje zubnog kamenca “kozmetska” intervencija, ONA TO SVAKAKO NIJE!!!

 Uklanjanjem kamenca ste uklonili sve bakterije nataložene na zubima i dozvolili Vašem parodoncijumu (njega čine koren zuba, desni i periodoncijum) da se oporavi.

SKIDANJE KAMENCA SA ZUBA , PRE I POSLE

Svaki pacijent kojem je uklonjen kamenac sa zuba zna kakav je “oslobađajući ” osećaj biti bez kamenca. Neki laički kažu i da su im zubi “prodisali”. Neki pacijenti odjednom osećaju da imaju “rupe” između zuba. To su defekti koji su nastali taloženjem kamenca u dugom vremenskom periodu, gde je on zauzeo mesto zdravoj gingivi i ispunio interdentalne prostore (prostore između zuba).

Nakon uklanjanja kamenca iz tih prostora oni ostaju prazni, neispunjeni gingivom i pacijent stiče utisak postojanja “rupa”.  Par dana posle, ukoliko nije došlo do degenerativnih promena, gingiva ispunjava ta mesta.

Uklanjanjem  kamenca sa zuba oni ostaju čisti i glatki, lakši za održavanje oralne higijene i što je najbitnije bez sloja bakterija koji se nataložio u kamencu. Eliminiše se i neprijatan zadah iz usta koji se neminovno javlja kod osoba sa kamencem.

ULTRAZVUČNO SKIDANJE KAMENCA SA ZUBA

Skidnje kamenca sa zuba može biti ručno i pomoću ultrazvuka. Ultrazvučna metoda je najefikasnija i najviše primenjivana metoda. Ručna metoda se koristi ponekad, nakon ultrazvučnog uklanjanja kamenca, kako bi se uklonio kamenac iz teško dostupnih delova zubnog niza. Ona se vrši pomoću različitih vrsta parodontalnih kireti.

Ultrazvučno skidanje kamenca podrazumeva uklanjanje kamenca kombinacijom vode, koja je pod pritiskom, i oscilacija koje izazivaju vibracije radnog dela instrumenta. Ultrazvučne vibracije na vrhu nastavka variraju od 20 do 45 Hz. Ultrazvučni instrumenti se koriste za uklanjanje kako zubnog kamenca, tako i za uklanjanje dentalnog plaka i pigmentacija.

Aparat je apsolutno bezbedan i maksimalno efikasan. Jedino je kontraindikovan kod pacijenata koji imaju pejsmejker. Takođe se ne koristi u regiji zuba sa oralnim implantatom, ali se ne preporučuje ni u radu sa malom decom. On predstavlja zlatni standard u borbi protiv zubnog kamenca i nezamenljiv je aparat svake stomatološke ordinacije.

AKCIJA ,,MEDENTINE PLUS”

Umesto redovne cene paket ( ultrazvučno skidanej kamenca, fluorizacija, peskiranje, obuka pranja zuba) sada po ceni od 1950,00rsd.

NAKON SKIDANJA KAMENCA SA ZUBA

Nakon skidanja kamenca sa zuba neophodno je ukloniti i meke naslage i ispolirati zube. To se vrši pomoću mekih četkica i abrazivnih pasta koje po pravilu sadrže fluoride.

Savremniji i efikasniji metod od četkica je peskiranje zuba posebnim aparatom koji pod pritiskom izbacuje sitnu prasinu lepog ukusa, pomešanu sa vodom. Na ovaj način se otklanjaju preostali delovi kamenca i mekih naslaga i zubi postaju glatki i ispolirani.

POJAČANA OSETLJIVOST POSLE SKIDANJA KAMENCA SA ZUBA?

Kao što je gore već opisano, u toku i nakon uklanjanja kamenca sa zuba može se javiti prolazna preosetljivost zuba. Osetljivost zuba nakon uklanjanja kamenca prouzrokovana je izloženošću vrata zuba spoljašnjoj sredini.

Hladno je ono što najčešće prouzrokuje neprijatne senzacije. Ova pojava se može objasniti time što je do momenta uklanjanja kamenca zub je bio “ušuškan” tim slojem kamenca.

Tek se njegovim skidanjem može imati uvid u to u kakvom je stanju zub, njegov koren i vrat, ali i u kakvom su stanju desni. Vrat zuba i deo korena zuba su inače prekriveni desnima koje ih štite.

Međutim, nakupljeni kamenac je vršio pritisak na te desni i neretka je pojava da se one povuku u određenoj meri.

Ukoliko je defekt veći neophodno je pobrinuti se za tako ogoljene vratove zuba. Spektar mogućnosti je širok, uz konsultaciju sa svojim stomatologom ćete sigurno pronaći pravo rešenje. Svakako da se u oba ova slučaja osetljivost, ukoliko se uopšte javi, vrlo lako i brzo eliminiše.

Za to se možete i sami pobrinuti nanošenjem posebnih pasta za zube koje su upravo namenjene smanjenju preosetljivosti zuba (npr. najčešće na našem tržištu su Colgate Pro relief, Sensodyne rapid i slične).O fluorizaciji zuba i tome kako preventivno utiče na nastanak karijesa možete pročitati OVDE.