Sve što treba da znate o karijesu kod beba i male dece – MEDENTINA DIGITAL

07.07.2022.

Koliko često kod nas bebe oboljevaju od zubnog kvara?

Najnovija istraživanja koja su rađena 2018. godine pokazala su da u Srbiji 66,4% trogodišnjaka ima zubni kvar. Čak i kod 35% dvogodišnjaka se razvije neki oblik karijesa.

Da li deca nasleđuju kvalitet zuba od roditelja?

Ne nasleđuje se kvalitet zuba, već u toku njihovog razvoja (trudnoća i prvi mesec), pod uticajem različitih faktora, može da dođe do stvaranja zubne gleđi manje otpornosti.

Koja su deca osetljivija na pojavu karijesa?

Osetljivost (rizik) za razvoj karijesa u velikoj meri može da se predvidi i pre pojave prvih uočljivih znakova oboljenja. Zato je danas veoma značajno da se prvi stomatološki pregled zuba obavi neposredno posle njihove pojave. Rizična deca zahtevaju pojačane i dodatne preventivne mere.

Prvi znaci pojave karijesa?

Prvi znaci karijesa su pojave belih ili žućkastih mrlja u predelu pored desni, između zuba ili na unutrašnjim površinama (prema nepcu) prednjih zuba.

https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/07/Sve-sto-treba-da-znate-o-karijesu-kod-beba-i-male-dece-bele-mrlje.jpeg
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/07/Sve-sto-treba-da-znate-o-karijesu-kod-beba-i-male-dece-cirkularni.jpeg

Kod pojave ovih promena mora se brzo reagovati. Topljenje gleđi, u zavisnosti od uzroka, može veoma brzo da napreduje, oslabi tkivo gleđi i dovede do njenog pucanja.

Šta se događa ako roditelji ne reaguju na vreme?

Bele mrlje na zubićima određeno vreme stagniraju na zubima, da bi onda ubrzano započelo njihovo razaranje. Na mestu bele mrlje se prvo pojavljuju defekti u vidu rupica ili pruga. U ovoj fazi je moguće nadoknaditi zubno tkivo. Ukoliko se to ne uradi, razaranje će da se nastavi. Zubi mogu da budu sravljeni skroz do nivoa desni. Veoma razoreni zubi, kao i pojava fistula ili otoka zahteva njihovo vađenje.

https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2022/07/Sve-sto-treba-da-znate-o-karijesu-kod-beba-i-male-dece-fistula.jpeg
Nisu tačne tvrdnje da nije moguće lečiti zub i da se mlečni zubi ne popravljaju!
Čuvanje razorenih zuba u vilici, radi navodnog čuvanja prostora nije opravdano, jer se time ugrožava opšte zdravlje deteta, kao i razvoj stalnog zuba ispod njih.