Pravila za održavanje proteza i veštačkih zuba – MEDENTINA DIGITAL

26.11.2019.
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2019/11/Besplatan-prvi-pregled.png

PRAVILA ZA ODRŽAVANJE PROTEZA I VEŠTAČKIH ZUBA

Iako vam je stomatolog objasnio kako ispravno koristiti i brinuti se o zubnoj protezi, verojatno niste zapamtili sve od A do Š i više-manje radite sve po sećanju.  Iz tog razloga smo odlučili da napravimo mali vodič za pravilnu brigu veštačkih zuba, proteza. Naime, iako su veštački treba brinuti za njih jer zbog loše higijene može se stvoriti karijes i upala desni.

Skinite zubnu protezu na šest do osam sati

Pre odlaska u krevet, skinite zubnu protezu jer i zubno meso treba malo odmora do konstantnog pritiska.  Ako iz nekog razloga tokom noći ne želite da budete bez proteze skinite je na šest do osam sati.

Kad zubna proteza nije u ustima, stavite je u vodu

Kad proteza nije u ustima, ona treba biti u vodi jer je materijal od kojeg je izrađena baza proteze osetljiv na nedostatak vode.

Ako ćete protezu ostaviti na stoliću ili u kupaonici na umivaoniku, ona će postati krhka i lomljiva, pa ćete ubrzo biti u potrazi za drugom.

Ako proteza ima metalne kopče najbolje ju je namakati u toploj vodi, a ako to nije slučaj, u posudi namenjenoj držanju proteze pomešajte 1:1 sirćeta i vode ili koristite posebne tablete za čišćenje proteze.

Tablete za čišćenje zubne proteze dodatna su prevencija stvaranja bakterija i plaka te zbog svojeg antibakterijskog i dezinfekcijskog djelovanja sprječavaju iritacije nastale zbog plaka i zubnog mesa. Zapamtite da one pomažu u održavanju higijene i da nisu zamjena za četkanje proteze.

Pre ponovnog stavljanja u usta, protezu isperite vodom.

Budite pažljivi s protezom

Zubna proteza nije bila toliko jeftina, zar ne? Budući da ju je lako slomiti i oštetiti, trebali bi biti veoma oprezni s njom. U slučaju da vam proteza klizne iz ruku, preporučuje se prati je nad peškirom koji ste prije toga stavili u umivaonik kako bi izbegli eventualni lom.

Savetujemo da protezu ne čistite jakim četkicama i jakim sredstvima za čišćenje, a kad je nosite, izbjegnite čačkanje zuba.

Zubnu protezu čistite svakodnevno

Samo zato što to nisu pravi zubi, to ne znači da im ne treba redovno čišćenje jer veštački zubi i dalje mogu stvoriti karijes i kamenac na zdravim zubima.

Naime, ako je proteza prekrivena plakom (mekanim naslagama na zubima), on može izazvati iritaciju i infekciju ispod mesnog tkiva što može dovesti do težih problema s usnom šupljinom.

Budući da je plak sam po sebi čvrsto zalepljen za površinu proteze, potrebno ga je ukloniti temeljnim četkanjem.

Za četkanje proteze postoje posebne četkice, različitih konstrukcija i dimenzija, a na glavi najčešće imaju dvije četkice različitih veličina. Veća četkica služi za čišćenje ravnih površina, a manja čisti zube i prostor između njih.

Ako kod kuće nemate takvu četkicu, biće dovoljna i ona obična. Budite sigurni da temeljno iščetkate sve površine, a posebno  zube na protezi i njihov međuprostor.

Preporučuje se četkanje zubne proteze nakon svakog obroka

Pazite na higijenu cele usne duplje

Čak i ako imate kompletnu protezu koja nadoknađuje sve zube morali bi redovito četkati usnu šupljinu.

Mekanom četkicom iščetkajte zubno meso i peškirom masirajte desni. Takođe je dobro otprilike dva do tri puta sedmično usta isprati dezinfekcijskom otopinom.

Kod delimične proteze, iščetkajte sve zube i očistite ih koncem za zube.

Dobro zalepite protezu

Kod stavljanja proteze bitno je znati dobro i zalepiti je. Na odabir imate prašak za učvršćivanje i kremu za učvršćivanje.

Prašak za učvršćivanje. Idealno je rešenje kada proteza ne prianja dobro, a normalno izlučujete pljuvačku. Prašak je prirodan, bez konzervansa i ukusa te se jednostavno nanosi.

Krema za učvršćivanje. Idealno je rešenje za učvršćivanje proteze kod pojačanog izlučivanja pljuvačke. Jednostavno se nanosi, dobro učvršćuje, bez ukusa je pa ne mijenja ukus hrane i pića. Ne ostavlja slobodan međuprostor između proteze i desni, pa sprječava upalu jer onemogućava nakupljanje hrane.

Redovno posećujte stomatologa

Zubna proteza osigurava odličnu potporu vilice samo ako ona savršeno pristaje, no moguće je da se s vremenom ona otpusti. Naime, desni i kosti u usnoj duplji se konstantno mijenjaju što može pomaknuti protezu iz pravilnog položaja. I tek tada dolazi do pravih problema.

Vilica nema više potporu, oblik lica se može malo promeniti, a i mogu se stvoriti bore na koži.

Ako niste sigurni je li zubna proteza dovoljno čvrsta, evo nekoliko znakova da je olabavila i da trebate posetiti stomatologa:

  • U usnoj šupljini osjećate bol i nelagodu
  • Proteza stvara klikajuće zvukove
  • Otežano jedete
  • Otežano pričate

Za kraj, preporučujemo da posjetite stomatologa ako je zubna proteza starija od tri godine. Vaš će vam stomatolog reći je li vam potrebna nova zubna proteza ili ne.

ZAKAŽITE TERMIN