Strah od zubara kod dece – MEDENTINA DIGITAL

09.08.2018.
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2018/08/IZBE.png

STRAH OD ZUBARA KOD DECE

Period odojčeta koje podrazumeva vreme od rođenja pa do prve godine života nikada ne predstavlja problem kada je u pitanju prvi pregled kod stomatologa. Ali svaki naredni pregled do perioda polaska u školu u najvećem broju slučajeva može biti problem. Deca u ranom detinjstvu se plaše nepoznatog, bola, „Belih mantila“… Ako im izgovorite rečenicu: „Ne boj se, neće te boleti“…. oni selektivno čuju samo reči “boj se i boleti“ jer je njihova pažnja i misao selektivna i zapažaju na osnovu  poređenja iz ranijeg iskustva…..

KAKO SE PRIBLIŽITI TOJ GRUPI DECE?

Najbolje u njihovom prostoru, a ne u ordinaciji. Najbolje je da stomatolozi budu gosti u vrtiću,a ne da deca budu pacijenti u ordinaciji. Takav vid druženja im daje šansu da „zubari postaju drugari“ i kada treba da posete stomatološku ordinaciju stomatolog i stomatološki asistent su im već poznati, način komunikacije je već viđen, a strah se smanjuje na minimum. Takođe stomatološki tim treba da osmisli radionicu vezanu za svoj posao u koji će se uključiti sva deca. To npr. mogu biti gipsani modeli zuba sa unapred pripremljenim „rupama“ koje će svi zajedno popunjavati plastelinom.Na taj način zatvaramo vrata od kućica tj. zuba gde su se uselili crvići (simulacija postavljanja plombe).

REDOVNI PREGLEDI SU OSNOVA

Ne smete čekati da se kod vašeg deteta javi neki problem, pa ga tek onda odvesti kod zubara. Naravno da ga ne smete odvesti u stomatološku ordinaciju, a da mu prethodno niste objasnili šta je to što zubar radi, šta on može da očekuje i slično. Na taj način od njega stvarate odgovornu osobu, koja će i u budućnosti da brine o svom zdravlju, ne samo kada je zubar u pitanju, nego i kada su u pitanju drugi, veoma važni rutinski pregledi. Kada je vaše dete upućeno i kada je već steklo naviku da posećuje stomatološke ordinacije, onda se kod njega neće razviti apsolutno nepotreban strah od zubara i biće i vama znatno lakše kada ga svaku put budete vodili.

IZABERITI DOBROG STOMATOLOGA

Mnogo je važno, ako ne i najvažnije jeste da izaberete dobrog stomatologa. Prvi utisak je najvažniji. Deca sve posmatraju – način na koji je uređena stomatoloska ordinacija, kako izgleda zubar, kako se ponaša, da li mu je posvećen, da li je medicinski radnik prijatan prema njima, kako on izgleda. Dobar stomatolog će znati kako da pristupi detetu, kako da ga zasmeje, oraspoloži, objasni da ga ne čeka ništa strašno. Pojedini stomatolozi, pored toga što imaju ukrašene stomatološke ordinacije, čašćavaju decu bombonicama, nakon urađenog pregleda i deca to pamte. Kada je stomatolog neprijatan, deca to pamte i tako generalizuju stvari, pa će sve zubare poistovećivati sa njim i onda je strah opravdan.

NE PLAŠITE DETE ZUBAROM

Svaki roditelj ima svoje mehanizme kako će smiriti svoje dete i gotovo svaki roditelj ima neku osobu kojom plaši svoje dete, kada je nemirno. Da li je to pogrešan mehanizam ili je opravdan, nije moguće sasvim odrediti, ali ne smete decu plašiti lekarima. To je apsolutno pogrešno. Nije u redu da se vaša deca plaše zubara, stomatoloških ordinacija, medicinskih sredstava i slično.

Tim stomatološke ordinacije  ,,MEDENTINE PLUS” održava kontinuirano ovakve edukacije po svim objektima predškolske ustanove „Pčelica“ u našem grad, a u saradnji sa vaspitačima koji imaju apsolutno razumevanje za važnost oralnog zdravlja. Radionice se izvode u vreme kada su deca najodmornija i najaktivnija i ne treba da drtaju duže od 30-45 minuta jer samo toliko se mališanjima može održati aktivna pažnja.

I PO PRAVILU..uvek posle ovakvih druženja povećava se broj preventivnih pregleda u ordinaciji, povećava se broj raznih pitanja od strane roditelja ali i broj zdravih osmeha.

Naš posednji susret sa četvorogodišnjacima bio je na samom kraju ove školske tj. predškolske godine i ostavio je velike impresije na sve… Na ovom druženju upoznali smo nove mališane koji su postali naši drugari.