Fluorizacija zuba – Zaštite decu od karijesa! | MEDENTINA DIGITAL

25.08.2018.
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2018/08/Imaju-li-Supermeni-Super-zube___-1.png

Dete je zdravo onoliko koliko su mu zdravi zubi!!  Ovo je činjenica koju mnogi roditelji zanemaruju, pod izgovorom da mlečni zubi nisu bitni, „da se mlečni zubi ne kvare“ i da će svakako ispasti.

Mlečni zubi su veoma bitan faktor za zdravlje i pravilan razvoj deteta. Bez zdravih zuba nema ni pravilnog razvoja vilica, govora, žvakanja, a samim tim ni varenja što ugrožava opšte zdravlje deteta. Oboleli mlečni zubi mogu ugroziti razvoj stalnih zuba. Narušena estetika može jako loše uticati na psihološki i socijalni razvoj mališana. Svaki roditelj zna da će se mlečni zubi njegovog deteta promeniti, ali to nikako ne treba da bude izgovor za lošu higijenu i mnogo karijesa na prvim zubićima. Zato je neophodno da svi roditelji imaju svest o tome kada niču prvi zubići, kako se oni peru i koji je njihov značaj.

U svetu preko 60% dece u istom uzrastu (12 godina), nema ni jedan oboleo, plombiran ili izvađen stalni zub, dok je kod nas jedva preko 10%.Kada je reč o mlečnim zubima stanje je još više poržavajuće.

KAKO NASTAJE KARIJES??

Zubni kvar ili karijes nije bolest u pravom smislu, već proces koji se razvija duže vreme, a čija je krajnja posledica defekt(rupica) na površini zuba stručnog naziva kavitet.

Na površini zuba se stvara tanka prevlaka sastavljena od bakterija. One proizvode želatinoznu masu(sastvljenu od složenih šećera) koja ih međusobno povezuje. Takva tvorevina se naziva biofilm ili zubni plak. Pojedine bakterije se hrane šećerima(ugljenim hidratima) iz hrane, razlažu ih i kao nus-produkt tog razlaganja se stvaraju kiseline. Kiseline deluju na površinu zubne gleđi koja je u preko 95% sastavljena od minerala kalcijuma i fosfora organizovanih u specijalnu kristalnu rešetku tipa hidroksil apatita. Kiseline izvlače minerale iz te rešetke i time slabe čvrstinu zuba.

Neznanje ne može da bude opravdanje!!! 

Prvi znaci topljena zubne gleđi su bele mrlje na mestima uz desni, u žlebovima na griznim površinama i između zuba(uuglavnom se ne vide golim okom, ali mogu da se otkriju pomoću rendgenskog snimka). Više o karijesu pročitajte ovde.

Zdravi zubi su najbolje i najjeftinije rešenje! Zdravlje se stvara u porodici.

Neophodni koraci:

  1. Kontrolisano unošenje slobodnih šećera.
  2. Svakodnevno detaljno pranje zuba najmanje dva puta dnevno sa zubnom pastom sa fluorom.
  3. Određivanje rizika prema zubnom kvaru i primena dodatnih preventivnih mera prema njemu.
  4. Cela porodica mora da vodi računa o zdravlju svojih zuba
  5. Rano otkrivanje početnih promena kako bi se sprečilo plombiranje.

Loša stvar u svemu tome je da ne može stomatolog sve da vam pomogne za održavanje zdravlja niti vas niti vašeg deteta,  ne možete sve završiti odlaskom u ordinaciju. Potrebna je i vaša ozbiljna saradnja, promena nekih navika, pridržavanje kućnog režima preventivnih mera koje su određene na osnovu vašeg rizika.

Medentina Plus  kako u svojoj ordinaciji tako i  kroz blogove koje postavlja na društvenim mrežama kao i na svom web sajtu,  prioritet daje stvaranju zdravih navika kako kod dece tako i kod odraslih kao kao i edukaciju o oralnom zdravlju.

ŠTA JE FLUORIZACIJA ZUBA?

Zubna gleđ, svakodnevno postaje podložna procesima gubljenja i dobijanja minerala. Demineralizacija, odnosno remineralizacija, omogućavaju zubima i njihovoj gleđi zaštitu, kao i prirodnu otpornost od spoljnih uticaja.

Kada imamo naslage na zubima, pojaviće se i bakterije koje se hrane šećerima u našim ustima, ali ujedno proizvode i kiseline koje rastvaraju kristale na površini zuba. Na taj način počinje demineralizacija, dok je za proces remineralizacije, odnosno izgrađivanje gleđi ponovo, neophodna uloga minerala kao što je fluor, kalcijum ili fosfat.

Fluorizacija zuba je proces koji se preporučuje na šest meseci, i to bi trebalo da se izvodi redovno i preventivno.

U zavisnosti od stanja gleđi, vaš stomatolog će predložiti odgovarajuću terapiju. Da bi se postignuti rezultati između dve kontrole održavali, dovoljna je redovna upotreba pasti za zube.

FLUORIZACIJA ZUBA KOD DECE

Fluorizacija zuba kod dece, uz oralnu higijenu predstavlja značajan deo prevencije karijesa i lečenja početnih karijesnih lezija gleđi.

Lepo je znati da je fluorizacija zuba za decu jedan jednostavan, bezbolan i nadasve zabavan postupak. On se vrši dva puta godišnje, i to tako što se visokokoncentrovani fluor u obliku gela, nanosi u gumene kašike a potom aplikuje u usta pacijenta.

Deci će biti interesatno, i neće im biti dosadno jer ceo postupak traje svega pet minuta.Pravilno održavanje higijene usta i zuba kod dece, kao i preventivno zalivanje fisura stalnih zuba uz fluorizaciju, znači da će se sprečiti mogućnosti nastanka najčešćih kvarova.

Stomatolog prethodno mora da proceni potrebu deteta za fluorom, što je bitno da bi procedura bila pravilno sprovedena. Fluorizacija zuba podrazumeva nanošenje različitih fluornih jedinjenja na površinu izniklih zuba. Fluorizacija koja se obavlja u stomatološkoj ordinaciji se obavlja uz upotrebu mnogo veće koncentracije fluora od one koja je prisutna u pastama i vodicama za zube.

Nanošenje fluorida traje veoma kratko i, u zavisnosti od potrebe vašeg deteta, može se ponavljati svakih tri, šest ili dvanaest meseci.

Stomatolozi Medentine Plus daće vam uputstva za dodatne preventivne mere koje možete upražnjavati kući, pod vašim nadzorom. 

Kako se radi fluorizacija zuba?

Možda smo vas dovoljno zainteresovali da ste poželeli da obavite ovu uslugu, ali se pitate kako ona izgleda.

Dakle, ovaj proces će se izvesti prilikom redovne kontrole, čišćenju kamenca ili profesionalnom čišćenju zuba.

Da bi se postigao maksimalan efekat, zubi moraju u potpunosti biti čisti i bez naslaga. Pored toga, ne bi trebalo da postoje neki procesi i zubni karijesi, pa ako želite ovu intervenciju, biće najbolje da najpre sanirate sve kvarove i dovedete zube u besprekorno stanje.

Sam postupak fluorizacije izvodi se tako što se stavljaju posebni gelovi, direktno na zube i to traje od petnaest do dvadeset minuta. Prilikom toga, pacijent mora držati usta blago otvorena, jer ako bi ih zatvorio, došlo bi do spiranja gela pljuvačkom.

Na drugi način, fluorizacija se sprovodi korišćenjem kućnih suplemenata, ali isključivo poštujući pravila koja nam je stomatolog propisao.

Kod kuće ne smete koristiti visokokoncentrovane gelove, jer se oni koriste samo u stomatološkim ordinacijama.

Kako fluor sprečava razvoj zubnog kvara?

Poslednjih godina istraživanja su nedvosmisleno dokazala da fluor deluje prevenstivno na površini zuba, podstićući procese remineralizacije(ponovnu ugradnju minerala). Sistemski unešeni fluoridi(voda, so, tablet, melko) manje doprinose stvaranju urođeno otpornijih zuba već se preko pljuvačke izlučuju i deluju na površini zuba kao i kod zubnih pasti. Prednost sistemski unesenih fluoride je u tome sto se obezbeđuje stalno prisustvo male količine fluorida  na površini, za razliku od pasti čije se dejstvo gubi za nekoliko sati.

U količinama u kojima se nalazi u ustima, kada se koristi u preventivne svrhe, fluoridi ne ubijaju bakterije, ali delimično zaustavljaju njihov rast.

Dakle, najvažnije  preventivno dejstvo fluorida je podsticanje procesa vraćanja minerala u kristalnu rešetku zubne gleđi(remineralizacija) čime se sprečava njihovo topljenje.

Ipak, kod preterano čestog unosa slobodnih šećera u toku dana(preko šest puta), preventivno dejstvo fluorida popušta.