Parodontitis – MEDENTINA DIGITAL

12.08.2020.
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2020/08/medentina-fb-2.png

Paradontitis, šta je to?

Parodontopatija je skup bolesti potpornog aparata zuba. Parodontitis izaziva upalu desni, koje postaju crvene, natečene i mogu krvariti tokom četkanja. Ovo je imunološki odgovor tela na bakterije kojima je dozvoljeno da se nakupljaju na zubima.

Parodontitis, često nazvan bolest desni, pogađa otprilike polovinu svih odraslih. Teški parodontitis šesta je najčešća bolest u svetu.

Ako se ne leči, upala se širi na ligament i kost koji podržavaju zube, uzrokujući labavljenje i gubitak zuba.

„Parodontitis je poražavajuće stanje koje vodi ne samo do bolova u desni, već i do problema sa žvakanjem, neprijatnih promena dužine i položaja zuba, lošeg samopoštovanja, povlačenja iz društvenih aktivnosti i povećanog rizika od drugih upalnih stanja uključujući dijabetes. Ove smernice opisuju kako se upravlja ovom bolešću, jer je u ranoj fazi lečenje jednostavno, a posledice su malene“, rekao je prof Marijano Sans, predsjedavajući Odbora za radionice EFP-a.

Savetuju se četiri uzastopna koraka terapije

  • Prvo: dobra oralna higijena i zdrav način života za smanjenje upale su temelj za optimalan odgovor na lečenje i dugoročnu kontrolu bolesti. Ovaj korak, takođe, uključuje profesionalno uklanjanje bakterija (plaka i kamenaca) iz delova zuba vidljivih iznad desni.
  • Dva: temeljno profesionalno čišćenje korenskih površina ispod linije desni, i dodatne terapije ako je potrebno.
  • Tri: složeniji tretmani, poput hirurgije, mogu biti potrebni kod nekih (ne svih) pacijenata.
  • Četiri: dugotrajna potporna nega za sprečavanje recidiva, uz zdrav način života, dobru oralnu higijenu i redovne preglede uz čišćenje zuba.

Koraci koji se preklapaju i dobra oralna higijena su od ključnog značaja za sve.

Profesionalno čišćenje je efikasno samo ako pacijenti temeljno čiste zube, a operacija se ne preporučuje onima sa lošom oralnom higijenom. Zdrav životni stil je presudan, parodontitis je hronična inflamatorna bolest, a stanja koja podižu upalu u telu i pogoršavaju je su, naprimer, gojaznost, pušenje i loše kontrolisan šećer u krvi kod dijabetesa. Dobra ishrana i fizička aktivnost mogu se boriti protiv upale.

Kako nastaje paradontitis?

Parodontitis nastaje usled nakupljanja oralnih bakterija, što izaziva štetni imuni odgovor, a ne zaštitni, i to uništava kosti koje podupiru zub, kao i bakterije. Pogrešno usmerena imuna reakcija je delom genetski nasleđena, ali u velikoj meri vođena navikama poput pušenja i visokim unosom rafiniranog šećera, a zaista se održava kada su oralne higijenske navike loše. Dugoročni održivi uspeh zahteva poboljšanje oralne higijene i životnih navika, a retko je potreba za specifične lijekove, poput antibiotika.

Snažan motivator poboljšanja oralne higijene pokazuje pacijentima vizuelne dokaze o parodontitisu (npr. Rendgenu zuba), objašnjavajući zašto su podložni i šta mogu učiniti.
Nakon uspešnog liječenja, pacijenti koji preuzimaju kontrolu nad oralnim zdravljem i životnim stilom mogu zaustaviti parodontitis i zadržati zube.

Cilj terapije

Glavni cilj terapije je sprečavanje gubitka zuba. Kvaliteta života je još jedan cilj, a to znači da imate zube koji su ugodni za upotrebu i jedenje je bez bolova.

Uspešno lečenje preobražava živote ljudi: oni postaju samopouzdaniji, osmehuju se. Takođe poboljšava celokupno zdravlje tako što sprečava oralnim bakterijama da uđu u krv i podignu nivo upale u telu, što negativno utiče na druga stanja poput dijabetesa.l.

Šta možete učiniti da sprečite bolest desni

  1. Pazljivo četkajte zube više od jednom dnevno ručnom ili električnom četkicom za zube.
  2. Čistite između zuba svakodnevno pomoću interdentalne četkice ili koncem ako su praznine previše zategnute.
  3. Posebna ispiranja usta ili paste za zube mogu se koristiti na vrhu čišćenja kako bi se smanjila upala.
  4. Ne pušite, održavajte zdravu težinu, jedite uravnoteženu ishranu, vežbajte, smanjujte stres.
  5. Ako imate dijabetes, kontrolišite šećer u krvi.

BUDITE ODGOVORNI PREMA SVOM ZDRAVLJU.

ZAKAŽITE TERMIN.

https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2020/08/unnamed.jpg