Zubne krunice - metalno ili bezmetalno rešenje? – MEDENTINA DIGITAL

17.02.2022.

Već na prvi pogled, bez neke dublje analize, instinktivno birate bezmetalne krunice jer se nekako ne osećate prijatno da vam bilo kakav oblik metala bude u ustima. Instinktivno ili ne, u pravu ste! Bezmetalne krunice treba da budu vaš jedini izbor kada je reč o „popravljanju“ izgleda vaših zuba, a evo i zašto.

Sve prednosti bezmetalnih krunica

Pre svega, moramo naglasiti da je jedini razlog za to što ljudi i dalje biraju metalne, a ne bezmetalne krunice – njihova cena. Metalne krunice su povoljnije u odnosu na bezmetalne krunice, ali kada  saznate sve njihove prednosti, biće vam jasno da je ovo jako isplativa i pametna investicija. Period navikavanja na bezmetalne krunice je mnogo kraći nego u slučaju metalnih krunica – potrebno je svega nekoliko dana da se istinski naviknete na „nove“ zube, dok je kod metalnih krunica taj period nešto duži – ponekad i do godinu dana.

Ko god je odabrao bezmetalne krunice u potpunosti je zadovoljan, možda i najviše zato što ne postoji razlika između ovih „dodataka“ i prirodnih zuba, dok „korisnici“ metalnih krunica kažu da se boja zuba u određenoj meri razlikuje bez obzira što je ta razlika minimalna i jedna primetna.

Mesto uboda kod anestezije gornjeg zuba (Žuta "linija" je nerv)
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/02/Metalokeramicke-krunice.jpeg

Bezmetalne krunice predstavljaju sam vrhunac današnje stomatologije – u odnosu na metalne krunice, za ugradnju bezmetalnih krunica je potrebno ukloniti mnogo manje same zubne supstance.

Kao što je već rečeno, na bezmetalne krunice se lako i brzo navikava i to zato što su one izrađene od cirkonijuma koji ne izaziva nikakve štetne efekte, dok metal u metalnim krunicama ume da proizvede upalu desni ili neku od alergijskih reakcija.

Estetski, bezmetalne krunice su daleko ispred metalnih, a uz to su i trajnije – godinama nakon „upotrebe“ će one i dalje biti iste i netaknute, dok je kod metalnih krunica lako uočiti dotrajalost – između zuba i desni će se pojaviti upadljiva siva linija.

https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/02/Stare-metalokeracmicke-krunice.jpeg
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/02/Bezmetalna-krunica-u-ustima.jpeg

Bezmetalne krunice je gotovo nemoguće razlikovati od prirodnih zuba i to baš zahvaljujući cirkonijumu koji je približno iste boje i transparentnosti kao i prirodan zub, a uz to ima i gotovo istu mogućnost prelamanja svetla.

Da li mogu da se postave mostovi, ukoliko pacijent nema bočne zube?

Svi znamo kako izgledaju pravi mostovi, svaki ima minimum dva stuba nosača, slično je i ustima.

Da bismo postavili most moramo imati dva zuba koja će imati ulogu stubova nosača.

https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/02/Most-u-prirodi-768x381.jpeg
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/02/Zubne-krunice-metalno-ili-bezmetalno-resenje.jpeg

Ukoliko pacijent ima samo prednje zube, a bočno je  totalno bez zuba, bočne zube je potrebno (i jedino moguće) nadoknaditi protezama. O protezama pisaćemo u narednom postu.