Zašto zub boli i nakon plombiranja ili zamene stare plombe – MEDENTINA DIGITAL

08.11.2021.

Nezavisno od toga da li se radi o zameni stare plombe ili o popravci zuba koji pre toga nije imao plombu, osetljivost zuba može da nastane iz više razloga.

Zašto zub može da boli nakon popravke i šta tačno izaziva te bolove iako je zub izlečen?

Bol na zagrižaj – ukoliko primetite da vas zub na kojem ste imali intervenciju zaboli pri zagrižaju, postoji mogućnost da je potrebno dodatno korigovati oblik ili visinu plombe. Pacijenti često ne mogu da odrede da li im je plomba dobara odmah nakon postavljanja jer dolazi do zamora mišića i viličnog zgloba, a i anestezija pomalo zbunjuje. Ukoliko primetite da vam je zagrižaj nejednak, i da pri zagrižaju osećate bol na plombiranom zubu, obratite se svom stomatologu kako bi se uradila korekcija. Međutim ukoliko je na tom zubu osim plombe rađena i intervencija vađenja živca, tada je osetljivost na zagriz normalna reakcija u prvih nekoliko dana.

Bol na hladno i slatko – nakon postavljanja kompozitne (bele) plombe, moguće je da zub bude osetljiv na termičke i osmotske nadražaje. Ovo se dešava zbog načina na koji se kompozitne plombe postavljaju i zbog materijala koji se u tom procesu koriste. Dozvoljeno je da zub sa novom kompozitnom plombom bude osetljiv još narednih par nedelja, ali ta osetljvisot vremenom treba da se smanjuje i na kraju da potpuno nestane.

Bol koji se javlja na nadražaj ali vremenomse  ne smanjuje – u ovom slučaju, postoji mogućnost da plomba nije postavljna pravilno i da nadražaji poput hladne vode ili šećera i dalje izazivaju bolne senzacije. Ako se bol i nekoliko nedelja nakon popravke zuba ne smanjuje, potrebno je da se plomba zameni. Takođe je moguće na zub koji je osetljiv postaviti lek koji će stajati nekoliko nedelja dok se bolovi ne smire, a kasnije će taj lek biti zamenjen novom plombom.

Bol koji se javlja spontano, bez nadražaja – ovo najčešće ukazuje na upalu živca. U tom slučaju, potrebno je pristupiti proceduri lečenja živca zuba.

Tup bol u predelu desni – ova vrsta bola može da nastane nakon intervencije kao posledica uboda od anestezije u predelu desni. Takođe, ukoliko nova plomba dozvoljava zapadanje hrane između dva zuba odnosno ako se kontaktna tačka između dva zuba ne rekonstruiše kako treba  tada je  moguća posledična upala desni i osećaj nelagode i blagog bola.

Ako osetite da hrana zaostaje između dva zuba, potrebno je da se javite svom stomatologu kako bi se ovaj problem rešio postavljanjem odgovarajuće plombe ili navlake na zub (keramičke krunice).

Kako otkloniti osetljivost i kako pomoći sebi?

Mogu se upotrebljavati paste za pranje zuba koje umanjuju senzitivnost zuba. Takođe, neko vreme treba izbegavati čvrstu hranu. Izbegavajte sve što izaziva iritacije. Po potrebi se može uzeti sredstvo protiv bolova. Naravno, podrazumeva se i adekvatno održavanje oralne higijene. Takođe, veoma je važno razlikovati bol od osetljivosti.

Bol je senzcija koja traje i ne prolazi bez uzimanja analgetika. Ukoliko Vas boli zub posle plombiranja to je najčešče prolaznog karaktera. Ako bol nema tendenciju smnjivanja u narednih sedam dana potrebno je obratiti se stomatologu. Ako je u pitanju osetljivost koju prepoznajemo po tome što traje samo onoliko koliko traje nadražaj (zagrižaj, hladno ili slatko) i još sekund ili dva duže potrbno je nekada sačekati i do tri nede kako bi osetljivost prošla.

Ako je zub i nakon tri nedelje osetljiv na nadražaje tada treba posetiti stomatologa.

https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2021/11/Zasto-zub-boli-i-nakon-plombiranja-ili-zamene-stare-plombe.png