Dentalna protetika – MEDENTINA DIGITAL

14.08.2018.
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2018/08/STOMATOLOSKA-PROTETIKA.png

STOMATOLOŠKA PROTETIKA je grana stomatologije koja se prevashodno bavi nadoknadom izgubljenih tkiva usne duplje, pomoću protetskih nadoknada (npr. krunice, mostovi, proteze), nadoknada kozmetskih defekata, nadoknada na zubnim implantatima. Problemi viličnog zgloba takođe spadaju pod polje stomatološke protetike.
ZUBNA PROTETIKA (protetika zuba) grana je dentalne medicine koja se bavi nadomeštanjem ( nadoknađivanjem) izgubljenih zuba i mekanih delova usne šupljine potpunim (totalnim) ili delimičnim (parcijalnim) protezama, krunicama, mostovima i ljuskama.

DENTALNA PROTETIKA SE DELI NA MOBILNU PROTETIKU ( potpune i parcijalne proteze) I FIKSNU PROTETIKU( zubni mostovi, zubne krunice, zubni implantati).

FIKSNA PROTETIKA:

LJUSKICE ZA ZUBE

Ljuskice za zube (veneeres) jedno su od najčešćih rešenja u savremenoj estetskoj stomatologiji za postizanje savršenog osmeha. One predstavljaju individualno napravljene keramičke, zirkonkeramičke ili kompozitne fasete, koje se cementiraju na posebno izbrušenu i pripremljenu prednju površinu zuba kako bi se ispravile estetske nepravilnosti (boja, oblik, položaj).
Ljuskice su indicirane u slučajevima kada želimo korigovatii boju, oblik, položaj, veličinu zuba, a služe za zatvaranje prostora među zubima ili kao nadoknada odlomljenih bridova i rubova.

Što mogu očekivati nakon postavljanja keramičkih ljuskica?
Nakon što se vaši zubi izbruse i pre postavljanja definitivnih keramičkih ljuskica, vaš će izgled biti uobičajen. U tom se razdoblju možete suočiti s laganom osetljivošću, uzrokovanom uglavnom hladnim napitcima. Nakon što se ljuskice definitivno cementiraju, osetićete ih kao prirodni deo vaših zubi i njihova će upotreba tokom žvakanja biti ista kao kod prirodnih zubi. Međutim, keramičke ljuskice nisu neuništive. Kako biste zaštitili ljuskice od neželjenog pucanja, treba izbegavati gristi jako tvrdu hranu i namirnice, te navike poput griženja noktiju.

Ko je idealni kandidat za ljuskice?
Najbolji kandidati za postavljanje keramičkih ljuskica su osobe koje održavaju dobru oralnu higijenu, žele poboljšati izgled svoga osmeha  dobro su obaveštene oko kvaliteta i estetike rezultata terapije, i imaju realna očekivanja

ZUBNE KRUNICE I MOSTOVI

Ukoliko imate zube sa polomljenim ili jako oštećenim zubnim krunicama ili vam nedostaje jedan ili više zuba u zubnom nizu, vama je neophodno nadoknaditi izgubljene zubne krunice tj. zube pomoću fiksnih protetskih nadoknada.

ZUBNE KRUNICE  (zubne navlake) i MOSTOVI ZA ZUBE su individualne protetske nadoknade, služe za estetsku i funkcijsku rekonstrukciju. Nedostatak zuba može dovesti do patoloških promena u zagrizu, pomicanja i naginjanja zuba, oštećenja viličnog zgloba, razvoja parodontnih bolesti i nastanka novih karijesa. Zato se koriste veštački zubi.

Koristimo ih kada su prirodni zubi izrazito jako oštećeni i/ili estetski neprihvatljivi. Mogu se postavljati na prirodne brušene zube ili na ugrađene zubne implantate kako bi njima zatvorili otvor koji je nastao u zubnom nizu usled gubitka prirodne krune zuba. Ukoliko se  stavljaju na prirodne zube, zube je potrebno prethodno izbrusiti.

Zubni mostovi i zubne krunice izrađeni su od dentalne keramike ili kompozita koji se nadodaje na konstrukciju koja može biti livena(kobalt-krom, zlatne legure..) ili izrađena CAD/CAM tehnologijom (zirkon, aluminij oksid, titan, kobalt-krom).

Zubnim mostovima se nadoknađuje jedan ili više izgubljenih zuba.

 Kada su Vam zubi oštećeni ili imate nedostatak jednog ili više zuba, teško da ćete imati lep osmeh. Nedostatak zuba može izazvati otežano žvakanje, preostali zubi se pomeraju prema praznom prostoru, što može otežati kasnije protetsko zbrinjavanje. Višegodišnja krezubost dovodi do gubitka vilične kosti, kao i do poremećaja u viličnom zglobu.

Krunice i mostove u osnovi delimo na :
– Metal keramičke krunice/mostove
– bezmetalne ili potpuno keramičke krune tj. Cirkon krunice/mostove i e.max krune.

METAL KERAMIČKE KRUNICE/ MOSTOVI

Metal keramika – Metal-keramičke krune su sve one krune kojima je baza napravljena od metala, a spoljašnji vidljivi sloj od keramike ili porculana. Glavna prednost ovog materijala u odnosu na druge je u njegovoj pristupačnoj ceni.

Dentalno zlato keramika –  Zlato je najkvalitetniji metal,a ujedno i materijal za izradu metalnih konstrukcija u dentalnoj medicini. Ređe se upotrebljava zbog visoke cene. Zbog svoje čvrstoće i konzistentnosti, često se koristi u pokrivanju pretkutnjaka i kutnjaka gdje su prisutne jake žvačne sile. Zlatnu bazu u potpunosti prekriva keramika.

Titan keramika – radi se o izuzetno kvalitetnom i laganom materijalu. Titan je potpuno inertan metal koji ne izaziva nikakve alergijske reakcije. Titan je izrazito čvrst i otporan metal,a glavna mu je prednost mala težina, pogotovo u usporedbi sa zlatom ali i kobalt krom legurom. Najčešće se koristi za konstrukcije na implantatima. Takođe je u potpunosti prekriven keramikom

BEZMETALNE KERAMIČKE KRUNE

Ranije su krunice i mostovi isključivo izrađivani od metalokeramike tj. metalne krunice koja je presvučen slojem keramike. Metal daje čvrstoću, a keramika estetiku. Pronalaskom tvrđe keramike, danas je moguća izrada bezmetalnih krunica i mostova kojima se postižu mnogo bolja estetska rešenja, a zubi izgledaju prirodnije. Radi preciznosti ovakvi radovi se kompjuterski izrađuju i smatraju se velikim dostignućem savremene protetike .

CAD/CAM (Computer Assisted Design/Computer Aided Manufacturing) računarska obrada otiska/modela i izrada protetske konstrukcije pomoću računarskog programa.

Konstrukcije izrađene ovakvim načinom obrade smanjuju mogućnost ljudske greške, izrazito su precizne i pružaju nam mogućnost primene materijala koji nam do sada nisu bili dostupni radi fizičkih karakteristika samih materijala.

Cirkon – materijal koji se odlikuje visokom čvrstoćom i biokompatibilnošću, a u isto vreme pruža prirodni izgled zuba. Materijal odlično propušta prirodnu svetlost, te će dati vrhunske rezultate bez obzira postavlja li se na prirodne brušene zube ili na implantate. Zbog svoje čvrstoće koristi se kako u prednjoj tako i u zadnjoj regiji te je pogodan za izradu mostova.

E-max ili potpuna keramika. Materijal visoke prozirnosti, translucentnosti i sposobnosti imitacije prirodnog zuba. Prvenstveno se stavljaju na izbrušene prirodne zube kod restauracije frontalne regije. Ukoliko su izbrušeni zubi lepe bele boje, ovaj materijal će dati najbolje rezultate.

INLAYS, ONLAYS,OWERLAYS

Kada zubna kruna ima veliko oštećenje usled delovanja karijesa ili traume koje nije moguće sanirati ispunom, a još uvek ima dovoljno zdravog čvrstog tkiva koje se može iskoristiti za sanaciju, tada koristimo inlay ili onlay ili owerlay nadogradnju. Zavisno o vrsti oštećenja i koje djelove zuba je zahvatilo odabire se jedan od ova tri elementa.

MOBILNA PROTETIKA  je deo stomatologije koja se bavi projektovanjem i izradom proteza imajući u vidu sledeće činjenice: funkcionalnost, otpornost, bezbednost i estetiku.

U mobilnu protetiku se ubrajaju sve vrste mobilnih proteza koje zamenjuju zube koji nedostaju. Nazivaju se mobilnim iz razloga što nisu fiksni već se izrađuju od pokretnih delova što znači da se uklanjaju iz razloga oralne higijene tj. da bi se čistili i ponovo se vraćaju u usnu duplju. Proteze zamenjuju ne samo zube koji nedostaju već i kost koja nedostaje kao i tkiva desni. Iz tog razloga su mobilne proteze često neophodne da bi stvorile estetski dopadljiv izgled.

Mobilna protetika ima niz prednosti: lakše se čiste i peru zubi, proteze su prilagodljivije, ovakve vrste proteza poboljšavaju sposobnost žvakanja i govora i obezbeđuju podršku mišićima lica.

Proteze mogu biti za jednu vilicu, za obe vilice ili nedostajuće zube u nizu. Takođe mogu biti potpune (kompletne) to je slučaj kada nedostaju svi zubi i parcijalne koje predstavljaju rešenje kada nedostaje nekoliko zuba.

POTPUNA (TOTALNA) PROTEZA

Totalna proteza je najčešće rešenje saniranja potpune bezubosti i nedostatak zuba kod pacijenata.

U slučaju da je vilični greben dobro očuvan i lepo nivelisan ovaj vid protetske nadokanade može u mnogome da poboljša kvalitet života takvih pacijenata u funkcionalnom i estetskom smislu. Gornje totalne proteze obično bolje stoje od donjih jer je gornja vilica fiksirana i ne pomera se, a same proteze stoje na mestu i uz pomoć jakog vakuma koji stvara tanak sloj pljuvačke između njih i sluzokože.

Za izradu proteze je neophodno doći 4 – 5 puta kod stomatologa tokom 7 dana kada pacijent dobija svoje nove zube. Nakon toga postoji period privikavanja na protezu koji može da bude nezgodan, jer pacijenti imaju osećaj stranog tela u glavi. Ono što je bitno je da protezu ne nose usta već glava i kad se sa tim pomirite vrlo ćete lepo sarađivati sa svojim novim pomagalom. Može da se desi da tokom prvih mesec dana adaptacije proteza nažulja sluzokožu usta i tada je neophodno izvršiti korekciju proteze, malim skidanjem viška akrilata koji je nažuljao.

Osnovni nedostatak u odnosu na fiksna i polufiksna rešenja je dalje propadanje zubne  kosti u vilici. Dodatni problem je nedostatak elementa za koji se proteza može bar malo učvrstiti što će povećati njenu nestabilnost. U ovom slučaju jedina stabilnost proteze može biti umjetno nepce koje će stvoriti vakuum između umjetnog i prirodnog nepca. Navikavanje na ovakvu mobilnu protezu (umjetni zubi) je sporo i kao posledicu može imati učestali osećaj nelagode ili nagona na povraćanje te otežanog govora.

DELIMIČNA ( PARCIJALNA) PROTEZA

Jedna od najčešće korišćenih stomatoloških nadoknada među našom populacijom jeste parcijalna proteza.Delomične proteze se koriste za nadoknađivanje više zuba u slučaju da je nemoguće izraditi most.

Šta je zapravo parcijalna proteza?

To je zubna proteza koja nadoknađuje jedan ili više (ali ne sve) izgubljenih zuba i njihove potporne strukture (desni i viličnu kost), oslanjajući se pri tome na preostale prirodne zube i njihovu okolinu. Sve proteze se izrađuju kao mobilne, što znači da se mogu i moraju vaditi iz usta prvenstveno radi pravilnog održavanja oralne higijene.

Koje sve vrste parcijalnih proteza postoje?

Najstarije i najduže korišćene su svakako parcijalne pločaste proteze. Njima se nadoknađuju izgubljeni zubi i potrošena vilična kost, i tako se ponovo uspostavljaju normalni odnosi između gornje i donje vilice, kao i normalna funkcija zuba i usta. Sastoji se od tri osnovna dela: prvi je deo koji naleže na vilicnu kost i nadoknađuje njen izgubljen deo, a izrađuje se od akrilata; zatim veštački zubi koji se ugrađuju u akrilat; i na kraju deo koji vezuje protezu za preostale prirodne zube sto su žičane kukice.

Danas smo u mogućnosti izraditi tzv. savitljive parcijalne proteze sa kvačicama u boji zuba.Ugodnije su za nošenje, a metalne kvačice koje pričvršćuju protezu zamjenjene su elastičnim kvačicama u boji zuba čime su estetski znatno prihvatljivije.

DELIMIČNA PROTEZA SA ZGLOBNIM VEZAMA(attachments)

Delimična proteza može biti pričvršćena za zube pomoću zglobne veze za krunicu koja se obično nalazi na zadnjem zubu u nizu. Za razliku od obične delimične proteze, ova je mnogo preciznija proteza, manje opterećuje prirodne zube, te je estetski prihvatljivija proteza.

ZUBNE PROTEZE NA IMPLANTATIMA

Pacijenti koji imaju problema sa stabilnošću totalnih proteza mogu biti rehabilitovani protezama koje se oslanjaju na dentalne implante. To su najbolje totalne zubne proteze današnjice. Proteze na implantatima su zubne proteze koje se pričvršćuju na zubne implantate. Zubni implantati se ugrađuju u vilicu i na njih se nadograđuju posebna sidrišta koja kasnije drže zubnu protezu.

U gornjoj vilici za izradu zubne proteze  na implantatima potrebno je ugraditi četiri dok su u donjoj dva minimum.Važno je napomenuti da zubna proteza na lokatorima omogućava lak prelazak sa proteze na fiksni implantni protetski rad, jer je više od polovine šrafova već na mestu.

Poželjno je da pacijent nakon svakog jela izvadi protezu iz usta, opere je, očisti implante i predele oko njih i ponovo vrati protezu u usta.

Redovne godišnje posete stomatologu jednako su važne i za osobe sa protezom, isto kao i za osobe sa prirodnim zubima barem dva puta godišnje.Zato brinite o svom oralnom zdravlju i zakažite vaš termin već danas. ZAKAŽITE TERMIN

KOJE SU PREDNOSTI POLUFIKSNE PROTEZE?

Usled gubitka svih zuba dolazi do resorpcije odnosno procesa propadanja vilične kosti. Osim što će upotrebom polufiksnog protetskog rada biti sačuvana vilična kost, ovaj rad će pacijentu ponuditi odličnu stabilnost i poboljšati osećaj sigurnosti koju ni jedan mobilni rad ne može pružiti. Po svojoj definiciji, polufiksni protetski radovi su svi oni radovi koji se postavljaju na zubne implantate bez obzira na koji način bili za njih učvršćeni.

U odnosu na fiksne protetske radove, polufiksni protetski radovi imaju mogućnost vađenja, lakše se mogu reparirati profesionalno očistiti, a po potrebi mogu se i napraviti.