Pokvaren zub - ćelava glava! – MEDENTINA DIGITAL

09.02.2022.

Da li ste znali da od pokvarenog zuba može da vam opadne kosa i da budete potpuno ćelavi!

Bakterije iz korena zuba napadaju i unutrašnje organe!

Ovi procesi predstavljaju čitave kolekcije štetnih bakterija i toksina koji su produkti njihovog metabolizma i zato se nazivaju još i fokusi ili žarišna infekcije.Te bakterije nisu štetne samo za zube, već i za udaljene organe, naročito one koji su već oštećeni.

Mesto uboda kod anestezije gornjeg zuba (Žuta "linija" je nerv)
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/02/Pokvaren-zub-celava-glava-9.jpeg

Iz epicentra gde se razmnožavaju u uslovima bez kiseonika, izuzetno štetni sojevi anaerobnih bakterija, šire se putem krvotoka i dolaze do drugih organa, na koje takođe destruktivno deluju. Ovaj put širenja je znatno olakšan činjenicom da je orofacijalna regija izuzetno dobro prokrvljena i blizinom najvećih krvnih sudova vrata i glave.
Za prodor bakterija iz fokusa može postojati okidač, kao što je u slučaju pada imuniteta, remisije nekih hroničnih oboljenja, hormonskog disbalansa, metaboličkih poremećaja itd…

Bakterije koje su normalno prisutne u usnoj duplji (streptoccocus salivarius) mogu mutirati i prilagoditi se da iz aerobnih mikroorganizama (koriste kiseonik za svoj metabolizam) mutiraju u anaerobne (organizmi koji žive i funkcionišu u zatvorenoj sredini bez kiseonika) i da svoju veličinu drastično smanje, te postanu stanovnici dentinskih tubula (mikroprostori u unutrašnjosti zubnog tkiva).
Bakterije dolaze iz karijesnih lezija i daljim razmnožavanjem i metabolisanjem razaraju tkivo zuba, dolazeći do vrha korena, gde se stvaraju žarišta, ili fokusi. Onda odatle kao iz epicentra migriraju na udaljene organe izazivajući njihova oštećenja.

https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/02/Pokvaren-zub-celava-glava-6.jpeg
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/02/Pokvaren-zub-celava-glava-7.jpeg

Bakterije u paradontalnom džepu!

Osim u unutrašnjosti korena, fokusi infekcija se mogu nalaziti u parodontalnom džepu, koji je nastao kao posledica razaranja vezivnog zubnog tkiva (parodoncijuma).

https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/02/Pokvaren-zub-celava-glava-5.jpeg
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/02/Pokvaren-zub-celava-glava-4.jpeg

Utvrđena je direktna veza izmedju paradontopatije i reumatoidnog artritisa, jer su obe bolesti inflamantorne prirode i karakteriše ih gubitak vezivnog tkiva, a saniranjem parodontalnih džepova i eliminisanjem fokusa, kod pacijenata koji boluju od artritisa došlo je do znatnog poboljšanja opšteg zdravstvenog stanja.

Među najpoznatijim oboljenjima koje uzrokuju fokalne infekcije su reumatoidni artritis, bakterijski endokarditis, stvaranje arterijskog plaka, kao i pojava tromba, koji može da uzrokuje ozbiljne posledice, kao što su moždani i srčani udar.

Bakterije iz roda streptokoka su odgovorne za dva puta veći rizik za infarkt miokarda. Migracijom u pluća dovode do respiratornih infekcija, a ukoliko pacijent već pati od hroničnog oboljenja pluća, mogu dodatno zakomplikovati situaciju, utičući na stvaranje plućnog emfizema. Takođe mogu izazvati ili pogoršati oboljenja bubrega, očiju, žlezdanog sistema, centralnog nervnog sistema, kože ali i opadanje kose “ u pečatima“ .

https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/02/Pokvaren-zub-celava-glava-3.jpeg
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/02/Pokvaren-zub-celava-glava-2.jpeg
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/02/Pokvaren-zub-celava-glava-1.jpeg

Interesantna je činjenica da sistemska borba antibioticima praktično ne daje značajne rezultate na duži rok, jer je cirkulacija na dotičnom zubu prekinuta još kada je živac umrtvljen i kada su bakterije naselile središnji deo korena zuba, tako da antibiotici nemaju pristup unutrašnjosti žarišta, koje je izvor infekcije. A bakterije imaju izuzetno efikasan sistem delovanja, jer su fizički zaštićene u kanalu korena, gde proizvode visoko-patogene toksine, koji se šire po organizmu putem krvotoka i direktno degradirajuće utiču na imuni sistem, što se kod pacijenta manifestuje kao loše osećanje, a bez očiglednog uzroka.

Jedini efikasan metod rešavanja ovog problema jeste radikalna eliminacija žarišta, koja se postiže ekstrakcijom (vadjenjem) zuba i detaljnim kiretiranjem zaostalog tkiva, koje je kontaminirano bakterijama iz fokusa, kao i uklanjanjem žarišta iz parodontalnog džepa, režanj operacijom, koja podrazumeva uklanjanje kompletno razorenog i inficiranog tkiva „do u zdravo“.