Zubni kamenac – MEDENTINA DIGITAL

28.11.2018.
https://medentinadigital.rs/wp-content/uploads/2018/11/STA-JE-ZUBNI-KAMENAC_.png

Zubni kamenac? Šta je to?

Zubni kamenac predstavljaju čvrste naslage nataložene na zubima. Njega u osnovi čini kalcifikovan zubni plak (naslage na zubima).  Zubni plak se nakuplja tolom celog dana i u mekom je stanju.

Problem nastaje kada se te meke naslage nakupljaju u dužem vremenskom periodu i ne budu uklonjene te vremenom dolazi do njihove kalcifikacije i zubni plak se pretvara u zubni kamenac.

To znači da ste svakim preskakanjem pranja zuba i njegovim odlaganjem Vi u potencijalnom riziku za nastanak zubnog kamenca.

Redovnim održavanjem oralne higijene (pranjem zuba bar dva puta na dan) Vi uklanjate meke naslage i smanjujete mogućnost stvaranja zubnog kamenca.

Skidanje kamenca sa zuba predstavlja jednu od najčešćih stomatoloških intervencija. 

Kako nastaje zubni kamenac i koje bolesti stvara?

Ono što je bitno napomenuti je da i životno doba osobe utiče na nastanak zubnog kamenca. Dokazano je da se on češće javlja kod starijih osoba, dok se kod dece jako retko javlja. Na mlečnim zubima se praktično i ne stvara.

Osim loše oralne higijene, još nekoliko faktora utiče na nastanak zubnog kamenca:

1.Sastav pljuvačke- kamenac brže nastaje ako pljuvačka sadrži veće koncentracije minerala.

2.Ph pljuvačke, tj. njena kiselost.

3.Ortodontske anomalije- zbijeni zubi otežavaju dobro pranje svih površina zuba.

4.Genetska predispozicija za nastanak parodontalnih oboljenja.

5.Vrsta hrane- meka i lepljiva hrana će u većem procentu zaostajati na površinama zuba.

Zubni kamenac je direktan krivac za pojavu parodontopatije kod pacijenata. Nakupljanje mekih zubnih naslaga prouzrokuje u prvoj fazi upalu desni (gingivitis).

Upala desni koja nije pravilno tretirana i kalcifikacija mekih naslaga neminovno vodi u parodontopatiju. To znači da uklanjanjem kamenca sa zuba Vi praktično prevenirate nastanak parodontopatije ili sprečavate njeno dalje napredovanje ukoliko je do nje već došlo.

Koliko često treba skidati kamenac?

Poželjno je da na preventivne stomatološke preglede odete jednom u 6 meseci i nećete biti u riziku od stvaranja i nagomilavanja zubnog kamenca i posledica koje on može da ostavi.

Oni koji imaju veći problem sa kamencom na zubima treba prve godine češće da idu na pregled kod stomatologa.

Iako mnogi smatraju da je uklanjanje zubnog kamenca “kozmetska” intervencija, ona to svakako nije. Uklanjanjem kamenca ste uklonili sve bakterije nataložene na zubima i dozvolili Vašem parodoncijumu (njega čine koren zuba, desni i periodoncijum) da se oporavi.

Svima su dobro poznati zakoni oralne higijene, ali da se podsetimo. Odgovarajuća četkica i pasta za zube, konac za čišćenje zuba i tečnost za ispiranje usne duplje, pranje zuba ujutru i uveče i redovni stomatološki pregledi važni su preduslovi za zdrave i lepe zube.

Poštovanje ovih zakona sprečiće pojavu brojnih bakterija, raznih oboljenja usne duplje, ali i nastanak zubnog kamenca. Zakažite svoj pregled već danas

Pre i posle

Svaki pacijent kojem je uklonjen kamenac sa zuba zna kakav je “oslobađajući ” osećaj biti bez kamenca. Neki laički kažu i da su im zubi “prodisali”. Neki pacijenti odjednom osećaju da imaju “rupe” između zuba. To su defekti koji su nastali taloženjem kamenca u dugom vremenskom periodu, gde je on zauzeo mesto zdravoj gingivi i ispunio interdentalne prostore (prostore između zuba).

Nakon uklanjanja kamenca sa zuba oni ostaju čisti i glatki, lakši za održavanje oralne higijene i što je najbitnije bez sloja bakterija koji se nataložio u kamencu. Eliminiše se i neprijatan zadah iz usta koji se neminovno javlja kod osoba sa kamencem.

Šta raditi nakon skidanja kamenca sa zuba

Nakon skidanja kamenca sa zuba neophodno je ukloniti i meke naslage i ispolirati zube. To se vrši pomoću mekih četkica i abrazivnih pasta koje po pravilu sadrže fluoride.

Da li je pojačana osetljivost zuba posle skidanja kamenca?

Kao što je gore već opisano, u toku i nakon uklanjanja kamenca sa zuba može se javiti prolazna preosetljivost zuba. Osetljivost zuba nakon uklanjanja kamenca prouzrokovana je izloženošću vrata zuba spoljašnjoj sredini.

Hladno je ono što najčešće prouzrokuje neprijatne senzacije. Ova pojava se može objasniti time što je do momenta uklanjanja kamenca zub je bio “ušuškan” tim slojem kamenca.

Tek se njegovim skidanjem može imati uvid u to u kakvom je stanju zub, njegov koren i vrat, ali i u kakvom su stanju desni. Vrat zuba i deo korena zuba su inače prekriveni desnima koje ih štite.

Međutim, nakupljeni kamenac je vršio pritisak na te desni i neretka je pojava da se one povuku u određenoj meri.

Ukoliko je defekt veći neophodno je pobrinuti se za tako ogoljene vratove zuba. Spektar mogućnosti je širok, uz konsultaciju sa svojim stomatologom ćete sigurno pronaći pravo rešenje. Svakako da se u oba ova slučaja osetljivost, ukoliko se uopšte javi, vrlo lako i brzo eliminiše.

Za to se možete i sami pobrinuti nanošenjem posebnih pasta za zube koje su upravo namenjene smanjenju preosetljivosti zuba.

ultrasonic-scaling-500x500-Copy-400x400
ultrasonic-scaling-500x500-400x400